Seminggu Aqeef di NICU...Kesian anak ibu =(

July 23, 2010


Ya Allah, selamatkan lah anak ku...

Tgk anak dlm keadaan mcm tu, ibu mana yang tak sedih kan.. huhu.. Aqeef perlukan 100% oksigen support, die belum mampu bernafas normal... dada dia berombak laju.. sedih sgt ibu tgk... mesti sgt tak selesa... dgn suction tube yang nak kuarkan meconia dr paru2 Aqeef.. sedih sgt...

malam 14 July tu, doc kata ada blood sket kuar dr his lungs... Ya Allah.. huhuhu sedihnya, takutnya...and we signed for blood transfussion (erk btol ke eja ni) kalau2 ada lg blood kuar dr paru2 Aqeef lg... tp Alhamdulillah takde dh darah kuar....syukur sgt2... ayah Aqeef tak putus2 bacakan selawat syifa utk Aqeef... bila ayah bacakan doa, dgr suara ibu n ayah, dada Aqeef kurang sket berombaknye... tp sekejap2 aje.. pastu laju balik

15 July, the next day nye... Jiha discharge dr ward.. nak booking bed kat NICU tp dierang bg priority pada ibu2 yang boleh breastfeed baby je... Jiha tak dpt susukan Aqeef lg.. die kene puasa masa 14 July and die pakai tube2 tu so mang takleh nak susukan Aqeef.... sian anak ibu kene puasa... berat tol hati nk tglkan Aqeef... huhu, before balik nurse tolong perahkan 1st susu, colostrum for my dear Aqeef... huhu ibu balik dulu ye Aqeef

16 July.... siap2 makan tgh hari and tunggu hubby solat Jumaat.. baru gerak nak jumpa Aqeef... hati riang nak gi jumpe anak ibu... on our way.. tibe2 hubby dpt call... dr hospital... dada dah rasa perit.. nurse tanye bile nak dtg hospital, hubby jawab dah on the way, die tanye isteri ikut sekali ke?, hubby jawab ya and tanya kenapa.. nurse jawab ada nak discuss something

air mata dh mencurah2... huhu takot nya... hubby pon risau tp die senyap aje... sampai je kat parking, Jiha cepat2 turun.. dah tak terasa saket bersalin.. rasa nak terbang ke NICU tu cepat2... masuk je hubby terus meluru ke cot Aqeef.. Alhamdulillah.. huhu.. mata Jiha dh bengkak2.. rupanya nurse tu nak gitau, Aqeef dah byk minum susu so ibu kene byk2 perah and hantar stok susu kat Aqeef.... huhu kenapa lah tak bg tau je dlm phone.. buat suspen... huhu

ptg tu balik, terus gi amek pump... balik semula ke hospital, pump kat sana, tglkan stok susu and kol 1pagi lebih baru balik.. mama risau tgk sebab kan tgh dlm pantang.. tp anak ibu lg penting... ibu akan pump susu byk2 utk Aqeef sayang....

rutin harian... after 12am.. setiap 3 jam (kalau tak terbabas lah hehe) akan bgn pump susu.... pg urut makan pump makan pump makan pump.. kol 6pm akan ke hospital... tgk Aqeef, pump, tgk Aqeef, balik umah and start all over again...

sampai lah ke 19 July... Aqeef dh tak pakai oksigen support, just bubble oksigen tu ( erk btol ke ni) and kene stay hospital lg utk abeskan dosages of antibiotik.. Jiha dh boleh stay sana utk susukan Aqeef... yeay and Alhamdulillah, rezeki Aqeef utk menyusu badan ... susu Jiha sgt byk... utk Aqeef cepat2 sihat ye sayang

20 July pagi, doc round and ckp Aqeef dh ok cume kene abeskan antibiotik.. last dos mlm nanti kol 12... Ya Allah, syukur sgt.... Alhamdulillah..

21 July... genap lah seminggu Aqeef kat NICU... lepas tunggu report and settle kan bills... Aqeef pon dh boleh balik... syukur syukur syukur syukur...........

p/s: dok 2 malam di NICU, tak tahan tgk baby baby kat sana... huhu semoga semua babies kat sana cepat sihat.. amin

LAGI ARTIKEL MENARIK

17 comments

  1. nak nangis baca cite u.ALhamdulillah aqeef dh sihat.semoga jd anak yg sihat & kuat.

    ReplyDelete
  2. jiha..nak nangis baca..takut jugak..alhamdulillah sekarang semua dah beransur pulih kan..

    moga aqeef cepat besar ngan sihat..jiha pun jaga diri..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah aqeef dah selamat..time for ibu pulak laa berpantang skrg ni..

    ReplyDelete
  4. alala comeynya Aqeef...moga Aqeef cepat boleh balik umah ye

    ReplyDelete
  5. alahaii tepetnye die..tomey2 cam aydan je ley geng..huhu..xpe syukur jiha diberi rezeki susu byk..cpt baik aqeef nnt and kuat sbb minum susu ibu kan..insyaAllah sehat.

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah.. dah selamat sume.. moga sehat slalu ye aqeef...slmt bpantang utk jiha.. moga jd mommy yg mithali...

    ReplyDelete
  7. baby aqeef comel!

    jiha, fahrin pon penah msuk nicu, bape mlm tah.. masuk antibiotik.. sian sama baby2 kt nicu.. mcm2 kes kn..

    ReplyDelete
  8. sedih lar baca cite jiha ni....tabah sggh kamu.

    ReplyDelete
  9. suke name aqeef/aqif =)

    alhamdulillah..sume slmt.

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah...aqeef sangat kuat n gud boy kan...baguslah camtu...

    ReplyDelete
  11. aduhhh sedih jiha....

    nangis baca...

    alhamdulillah, aqeef dah selamat....

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah anak jiha semakin sihat selamat.

    jiha selamat berpantang.

    adeef memerlukan lebih perhatian.

    ReplyDelete
  13. jiha,experience awak sama dgn saya masa kasih kat nicu and kena kuning dulu..dia kat icu 5 hari and nicu 7 hari..saya kalau tingat kisah tu mesti nanges sbb tu tak sanggup nak citer dalam blog..tengokla nanti bila saya dah ready saya cite dalam blog..alhamdulillah kasih dah sihat skang..aqeef dah sihat kan...muahkan aqeeef utk aunti nani eh

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah..akhirnya aqeef da sihat..
    jiha kn kuat k..selamat berpantang.. - faz

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah..Aqeef dah sihat dah boleh teman ibunya berpantang di rumah..byk2 minum susu ibu tau aqeef..:)

    ReplyDelete
  16. Salam perkenalan..jumpe ur blog kat ukuwah blogger..sedih baca kisah ni..tp jadi panduan buat sy utk lebih bersedia mental dan fizikal if anything happen to my future baby..insyallah due 18.11 ni

    ReplyDelete
  17. Salam perkenalan oneyani, yeay tak lama dah nak jd mommies...good luck to you..InshaAllah

    ReplyDelete

Thanks Lovelies