Skip to main content

Tentang due date!!

Memula sekali.... Jiha masih dirumah ye hehehe... blom bersalin lg.. saket tu kejap datang kejap tak.. mcm last week jugak...

Nak cerita tentang due date... haih....

Mase mula merancang pregnancy, mengagak2 tempoh waktu subur... last period and EDD.. Jiha mang berpandukan Pregnancy Calculator from babyCenter... and my cycle mang bukan mcm kebiasaan org lain which is 28days kan... mine was approx to 35 days.... so when key in all the info in the pregnancy calculator, my EDD will be on the 4th July... 28days cycle will result as in 26th June lah...

Ok... masa Jiha disahkan mengandung 8weeks, Jiha pon cerita la kat doc yang my cycle was bla bla and still the doc follow die nye chart yang pusing2 tu.. so 26th June it is...

mendaftar di KK pon sama, i told them about my cycle.. still they said EDD 26th June... rasenye dah consult to 4 diff doctors, and all said follow EDD 26th June..... after result scan pon yang Jiha penah tulis kat entri mana tak igt hehehe... die nampak baby mcm slightly smaller than my current week tp they still decide to follow the EDD

kalau ikut EDD 26th June ni, i dah overdue by 2days kan.... tp kalau EDD 4th July still lom lg... yang bimbang nye ... Jiha dah confuse dah ni... Jiha skang ni tgh pujuk diri kononnye my real EDD is on the 4th July... kalau baby nak kuar die kuar lah kan... ada masa seminggu lg....
tp kalau lah mang EDD nye 26th June... bahaya lah kan kalau overdue lama2.... hahaha korang confuse tak ngan explanation Jiha ni... confuse confuse camne nak put it in words hahahah

pape pon... Khamis ni ada check up kat KK and if sampai Ahad tak bersalin gak... induce lah kot Isnin nye tu which is 5th July.... ayayai... opsss Jiha buat jugak 'natural induced' tu ahakssss and hari2 gi Jusco Au2, berjalan ngan hebatnye... tp tu la... kdg2 bawah tu rasa sengal kadang i ok bertenaga.... sampai hubby kata kalau time i bertenaga tu... i tak mcm pregnant 40weeks tp mcm tak pregnant.... hyper hahaha..... oh ye... yang merungsingkan last whole week dah mc... minggu ni kalau tak bersalin gak camne... hr ni dah burn satu annual leave ku..... oh tidakkk...

p/s: opsss mang agak malas nak update blog kalau hubby is around hehehe...sorry ye buat kamu kamu risau.... been receiving phone calls/sms from gfs jugak hehehe... sorry sorry and i laf u all... nanti i update pasal baby lak bile die dh ready nak kuar ye... sementara tu i berfoya2 dulu dgn hubby so malas nak update blog for a while hehehe


Comments

  1. Pn Jiha..bila masa dah tiba..nanti baby kuar :D

    ReplyDelete
  2. hehehehhe... ingatkan dah deliver... xpe.. take ur time.. gi la bgurau senda dgn hubby dlu.. kang dlm pantang, dah ade baby..kurang dah nak jln2...jln lupe update ye kalo dah warded...short note pun xpe.. blh kami sume tlg doakan same.. heheheh..

    moga jiha n baby selamat.. Ameen..

    ReplyDelete
  3. ooo.faham2..patutlaa baby x mo kuar lagi..belum sampai masa upenyer..thot jiha diam sebab dah bersalin..hehhe

    ReplyDelete
  4. rilex....baby still nak menikmati keindahan alam rahim...fashya dulu pun lambat seminggu

    ReplyDelete
  5. xpe jiha.. tgu seminggu lagi..mesti jiha phm prasaan saya aritu hehe..da overdue..mnuggu time je..time ni rs lambat berjalan ;p

    sbr yek..da x lame tu..:)

    ReplyDelete
  6. saspen btul jiha, semlm bru igt nk msg, sbb menyepi je. igtkn dh deliver. saya doakn yg terbaik for both ibu and bby.

    luvs, Madi

    ReplyDelete
  7. i suke bc blog jiha...actually i pn tgh preggy now im 37 weeks n 4 days....my EDD 18/7/2010 ni...got more few days lg....
    I doakn Jiha akn selamat melahirkan nnt, jgn lupa update tau, really like ur blog :)

    ReplyDelete
  8. Mrs Nageb: hehehe menunggu ngan sabar =)

    anna: hehehe thanks

    yatie: nasib ada hubby.. die selalu pujuk suh sabar =)

    deena: hehhehe.. baby syok kat dlm kot hehe

    fashya: hehehe tu la kan... yang penting nanti die kuar sihat

    wizza: heheh tu la.. tak sabar tp semua dah di tentukan Nya... so kene la redha ngan sabar gak kan hehe

    madi: hehehe i'll text u if dah deliver k gf

    alin: thanks.. dah tak lama gak tu... take care dear

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…