Skip to main content

IMPORTANT: On FOlic Acid!!!!!

Ni ada info on folic acid..tak sure if u guys aware of it or not... Jiha keje in National Metrology Lab (ceh promote lak hehehe).. and we have Chemistry Lab here in NML... my colleague ada bg presentation on chemical in food.. one thing yang sgt menarik perhatian ialah on folic acid...
Asid folik ni bagus utk pembentukan saraf baby kite..tp di awal kandungan aje..mean in the 1st trimester... latest research done by FDA(if i'm not mistaken) and international metrology lab, if ibu2 mengandung ni teruskan folic acid consumption throughout the pregnancy, the baby will be prone to have asthma...(mintak jauh).. maybe bukan lahir2 je terus kene... tp dlm tempoh pembesaran tu... Jiha pon dah lama tak amek acid folic ni.. just carry on ngan other vits aje... if u all nak tau lebih lanjut, leh la try google or consult your doc... this is just summary on the presentation that colleague jiha bg tu.... details2 kene mintak research note tu dr dia lah hehe
so dont forget to check with ur doc and do some research k.....
p/s: usaha nak bg yang terbaik utk permata hati and of course jangan putus berdoa & berserah kat Allah s.w.t.....

Comments

  1. jiha..aku ade cross over research psl ni,tp xtau sejauh mn kbenarn dia..nnt ade dpt info lg share ek..tqvm

    ReplyDelete
  2. pas bace entri ni, trus makan obimin..lupa nak makan arini..huhu

    yeee...kita mmg nak yg terbaik untuk anak kite nti kan

    ReplyDelete
  3. jiha, amik neurogain x? its good for the baby's IQ and penglihatan. juz letting u know :)

    ReplyDelete
  4. mas: ok sure will

    cikpuanmiera: sama2 =)

    fashya: bagus bagus (hihihi jiha pon kdg2 lupe)

    mien: tu la...nak beli je mesti tak jumpe..akhirnye asek tak beli...hehe

    ReplyDelete
  5. jiha check up kt ner? mien beli kt tempat mien scan baby.

    ReplyDelete
  6. haah...acid folic pntg ms awl kehamilan tue..lagi satu untuk elakkn anak sumbing tau jiha

    ReplyDelete
  7. i pun ada dgr...n doc suggest after 1st trimester..continue with obimin...tp obimin contain acid folic juga kan? still need to de research la..apa2 pun..untuk baby tersayang..akan ku telan apa jua..hahaha...

    ReplyDelete
  8. min: jiha check up kat kk salak tinggi...nanti nak try tanyelah kat klinik yang gi scan slalu tu..ade jual tak..tak terpk lak hehe

    mun: yup =)

    amy: of course nak bg yang terbaik utk anak =)

    ReplyDelete
  9. ok ok.. noted.
    belakan hari akan dtg ni..
    hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…