Skip to main content

Check up lg....

Ptg ni 39weeks check up ayayai.... siape2 yang berkesempatan gi 39weeks check up eh kat KK? same je ke rutin die mcm sebelum ni.. or ke ada cek bukaan ke ape? Maybe ni last check kat KK Salak kot.. sebab rasa nye next week nak start cuti and continue check up 40weeks kat KK Au2... eh ada ke 40weeks check up kat KK or terus menyerah diri je kat hospital eventhough lom ada rasa saket2 nak bersalin lg?

Skang ni mang takde rasa saket2 ape ke... cume yang Jiha perasan... flower and bon bon terasa berat sgt especially bile bangun dr duduk yang lama... mcm kuat gile tarikan gravity die.. mcm nak terduduk balik je rasa... kdg2 bile preggy mommy ni tak sedar diri jalan laju2 pon, tup tup terasa berat juga kat situ... mang eh... sebab baby dah makin menurun ke bawah kot eh.. rasa mcm bahagian pinggang ke atas sgt ringan n pinggang ke bawah sgt berat... eh paham ke hehehe

oh oh pastu kadang2 mcm terasa kat flower tu kan... mcm rasa terhiris, mcm luka kecil.. tak la saket sgt tp mcm terkejut bile rasa tu dtg... tu maksudnye ape... ke bukaan jalan dah terbukak sket2 eh... camne nak tau... petang kang dgn rela hati ke nak suh nurse kat KK tu tolong cek kan bukaan jalan tu... hahaha malu

yang Jiha tau saket contraction ni mang saket nye tak leh ditahan2 kan.. mang sakit sgt lah kan.... tp semalam borak ngan my colleague, sehari sebelum die rasa contraction n bersalin tu... die rasa satu bdn die lenguh yang amat..... semalam Jiha dah start rasa lenguh2 sket tp bukan la satu badan... rasa lenguh di sekitar tulang belikat dan tulang belakang... hehehe nak dekat kot eh... eee tak sabarnye ibu =D

p/s: lately ni tido malam sgt best.. takde saket2 badan sgt, lenguh kat belikat tu pon time bukan tido, time tido rasa best aje heheh... cume kdg2 terjaga utk shi shi aje lah.. baby nak bg chance kat ibu sebelum die kuar kot eh.. mostly mommy2 advice suh enjoy tido skang ni before si kecik kuar... mesti tak cukup tido nanti kata dierang hehehe

Comments

  1. jiha...

    i dulu masa first baby 40 weeks... EDD 23 jan 2007... pagi tu i masih di rumah dan kebetulan anniversary.. dok fikir gak, bila nak bersalin ni... tunggu hubby balik pukul 3 petang kononnya nak celebrate kat SR.. tapi rasa mcm baby x gerak2... hubby balik terus ke hospital, terus doc pasang alat kat perut utk pantau baby punya movement... diaorg kata baby punya movement ok... legala kan... igtkan boleh balik lepas tu sbb mmg x makan apa2 since 10 pagi... banyak plak doc pelatih time, tanya soalan yg sama jer.. last2 doc pakar datang, n tanya kat doc pelatih... dah tgk ke dah buka berapa... diaorg baru teringat nak check...
    rupa-rupanya dah buka 3 cm... terus doc pakar pecahkan air ketuban tu...
    bayangkan la kalau x pegi hospital sbb ada hati nak pi mid valley la kononnya... buatnya sakit kat sana x ke naya... hehe..

    second baby saya operate.. sbb big baby (4.12kg)

    ReplyDelete
  2. dear, di waktu dekat2 nak deliver..mmg kt akan dapat merasa tdo dengan aman dear...so, better u apperciate that time...

    ReplyDelete
  3. i yang berdebar2 ni!!!! hehehe..x sabanyeeee...ape2 bgtau eh u...siyes jantung i dupdap2...hehhee..

    ReplyDelete
  4. jiha..td pg pon i g check up kt KK..so far dia xde la cek bukaan..so lega la..ehee yang rs terhiris @ terluka kt flower tu mmgla..kalo lps duk lama2 pastu nk bgn..jln2 je rs saket..huhu pasal tdo plak..i still xcukup tdo la..knp yer?bdn lenguh2 tu mmg ada..terutamanya kt kaki...adehh..hmm..next check up nextweek..ntah sempat ke x check up 40weeks..ehehe :)-Faz

    ReplyDelete
  5. berdebar2 jugak!

    jiha..doakan jiha n baby selamat..

    ( ryna pun ecxited..ngee..)

    ReplyDelete
  6. baca entry jiha tringat time nak eliver Kasih aritu..dah dekat nak kua baby tu..memang jiha kena tido sepas2nya skang ni sebab bila baby dah kua nanti dia nak ibu dia teman dia tak tido..huhu..gudluck ye..

    ReplyDelete
  7. masih ada check up kat KK for 40 weeks wlupon dah overdue.then baru tahu apa yg ptt kita buat bila dh masuk check up ke 40 minggu.mcm mana kimmy tau?I psg telinga dgr nurse ckp kat one of mommy yg pegi check up for 40 weeks.hehehe.

    ReplyDelete
  8. zawiyah: =)... thank u.. so nanti 40weeks terus je la gi hospital

    nads: sleeping beauty hehehe

    amy: debar debar hehehe

    faz: lenguh kat kaki? byk sgt jalan kot ni.. take care

    ReplyDelete
  9. ryna: thanks ryna... ummuahhsss

    hanani: ok mommny =)

    kimmy: hehehe tp mcm naik muak lak gi check up hehehe

    ReplyDelete
  10. Ayoyo jiha tak bersalin laggik yer....take care dear..:)

    ReplyDelete
  11. kalo dl yer kot....bnayk jln..da sarat ni da kurang jln..tp still sakit2 gak..maybe da overweight kot..ehee u too take care -Faz

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…