Skip to main content

Labour bag??? and my lil precious =)

Approaching 28weeks... before gi Saudi hr tu mama dah pesan awal2 labour bags sumer dah kene siap2 masuk dlm kete... in case of early labour....ish cuak jugak ni, bile siap2kan bag tu sumer rasa mcm dah nak bersalin lak hehehe..tp lom lengkap lg isi2 bag tu...korang pon get all ready mase dah 7months jugak ke? hmmmm basically brg yang perlu ada;
  • Baby's
  1. 6pcs NB diapers - DONE
  2. Blanket - DONE
  3. Towel - DONE
  4. Toiletries (shampoo, b.wash, lotion, b.powder, baby oil, hair brush) - DONE
  5. T-shirt and long pants (2) - DONE
  6. Matching mittens and booties (2) - DONE
  7. Sleepsuits (2) - KIV
  8. Baby wipes - DONE
  9. Cotton wool - DONE
  10. Barut (4) - KIV
  11. Baby's hat (2) - DONE
  12. Napkins utk bedung (2) - DONE
  13. Minyak Yuu Yee - KIV
  14. Breastpump - KIV ( perlu bawak ke eh..)
  15. Storage bottle - KIV ( if perlu bawak breastpump)
  • Ibu's
  1. Sweater - DONE
  2. Maternity pad (1 pack) - KIV
  3. Socks (2) - KIV
  4. Kain batik (2) - KIV
  5. Tudung sarung yang cantik sket heheh - KIV
  6. Telekung - KIV
  7. Towel - KIV
  8. Toothbrush & Hairbrush - KIV
  9. Toilet Sandal - KIV
  10. Front button pyjama (2) - KIV
  11. Hp charger - KIV
  12. Air Zam Zam - KIV
  13. Buku merah - KIV
  • Ayah's
  1. T-shirt - KIV
  2. Long pants - KIV
  3. Camera - KIV
  4. Videocamera - KIV
  5. Ayah to bring the baby car seat =)
hehe barang baby so far byk dah settle utk labour bag ni, ibu n ayah je lopong lg hehheehe...and last Friday, we went for 3D scan at Vission college... enjoy our baby pix =)




die main cak cak lak ngan ibu and ayah hehehe..actually baby sedang menghisap jari sambil jari2 lain lekap kat muka... gaya hisap jari ni sebijik mcm baby Naufal, anak kakngah i...patut la Naufal lekat sgt ngan i, nak turun kan skill hisap jari die kat his little cousin brother rupenye hehehe...sangat comel tgk die isap jari..gambar dr depan takde lak..tp masa tgk tu...tak tahan sgt rasa nak cium2 aje ehehe



gambar ni diambil dr sisi perut i cos muke baby sgt dekat ngan uri...hubby kata baby looks more like me..the nose, bibir hehehe...and mcm nampak sket lesung pipit die... ish kalau la kat umah ada mesin scan tu..kejap2 mesti ibu mesti asek nak tgk baby dlm tummy ni hehehe

and semalam we got super duper excited because perot sgt bergelombang... sebelum ni gelombang sekali pastu just rasa baby tendang2 dr dlm aje...tp semalam aktif sgt..tendang kuat sgt kot eh...bergelombang perut ibu...ibu and ayah excited sgt

p/s: pagi ahad bgn kan..mcm terasa bre--t mcm ada kerak2 kecil ...kesan lelehan susu yang dah kering...kering cos tido dlm aircond kot eh..kat lengan pon ada...ish byk ke eh susu kuar..sayang nye lahai.... mintak2 la susu ibu ni bertahan and banyak sampai anak ibu 2 tahun lebih...and InsyaAllah..after the 3D scan, we will buy more blue baby stuff...my cayang baby boy =)

Comments

  1. aah la..cam muka jiha..baby dok baik2..nanti anty pun x sabar nak tunggu..huhu..

    ReplyDelete
  2. fashya pun xprepare sangat beg nak bersalin tu...erm..gamble ajekan..

    bestnye scan kat sana......erm..xpelah, tgu la bby kuar...sabar..sabar...

    ReplyDelete
  3. hheheh comey je..bestnye da tgk muka bb.. hehe
    saya pun da 7 bulan jiha tp x prepare lgsung utk beg bby lg..

    anyway, i esok scan 3d.x sbrnyeeeeee

    ReplyDelete
  4. ee comel3..
    bile laa nak g scann lg nii..
    c;

    kak,telekung tu nak watpe?erkk..
    kan tak ley solatt?

    ReplyDelete
  5. Suke tgk baby..sy 3 kali scan..1st scan nothing yg nmpk..just ketulan biasa..2nd berkembang ckt ketulan tu..tp 3rd scan complete ade tgn kaki..time tu rse touching gler...maklumlah bru 3 bln..tp bile tgk picca akk yg 3D ni mesti sy meleleh la air mata tgk baby sendiri..huhuu..

    ReplyDelete
  6. ryna: hehehe tak sabar

    fashya: tu la..tp mak jiha dah pesan dah suh siap2kan hehe

    wizza: mesti sgt tak sabar utk esok kan hehe

    sascha: ade org cakap kite masa dah warded tu tak semesti terus bersalin...maybe sok paginye baru bersalin...so tu yang bawak telekung tu..just in case kalau lambat kot eh... ni org ckp la egegege

    maraziey: tu la, rasa gembira sgt, sebak pon ada...ada nyawa dlm perut ni...masyaAllah

    ReplyDelete
  7. jiha...kita p selang sehari la..kalau tak leh jumpa kan.elly p ari sabtu...heheh baby boy ke?? hehhe elly pink baby...gegirl..tp beg tak siap lagi la..weekend ni kot baru nak ready kan

    ReplyDelete
  8. ohh ok2.tak terfikir pulak ea.. c;
    kebykan ibu ade feeling yg same bile scan baby kan.?
    hee.me too.bukan sebak,da meleleh airmata
    tengok ade nyawa dlm perott.
    besaanya kuasa Allah.masyaallah.

    ReplyDelete
  9. tahun ni ramai yg dapat baby boy..my cousin pun last week dapat baby boy juge.. u too...

    take care Jiha n baby..=)

    ReplyDelete
  10. idung memang nampak mcm idung u! heheh...i pun x saba sangat nak siyom2 dia!!! huhuhu...

    ReplyDelete
  11. jiha, baby boy juga ye? yeah, ada geng. hehe..

    saya pon tak prepare lagi labor bag padahal dah 34 mgu ni. baru je basuh baju2 baby. seronok sungguh.

    ReplyDelete
  12. elly: pink eh...syok la shopping baju baby girl...comel2 sgt..

    sascha: tu la..besar sungguh kuasa Allah swt..

    honeysour: hehehe insyaAllah boy..geng dani..thanks

    amy: idung i eh? yus jeles hahaha

    wardah: yeah seronok sgt basuh2 baju baby...organize brg2 die sumer... tak sabar rasa nye kan

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…