Skip to main content

Approaching 30weeks =)

Pejam celik kejap je masa berlalu kan.... mcm tak percaya dah nak masuk 30weeks, Alhamdulillah....... perubahaan dr berbadan satu hingga lah ke berbadan dua di minggu ini sgt la ketaranye...alahai
  • Kelebaran badan/punggung menaik secara 30% (ini suruh hubby yang analyze, mule2 die kate 50%, i was like 'huh? biar betol?' then die tgk2 balik die kate 30% aje hahahaha)
  • Kebesaran bre@st? hehe ini tak payah la citer..paham2 sendri la kan =)
  • Strecth mark timbul minggu lalu ala2 pinky aje..tp minggu ni warna nye makin ketara..ouh ada jugak bekas garukan huhuhuhu pasrah
  • Tapak kaki, Alhamdulillah masih maintain tak kembang lg..
  • Sekarang terasa payah nak bangkit dr duduk or baring.. (what i try to practice is.. tiap kali dr baring tu, before bangun, akan berada di posisi merangkak and buat lite strecthing..alhamdulillah lega rasa tulang belakang and pinggang)
  • Malam2 ku makin terasa panas ya amat.....
  • Minum air kosong yang byk sebab selalu rasa mcm terhidrat...rasa tak cukup air, padahal byk dah minum... tekak rasa tak lepas
  • Alhamdulillah, no mood swing for me....
  • Mengidam? Pun tak byk kali..hr tu aje teringin kek perasa oren (yang tak pernah suke pon selama ini)... bile dpt tu rasa puas gila hehehehe
  • Asek ngantuk aje... tambah lg sebab berjaga malam sebab kepanasan... masalah bantal dah setel... bdn dh kurang sakit sejak bawak bantal best ke umah sewa ni hehehe.. tp skang masalah panas lak..takkan nak pasang aircond lak kat umah sewa ni kan hehe
  • Kadang2 maintain jalan laju..tp kadang2 dah rasa mcm penguin pon ada ni heheehe
  • And... peruntukan shopping lebih diutamakan utk baby dlm tummy ni.. hehehehe

p/s: banyak sgt perubahan sebenarnye, fizikal dah tentu, emosi pon sama... nak perlengkapkan ilmu nak mendidik anak nanti...cabaran makin hebat skang ni dlm nak mendidik anak... mcm2 kes skang ni, penyalahgunaan internet la, kes Rafiqin Darwisy yang sgt kurang ajar tu, kes2 buang bayi...nauzubillah... byk betol cabaran nak menjadi Ibu Bapa ni... semoga kita semua bersedia nak menghadapi semua ni nanti...

Comments

  1. jiha..kek oren..dap nya..mummy jaga diri baik2 tau..

    ReplyDelete
  2. kesian nye.. patut la, syurga di bawah tapak kaki ibu.. besarnye pengorbanan.. TANPA KELUHAN pun... sgt2 adore kan jiha sbb sgt2 sabar... moga slamat ye both of u..

    ReplyDelete
  3. hikhikhik wahhhhh sama la kita jiha...pengembangan yang sangat ketara skang nie..tapi malas nak pkr..wat enjoy je..kaki elly pun tak bengkak lagi..wah nanti anak kita lebih kurang la umur eh...best best

    ReplyDelete
  4. ryna: tu la 1st time rasa kek oren sgt sedap hehehe

    anna: kene byk bersabar n motivasi diri sendri... rugi je mengeluh sebab bukan senang nak dianugerahkan rezeki yang satu ni....so cherrish every moments... hubby Jiha pon selalu pesan, tak elok ngeluh2 sgt takut baby merajuk lak nanti hehehe

    elly: kan... tp elly bersalin dulu kot... kalau Jiha terawal leh dok satu ward hehehe... eh elly nak bersalin kat Putrajaya kan?

    ReplyDelete
  5. jiha..hikhikhik insya Allah.haah kat putrajaya..tu pun kalau wad kosong la jiha..skang ni bergantung pada wad

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…