Skip to main content

The Check up =)

not my tummy hehehehe

Check up semalam alhamdulillah semuanya ok; berat naik 2kg, Hb from 11.4 to 12.9, Bp pon normal..Alhamdulillah..

Semalam 1st time jumpe dr kat KK Salak Tinggi ni, die pon scan la perut ni ha... mula2 die kate baby mcm kecik 2 minggu... tenyeh lg punya tenyeh perut i, mcm tak clear gak sebab baby sgt aktif, gerak2 aje, susah dr tu nak measure hehehehe.... pastu masuk dr sorang lg ni... die pulak tenyeh perut Jiha hehehe... then akhirnye dpt gak measure.. die kate mcm kecik seminggu aje pulak tp die still suh follow EDD asal which is 26 June 2010....... pape lah..yang penting anak ibu ni sihat aje.. seronok sgt tgk die aktif walaupon display scan semalam kat klinik tu mcm blur2..zaman bile nye equipment lah tu hehehe.. yang Jiha noticed, baby akan super aktif tiap kali check up, maybe dgr suara baby2 and kanak2 riang kat klinik tu.. die pon sibuk la bermain dlm tu... Jiha lak ape lg..excited gak...sengih2 sorang2 sambil usap2 perut... malu gak kalau ibu2 lain nampak.. mesti dlm hati dierang kate 'mesti anak 1st lah tu' hehehe ... ala, anak 1st ke anak 2nd ke, mesti excited jugak kan kalau dah baby tendang2 tu hehehe..nama pon anak.. oh semalam kene injet kancing gigi tu... lenguh tp tak selenguh injet pertama kali dulu..

oh lg 2 minggu kene go for MGTT (minum air gula) cos my dad ada diabetes kan..this is the second time minum air gula.... last time, alhamdulillah mang result tu ok sgt lah... mintak2 yang kali ni pon ok aje... on the same day gak akan buat repeat scan lg... maybe dr tu nak confirmkan btol2 EDD tu, astu semalam dr tanye nak bersalin kat mana.. Jiha pon citer la, if weekdays nak kat Hospital Putrajaya (ini kene booking)... if weekend kat KL lah, die kate kalau KL leh walk in aje... tp Jiha takmo kat HKL, kalau bleh nak kat Selayang or Ampang... ni walk in jugak ke eh? ada sape2 tau tak?


p/s: semalam tanye dua org doctors tu pasal 'bersama' suami di third trimester ni kan hehehehe, the 2 doctors tu agak tersipu2 nak jawab, tak sangka kot Jiha nak tanya soklan itu hahahaha.... jawapannye ialah.......... boleh aje ikut keselesaan kite tp jgn la 'ganas' sgt, there is no such thing as pre-mature labour if having 'it' in the third trimester and ayat die ni paling tak tahan hehe 'sampai dah nak bersalin pon still boleh buat lg dik' hehehe and Alhamdulillah semalam scan, uri ada kat atas... for those with the case of placenta previa (uri di bawah @ menutupi cervix), dinasihatkan jgn having 'it'...


Comments

  1. hmm awal2 pregy dulu uri pom kat bawah..

    tp masa 5 bulan scan aritu uri da naik atas da.. n rasa nya uri still lagi kat atas neh..

    hope smpi deliver la die akan menten jek kat situ..
    :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. putrajaya la jiha.. cari la tmpat selesa utk jiha n baby.. sume melibatkan nyawa... sy dgr putrajaya bagus... better for u, best for ur baby.. moga jiha selamat sumenye...

    ReplyDelete
  4. actually mana2 pun sama jer... jgn la fikir -ve sbb nanti akan dpat -ve jgk... kesian nurse n doc yg keja kat spital selayang tu... keja dgn ikhlas tapi dpt bad thinking... (anak kpd lecturer saya jadi doc sana)...

    saya bersalin di hospital ampang... walk in pun ok jer... make sure bawak buku merah tu.. rasa nak bersalin, terus cepat2 ke ER (emergency room).. GL x payah pun x pa sbb ada e-GL skang... tapi kalau penuh, maybe kena duduk 3rd class dulu... kat situ mmg blum ada 1st class lagi..

    hospital putrajaya pun ok.. tapi igt, bukan semua benda sempurna, tentu ada yg terkurang di sana, dan terlebih di sini... deliver kat mana2 pun sama je sakit nya (hehehe)... kalau mampu, pegi la swasta sbb dia bagi layanan mengikut harga yg kita bayar...

    semoga jiha n baby selamat... amin...

    ReplyDelete
  5. hi...salam..
    kat selayang walk in je..sg buluh pun sama...sy ari tu kat sg buluh. service ok..cuma nurse je x ramai.ms nk balik dia hntr kita smpi lobi naik wheel chair heheh

    pasal bersama tu..ok je..x de masalah kalau takde problem ape..lg bgs sbnr nya ..utk bg cpt bersalin..kalau org nk dkt due tu laa..

    ReplyDelete
  6. miera: amin =)

    anna: tu la, jiha nye priority adalah dekat ke tak? if time weekdays mang dekat dgn Hospital Putrajaya tu, if weekend dok umah mak, hospital paling dekat ialah Ampang

    ReplyDelete
  7. zawiyah: tu la..Jiha percaya pd rezeki, mintak2 Allah permudahkan segala urusan waktu nak bersalin nanti..bersalin kat mana2 pon same je..depends on rezeki masing2

    sandal kecik: hehehe bagusnye service =)

    ReplyDelete
  8. uiks...jiha..baby aktif kalau p check up ek..baby elly tiap kali sblm check up dia akan aktif..tp masuk klinik..sonyap..ada tu scan dia tdo...takut kot cam mama die..hihihi anyway..semoga jiha selamat la kan..tak sbar kan nak tunggu si tecik nie

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…