Skip to main content

33 weeks check up =|

Huhuhu nanges jap.... mcm dah dpt agak result hari ni kurang memberangsangkan huhuhu
compare to last month check up;
  • berat naik 1 kg saje...huhuhu suppose kene naik 2 kg kan... rasa makan dah byk cuma seminggu ni asek muntah (due to food poisoning last weekend and current kahak kat tekak ni huhuhuhu)
  • Hb jatuh mendadak (nanges big time) ...from 12.9 to 10.4... below 11 ok.. and after dgr misi nye explanation tentang bahaya Hb rendah pada ibu and baby, lg jatuh jiwa raga ni..huhuhu Nauzubillah... more kerang, hati, and sayur bayam for me pasni
  • MGTT result sgt teruk... before minum 3.9, after minum 7.5... kalau dah reach 7.8 dah kene kencing manis..huhu.. doc suh repeat minum air gula lg 2 minggu... masa 1st time minum air gula masa pregnant 12 minggu dulu ok aje.. now pulak yang dasat huhu..byk sgt makan eskrem kot ni
  • Bp ok lah... i suspect bp yang rendah, tp alhamdulillah bp ok

td dgr heartbeat baby..sgt laju and kuat... tak sabar ibu nak peluk awak, kepala baby pon kat bawah aje... good boy =)

p/s: huhuhu frust sgt dgn check up kali ni... wish my hubby was there with me at KK td.. huhuhu nangeshhhhhhhhh ... tak sabar nak jumpe dia esok huhu

Comments

  1. puan jiha.. ape pun result yg awk dpt utk check up tu, jgn tmbh2 lg risau kt diri ye... stress x baik kan utk mama & baby? =)
    do enjoy your pregnancy, dah akhir2 pun ni...

    ..semoga urusan awak dipermudahkan-Nya...

    ReplyDelete
  2. scha pon terukk for this month.huhu
    nex week kene minom air gula sbb berat naik byk.mak abah xde kencing manis or darah tinggi.

    hmm jiha ley terangkan pasal mgtt tu x?
    kalau kite takde kencing manis bape ea bacaannye.
    scha mang tak tau pasal menda ni.

    ReplyDelete
  3. anon: thanks =)

    scha: 1st time jiha wat before: 4.2 after: 4.5 so result ni ok sgt

    die if dah reach 7.8 tu dah diagnose as kencing manis la... mcm result Jiha kali ni 7.5 ..tu dah menghampiri.... so lepas ni kene control lg pemakanan

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. jiha : jgnmkn kerang byk sgt ye.. sbb ade kajian show that krang kat malaysia ni byk sgt dah toxin... better amik bwg merah, bayam and ape2 yg blh tmbah darah ye....jgn stress ye jiha... moge jiha n baby slamat slalu...

    p/s: jiha, organ dalaman cam hati pun ok utk tmbah darah TAPI x elok mkn byk sgt ye... sesekali blh la.. (sbb katenye blh jd penyebab thalasemia... Nauzubillah)

    ReplyDelete
  6. semoga segala kesulitan akan menjadi lebih baik...InsyaAllah....
    Take care jiha...

    ReplyDelete
  7. jiha..take care ok..jgn risau ape2 tau...semoga semuanya selamat

    ReplyDelete
  8. anna: tu la skang ni nak makan kene sedang2 aje... takleh terlalu lebih or terkurang kan

    yatie: amin... thanks

    elly: thanks elly =)

    ReplyDelete
  9. InsyaAllah baby & ibu sihat sahaja...

    Pelik sgt, yg kita peknan ni, berjaga mkn minum, tp mcm2 dugaan... Baca tk news yg bdk besalin dlm toilet klinik tu, mak ai... mcm senang gak nye dia go tru pregnancy gaknye... besalin pon mcm kentut je mungkin.... donia.. donia...

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…