Stok EBM for Aqeef

July 29, 2010

nak susu la ibu....

alala.. anak ibu ni fikir ape sayang

Jiha lom dpt byk buat stok sebab Aqeef sgt kerap susu.. hr tu ada lah pump beberapa botol tp my mum dah guna bg Aqeef time Jiha berurut hr tu... skarang ni dlm fridge baru ada 11oz... lg pulak dah dua hari ni, time siang..Aqeef meragam sket.. die tak lena tido.. terkejut2 pastu nak susu.. pastu nak 'ngempeng' aje.. kalau letak je, die nanges pastu mesti die nak susu.. tu yang tak sempat nak pump tu.. Jiha sempat pump time mlm n pagi sekali

korang nye aktiviti pump camne... jadual nye camne eh.. anggaran baby minum sehari berapa oz eh?

p/s: bestnye kan kalau dpt jd suri rumah.. nak jaga Aqeef Danial huhu

LAGI ARTIKEL MENARIK

7 comments

  1. takpe..take time..lagipun aqeef sentiasa ngan jiha lagi sepanjang berpantang ni kan :) best sangat kan kalau dapat jaga anak sendiri kan :)

    ReplyDelete
  2. jiha, ana dulu pun mase awal2 pantang memang tak sempat nak pam...baby kerap nyusu...bila waktu malam je ana pam..baby isap sebelah n sebelah lagi ana pam...mmg banyakla dapat...tu aktiviti tgh malam ye...mmg meroyan la asik bangun je tgh malam. kita jadik tak cukup tdo...temperature pun naik jugak..hehe

    jadual ana mase pantang...tak ikut sangat. depend on baby nak nenen tapi yang pasti bila baby nenen je, mesti standby utk pam...yg jadik mangsa adik ana la..hehe..dia yang tolong amikkan semua2 alat2 tu...yela..suami kan jauhh..huhu..

    yg herannye, pun tak sempat nak buat stok.. sebab same kes ngan jiha la.. ibu ana dah amik kasik baby mase ana berurut...n mase check up baby... masih segan lagi waktu tu nak selak2 baju kat klinik..hihi..

    ReplyDelete
  3. jiha jangan risau yer..lama lagi kan tempoh pantang tu..banyak jugak yang dina baca from other blogs yang advice untuk mulakan pumping dari awal.so that, we'll have enough stock for the baby by the time habes confinement nanti..chaiyokk mummy jiha!!

    ReplyDelete
  4. ala jiha....aku takde plak experience on this matter...tapi aku dah berazam nk bf second baby...(walaupun lammmeeee lagi)...aku doakan baby aqeef byk dapat minum susu ibu die ekk..:D

    ReplyDelete
  5. aku pump bile rijal aku tdo je dlu...tp most of time tgh mlm bile bengkak..pantang aku pantang tol,bb tdo aku pon bantai tdo(awl2 bdn letih,so konon2 nk cover tdo)...
    tp,lg 2 mggu nk nek keje aku pulun habis,lps rijal menetek pn aku pam..ciput pon ciputla...lm2 jd byk...

    kalo ikot rijal,ms dlm pantang aku soh mak aku bg botol ikot sukatan ,memula bg 1 0z,then tgk rijal dok sedut lg,aku tmbh 1 oz lg,tambah n tambah smp la ni dia blasah 4 oz skali mnm...wawaawa...tp 4x mnm je shari,tu pon ptg dkt2 nk jmpt dr nursery dia mnm 2 oz je...pandai,dia tau umi n abah dia nk jmpt...

    ko try la kat aqeef,sket2...lg 2 mggu nk nek keje br bg botol,tp kena btau aqeef mn botol mn nipple(xnk dia nipple confuse) mcm rijal nmpk 2x dia penin,lps bg botol aku sua B,dia nyonyot mcm hisap botol,then aku btau ni B umi,lps tu ok...budak ni kn otak dia mcm span,cume kena rajin borak n ajar je..insyaallah....

    eh,tu pengalaman sejemput aku je..nk tau byk kena tny LC...diorg bek2... :)

    ReplyDelete
  6. ohh..kimmy pon tak sempat nak pump langsung..minggu pertama dulu sempat lagi,skrg baru je nak 'refill' yg dalam ni,dah si qaiser ni nak menyusu lagi..hahaha..sudahnya,kimmy asyik bagi direct feeding je..

    ReplyDelete
  7. tengah-tengah malam jiha pump la
    time aqeef tido
    kena lah korban time tido skit
    jgn jadik mcm dayu dulu, tak buat stok langsung masa pantang, skrg ni kelam kelibut mengepam

    ReplyDelete

Thanks Lovelies