Skip to main content

Carta Pergerakan Bayi

Last check up, doctor dah suh catat pergerakan bayi kan...from 9am to 8pm should have 10 movements already.... korang camne eh... Jiha start catat from 9April hr tu and sampai semalam... lebih kurang pukul 2pm dah cukup 10 movements... tp hr ni kan, baru 9.22am ni dah nak complete dah 10 movements tu.... memang eh? alolo confuse ni... normal kah?

Comments

  1. Ya Allah, ajaibnye kejadianMu ini.. moga terus dipelihara mjadi anak yg soleh & taat kpd org tua nya...

    p/s: harap2,anna bkesempatan nak rase cam jiha.. (T_T) jaga diri ye jiha...

    ReplyDelete
  2. hehehe..same la kite..tp bile bawak nurse tu kate salah ne..sebab bese 10 movement ne petang baru dpt..pastu die ckp yg gerak sekali tu tak kire..die kire yg gerak guling2 tu..huuhuh..

    ReplyDelete
  3. hohoho~ membe ramai kene tegur ngan nurse.. dorg cakap carta salah..

    kene kire gerak bb tu betol2.. kalo takat die gerak skali then selang bpe saat die gerak lg.. tu maknanya sekali gerakan.. sbb die guling2 n etc..

    tp xtaw la betol ke x.. sbb mira blom smpi tahap tu :p

    ReplyDelete
  4. anna: thanks utk doa ana tu... Jiha pon doakan anna ye...InsyaAllah

    myheart: haha yeke... alamak camne ni... tp slalunye once die gerak... dekat 10minit la die gerak non stop..tu kire satu gerakan ke tu ayayai

    miera: tu la ni...alahai

    ReplyDelete
  5. hai jiha...

    memang betul ckp kawan2 kat atas... bila dia gerak kali pertama, and then selang beberapa minit tu x dikira... sbb dia tgh aktif time tu... agak2 dah lama dia senyap n gerak balik, kiraan ke-2...

    saya dulu asik terlupa je sampai kena sound dgn pihak nurse... tapi penting tau, kalau rasa2 kurang dpd 10 kali gerakan, cepat2 pi hospital..
    alhamdulillah, saya dah 2 kali merasai pengalaman manis itu... :)

    ReplyDelete
  6. erm..btlla jiha,kena ade sela masa...sbb ms 7bln ni ruang bb bsr,so dia bleh berguling2..heheheh....xpe...btllkn je...heheheh

    ReplyDelete
  7. fashya punye kiraan kol 2-3 dah settle...so far ok, nurse xpenah tegur pon awal ke lambat....xpela, janji bby kite slalu gerak..kalo xgerak tu yang risau aje...

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…