Skip to main content

Seawal ini kah? Confuse lah hehe

Jeng Jong Jeng....

Dah masuk 17weeks dah..alhamdulillah loya2 tu dah takde sgt kan...makan pon dah selera sket hehe

oh tapi tapi bukan itu yang di confusekan...semalam kan hehehe camne nak citer ni...hmm mcm terperasan air kuar dr breast tau.. igtkan darah ke tp tak saket..pastu tgk btol2...air tu putih2 jernih...ayayai..bile picit sket die kuar beberapa titik...aiseyman..pelik dah ni...susu ibu kah ini...seawal camni dah produce heh? tp takla byk..just beberapa titik...tp tetap confuse ni....


pix from google: opps sedikit cencored ye hehehe

memang eh?

p/s: hehee susu tidak sebanyak seperti di gambar ye .....

Comments

  1. google google, jumpe jawapan ini

    Colostrum Baby's first food, this is a thin white fluid discharged from the breasts at the beginning of milk production, and usually noticeable during the last few weeks of pregnancy (though may appear in tiny amounts as early as 16 weeks).

    as early as 16weeks...ok ok dah tak confuse n cuak dah hehe

    ReplyDelete
  2. aku pk ape kat status ko....awl kuar,bgs la....so da mmg produce susu utk baby...wah.....xigt baca kat ne...tp mmg ade yg kuar awal....cayalah jiha....

    ReplyDelete
  3. hikhik kuar dua tiga titik je la...aku ni kan kelam kabut sket...punya la havoc semalam, mak aku takde, call akak aku tak dpt hahaha, tatau nak tanye sape...pening yus nak layan aku semalam hahahaha

    ReplyDelete
  4. dear..

    mmg blh ada milk production as early as this. dun worry. mine kuar on the 6th month of pregnancy n the doc gave this advice:

    "dnt squeeze ur nipple too much. u dnt wnt the colostrum to be out too early tht th bb miss them. coz it's th best, 1st immunization u cld offer to ur bb. just clean ur nipple with cotton n warm water regularly.."

    ReplyDelete
  5. wah! bestnyeee....dh stat produce milk for the lil baby! yay! jgn lupa tulis di journal! yeah! adus..i lak x sabab mau tgk baby u nih! pdhal awal lg..hoho~~

    ReplyDelete
  6. kalo xde org nk refer mmg kalut....seb bek ko bijaksana...google...heheheh....sape lagi nk kena dgr kalo bkn suami sdr....
    by d way,pasni jgn picit2 lagi....just bersihkan je ngn air suam (xkuar pon bersihkn,nnt bile baby kuar xdela sumbat)....
    ade doc kate,ltk garam dlm air suam sket n cuci pon xpe.... :)

    ReplyDelete
  7. aida: thanks thanks..oo kene cuci ngan warm water eh...okeh okeh...

    amy: tu la..anjat boy....belah kanan je..heheh tunggu lg 6 bulan eh hehe

    mas: hehehe cuci cuci...nasib baik aku tak picit2 sgt semalam...hahaha terkejut abes jiha semalam

    ReplyDelete
  8. byk bace make u know.. hehe.. takpe experience benda baru.. org lain2.. kadang tanye otai pon tak terjawab.. better reading or tanye pakar.. hehe.. pimpom take care!! miss ya!!

    ReplyDelete
  9. salam perkenalan jiha...
    bagus la milk tu dah produce...
    saya pun same...
    tapi seawal 5 bulan la....
    just bersih2kan je bila nk mandi tu...
    n kalau boleh jgn sabun badan kat area nipple tu...takut akan meninggalkan chemical dr sabun tu...

    ReplyDelete
  10. durr: nasib baik gak ada senior2 yang leh refer and thanks to google hehe...miss u too =)

    honeysour's: salam perkenalan to u too...tu la, awal2 dulu pon nurse dah advice jgn sambut kat area areola, baru tau hehehe

    ReplyDelete
  11. jiha, saya baru tau pasal colostrum boleh keluar awal. hihi. macam seronok pula.

    ReplyDelete
  12. wow.. dh start producing.. good2.
    jiha dh rasa baby movement lom? this few days mcm rasa perut bergelodak la.. dunno if thats the actual feel.. kadang2 terpikir mcm bowel movement ke hapa tah..

    ReplyDelete
  13. wardah: hehehe tu la...mule2 panic..dah tau seronok pulak

    jehan: movement? jiha pon tak sure cos jiha ni byk angin..kdg2 confuse yg gerak2 dlm perut tu angin ke or baby movement hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…