Skip to main content

Life after bersalin..........

Being in a long distance relationship is so so hard .... =( ........ menahan rindu nye satu hal kan... now dah preggy lagi lah kan... untung ada housemate2 bujang2 ni and Alhamdulillah lah tak byk sgt masalah sejak preggy ni... cume lenguh2 pinggang mase tido malam tu ade lah kan... hubby pon sedih sebab die takleh nak spent byk masa ngan I lg2 time pregnant ni huhuhu sedih....
Skang ni weekdays, I dok di BBST with housemate...Friday after work terus zassss ke KL and pg2 Isnin drive back to BBST plak...tu lah rutin mingguan......dah discuss2 ngan hubby...bulan terakhir nanti, sebab Mama yang risaukan i drive sorang2 tu (takut saket2 mase otw dlm kereta tu)..so we decided hubby to take flights...PG-KL on Fridays and KL-PG on Sundays, nasib dok di BBST dekat ngan airport, so oklah cume ongkos bulan itu berlebih la sket compare to naik bas selalunye kan..... Ya Allah, mintak2 la i bersalin on weekends, nak hubby ada..kalau ikut EDD, mang on weekends pon..tp kalau lah ditakdirkan on weekdays..mintak2 dipermudahkan segala urusan and flight PG-KL mase tu available
After surveying.... we decided utk bersalin kat Pusat Perubatan Naluri Wangsa Maju cos dekat ngan umah my parents, tp in case of early labour ke kan, we'll go to Hospital Putrajaya sebab dekat sket ngan opis, so kawan2 opis leh tolong hantarkan...Ya Allah, mintak dipermudahkan segala urusan
Ok...cerita lepas bersalin lak... ni alkisah kalau hubby masih belum dpt keje di KL.... there are 3 options...
Option 1
Sewa bersama kawan2 sekarang
Baby dijaga oleh parents
Get Maid for parents
Jumpe anak on weekends
Note: Tidak tidak tidak, saya nak tgk muke anak hari2 and nak BF...so reject this option
Option 2
Cari umah sewa lain...dok berdua aje dengan baby
Hantar Baby ke babysitter or nursery
Note: Mula2 suke dgn option ini cos umah sendri kan, hubby pon leh balik bile2 tp hubby tak setuju sebab i dok sendri, bahaya..in case i pass out ke...kang baby sorang2 camne.....
Option 3
Ulang alik dr umah parents
Baby dijaga oleh parents
Get Maid for parents
tol & mileage lebih sket
Note: akhirnya memilih option 3 ini, takpelah penat sket ulang alik and cost lebih sket (lebih 100++ aje pon =>)..asalkan dpt jumpe anak hari2, lg pon I know my baby will be in good hand, my mum =)
p/s: my parents akan berangkat ke Saudi ahad ni...melawat cucu2nya, syok la kaklong mama abah dtg sana..dok sebulan lak tu...and oh ya mereka akan ke umrah jugak... Mama, doakan hubby i dpt keje di sini cepat and segala urusan kami dipermudahkan ye =)

Comments

  1. semoga Allah tunjuk apa yh paling baik..dan semuanya aelamat..

    ReplyDelete
  2. jiha confirm ke nak bersalin kat naluri..sy plak masih berfikir nak bersalin kat naluri or kerajaan(hospital ampang..)..huhu..

    ReplyDelete
  3. ryna: thanks =)

    myheart: kenape? naluri tak ok ke? my aunty hr tu bersalin sana die kate ok... the thing is my hubby kalau leh nak suh gynae perempuan mase bersalin nanti, kalau kerajaan mane leh nak request2 kan....naluri tu swasta yang paling affordable kot...cerita la ur experience kat Naluri

    ReplyDelete
  4. iols pon setuju dgn option 3. Yela option 1 tu mcm kejam je, sbb new baby born still perlukan kasih sayang ibu dia lagi..
    Xpe la biarla jauh sikit asalkan boleh tgk baby hari2..

    ReplyDelete
  5. jiha.....suruh la ur parent doa kan saya jugak supaya dapat keje kat klang/shah alam..hahah...wa....tak malunye saya...

    BBST tu kat mane?

    ReplyDelete
  6. ilot: tu la kan...tak sanggup rasanye..

    fashya: hehehe boleh2...... BBST tu Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang..about 1 hour from my parents house..tu nasib ade highway MEX tu

    ReplyDelete
  7. banyak2 la berdoa agar hubby u dpt pindah cepat.my sister pun hampir 2 thn dok asing2 dgn abg ipar.mmg penat & bersusah utk dok bersama.smpi my sister nk benti keje.Alhamdulillah skrg dh 2 thn gak dpt dok sekali & tak benti keje.dia ckp sgt berbaloi wlpun opis jauh dgn umah. god luck :)

    ReplyDelete
  8. u...bape cost kalau bersalin kat naluri? i pn sedang menimbang2kan option2 yg ada..pening lagi skang ni..n i doakan yus cepat2 dapat keje cni...lehla jaga baby sama2..i phm..sedey kalau hubby xde kan? u memang tabah! =)) eh..suh mak abah u doa tuk i gak..supaya dimurahkan rezki i n hubby..hee~

    ReplyDelete
  9. urm..saya rasa option 3 tue yang terbaik la... moga2 awk tabah...insyaallah..mana tahu ader rezeki awak lepas nie..leh duk sama...

    ReplyDelete
  10. caiyok2 utk kak jiha..semoga tabah menghadapi ujian maha hebat nih..mane la tau rezki bb nnt tup2 hubby akak terus dpt pindah keje kL..:)

    ReplyDelete
  11. ainul: 2tahun? huhuhu Jiha baru je 7 bulan ni pon rasa mcm nak pengsan2...mintak2 la cepat dok sama...thanks ainul

    amy: kat naluri tu from 1300++ ni yang open ward la and normal....

    mun: tu la kan option 3 tu je yang paling baik buat masa skang ni.......thanks

    ctie zar: mintak2 ada rezeki baby nanti...hari2 leh main ngan ayah dia =)

    ReplyDelete
  12. Hi Jiha... a new reader... hopefully to be a friend.. Just to share my experince with RJJ (rumahtangga jarak jauh) my hubby on and off in KL, Spore, Mlaca lah... mula2 rasa sunyi tapi InsyaAllah bila ade baby nanti, xdelah terpikir sangat sebab sibuk... alih2 je dh weekends.. Hopefully ur hubby will be by your side during delivery nanti...

    ReplyDelete
  13. kalau kat naluri blh i dtg tgk u =) pasal dkt dgn rumah..

    ReplyDelete
  14. Nurziani: thanks.... mintak2 la he'll be there...

    huda: hehehehe sila2 datang....

    ReplyDelete
  15. ye..ye..option ke-3 adalah yang terbaik..
    keselamatan dan keselasaan paling diutamakan, dpt mak yg tolong jaga anak kita...lega je rasa hati kan..
    insya Allah, suatu masa nanti kamu sekeluarga akan berkesempatan nak duduk bersama

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…