Skip to main content

Terkhenchinggg ka or amniotic fluid????


Rasanye dh lama tak baca buku "What to Expect, when u are expecting"... so semalam rajin2 kan diri baca (preparation utk dekat2 nak bersalin nanti)... sebelum baca pasal signals of labour tu.. baca la 8months nye chapter... ada satu statement ni, die kate preggy mommy sumtimes akan terkucil or ter shi-shi or terkenching bile tergelak ke or stress ke ataupun if u get too excited... Jiha pon noticed sumtimes ada gak camtu.. kdg bukan sebab tergelak je... kadang2 rasa baby mcm kuis2 kat bawah tu.. terus mcm tershi shi skett atau rasa mcm nak tershi-shi sgt lah

IMPORTANT: if jd begitu, don't hesitate to sniff your panty ye... if the fluid mang urine, that is normal... tp bimbang if itu adalah amniotic fluid.. if u sniff and odourless @ takde bau shi shi tu... zassss terus ke hospital ye.. ini adalah sgt bahaya... baby leh lemas if yang leak sket2 tu ialah amniotic fluid (mintak simpang..Nauzubillah)

p/s: sandal pregnant yang satu2 nye tu dah tercabut tapak la..alahai.. rasa nak kuar duit utk diri sendri tu mcm liat sebab baby is priority skang ni ehehehe.. tp mcm terpaksa beli baru jugak ni.. ayayai

Comments

  1. hihihi.. sama la kite..
    rsnye bby lebey penting dr kite nye barang...

    tapi nak wat camno..
    sandal mintak ganti baru :p

    ReplyDelete
  2. hihihihi bahaya gak ek jiha...elly slalu kene time jem...time tu la baby suka tekan2 kat tuttt nak bagi tershishi..hehehe

    ReplyDelete
  3. a'a la..kekadang rs baby tekan area tu rs nk terkencing..tp x kencing pun..rasa jer.. kekadang mmg btul2 nk terkencing. hehe baby baby..

    ReplyDelete
  4. jiha..ni ape i experience mase i preg.. masa preg n nak dekat2 labour mang asek nak ter'kenc'.. je.. pundi pon lemah nak tampong pasal bb selalu tetekan kat pundi.. tu yang kdg ter'kuc' tu.. tanda i dulu air ketuban kuar tau.. leak.. tapi perasaan nya mang tak macam air 'kenc'.. die macam flow without u know n tak leh kawal.. seem like period heavy flow gitu laa.. tapi sekejap2.. pasal kes i bukan trus kembar air.. mean trus banjir.. ader yang camtu.. tapi kes i leak.. sikit2..mang kena pakai pad.. tapi keep tukar.. once kuar air ketuban.. within 24hrs bb must go out!! prob lemas n die da tak terlindung dari infection lagi.. so must labour.. tu yang i pon mang kena induce pasal os tak bukak2..ni sket pasal pengalaman i.. =)

    ReplyDelete
  5. miera: hehehe sandal masih lom tukar

    elly: tu la.. jiha mang kadang2 sniff2... hahaha kadang2 gelak sorang2..rupenye mang patut kene sniff2 tu

    wizza: hehehe baby tgh lasak la tu kan... syok tendang2 hehehe

    durr: tu la kan.. i nanti tatau la camne... kaklong air ketuban pecah, kakngah lak sumer anak die kembar darah...

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…