Skip to main content

Full Breastfeed hehehehe

Kan I mcm determine nak full breastfeed kan..(InsyaAllah).....hubby pon sgt encourage utk full BF ni =)
Alhamdulillah, breastpump tu dah mula main kutu, another 4 payments to go...so settle one thing on BF ni....citernye camni, last Friday i went to LittleWhiz at Setia Alam utk amek our baby stroller kan, pastu dah alang2 sampai tu sempat la jugak mencapai itu ini, salah satunye ialah BumbleBee milk storage bottle BPA free... cost me RM38.90, dpt 8bottles and free gift, BumbleBee disposable breast pad 36pcs =).
Hati dah berbunga la ni, konon dah beli storage bottle tu kan...siap dlm hati kata ' wah byk dah bottle ni'..... as kepochi as I am, masa kakngah dtg last weekend i pon cite la i dah beli and konon dah ade byk la bottles kan hehehe....pastu kakngah i ckp kalau nak btol2 full BF, kene ada atleast 60 bottles, tanye akak2 kat opis pon dierang kata camtu...hahahahaha punye la naif aku ni..igtkan 8bottles tu dah byk sgt hehehe
n maybe instead of bottles tu nak beli storage bag la.....tak la makan space dlm freezer nanti and taklah mahal sgt compare to bottles hehehe
p/s: blogwalking kat blog ibu2 yang full BF, ada yang beli freezer khas utk breastmilk saje hehehe, oh kene tambahkan ilmu pengetahuan pasal BF lg ni, pasal storage, food intake utk banyakkan susu and etc..chaiyok chaiyok

Comments

  1. dear jiha,
    1st time at ur blog...
    saja nak share info ckit...
    kalo nak lagi banyak pasal info BF nih...
    jadilah members kat susuibu.com...rezeki nad hanya dapat susukan hazim sepenuhnye sampai umur 6bulan...tapi, mmg berbaloi2...

    ReplyDelete
  2. hi nad, thanks..tu la my sis and colleague pon suggest susuibu.com tu..leh tambah2 ilmu kan =)

    ReplyDelete
  3. nanti ajar i lak...i memang naif gile bab BF ni..haha..

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…