Skip to main content

Stok EBM for Aqeef

nak susu la ibu....

alala.. anak ibu ni fikir ape sayang

Jiha lom dpt byk buat stok sebab Aqeef sgt kerap susu.. hr tu ada lah pump beberapa botol tp my mum dah guna bg Aqeef time Jiha berurut hr tu... skarang ni dlm fridge baru ada 11oz... lg pulak dah dua hari ni, time siang..Aqeef meragam sket.. die tak lena tido.. terkejut2 pastu nak susu.. pastu nak 'ngempeng' aje.. kalau letak je, die nanges pastu mesti die nak susu.. tu yang tak sempat nak pump tu.. Jiha sempat pump time mlm n pagi sekali

korang nye aktiviti pump camne... jadual nye camne eh.. anggaran baby minum sehari berapa oz eh?

p/s: bestnye kan kalau dpt jd suri rumah.. nak jaga Aqeef Danial huhu

Comments

  1. takpe..take time..lagipun aqeef sentiasa ngan jiha lagi sepanjang berpantang ni kan :) best sangat kan kalau dapat jaga anak sendiri kan :)

    ReplyDelete
  2. jiha, ana dulu pun mase awal2 pantang memang tak sempat nak pam...baby kerap nyusu...bila waktu malam je ana pam..baby isap sebelah n sebelah lagi ana pam...mmg banyakla dapat...tu aktiviti tgh malam ye...mmg meroyan la asik bangun je tgh malam. kita jadik tak cukup tdo...temperature pun naik jugak..hehe

    jadual ana mase pantang...tak ikut sangat. depend on baby nak nenen tapi yang pasti bila baby nenen je, mesti standby utk pam...yg jadik mangsa adik ana la..hehe..dia yang tolong amikkan semua2 alat2 tu...yela..suami kan jauhh..huhu..

    yg herannye, pun tak sempat nak buat stok.. sebab same kes ngan jiha la.. ibu ana dah amik kasik baby mase ana berurut...n mase check up baby... masih segan lagi waktu tu nak selak2 baju kat klinik..hihi..

    ReplyDelete
  3. jiha jangan risau yer..lama lagi kan tempoh pantang tu..banyak jugak yang dina baca from other blogs yang advice untuk mulakan pumping dari awal.so that, we'll have enough stock for the baby by the time habes confinement nanti..chaiyokk mummy jiha!!

    ReplyDelete
  4. ala jiha....aku takde plak experience on this matter...tapi aku dah berazam nk bf second baby...(walaupun lammmeeee lagi)...aku doakan baby aqeef byk dapat minum susu ibu die ekk..:D

    ReplyDelete
  5. aku pump bile rijal aku tdo je dlu...tp most of time tgh mlm bile bengkak..pantang aku pantang tol,bb tdo aku pon bantai tdo(awl2 bdn letih,so konon2 nk cover tdo)...
    tp,lg 2 mggu nk nek keje aku pulun habis,lps rijal menetek pn aku pam..ciput pon ciputla...lm2 jd byk...

    kalo ikot rijal,ms dlm pantang aku soh mak aku bg botol ikot sukatan ,memula bg 1 0z,then tgk rijal dok sedut lg,aku tmbh 1 oz lg,tambah n tambah smp la ni dia blasah 4 oz skali mnm...wawaawa...tp 4x mnm je shari,tu pon ptg dkt2 nk jmpt dr nursery dia mnm 2 oz je...pandai,dia tau umi n abah dia nk jmpt...

    ko try la kat aqeef,sket2...lg 2 mggu nk nek keje br bg botol,tp kena btau aqeef mn botol mn nipple(xnk dia nipple confuse) mcm rijal nmpk 2x dia penin,lps bg botol aku sua B,dia nyonyot mcm hisap botol,then aku btau ni B umi,lps tu ok...budak ni kn otak dia mcm span,cume kena rajin borak n ajar je..insyaallah....

    eh,tu pengalaman sejemput aku je..nk tau byk kena tny LC...diorg bek2... :)

    ReplyDelete
  6. ohh..kimmy pon tak sempat nak pump langsung..minggu pertama dulu sempat lagi,skrg baru je nak 'refill' yg dalam ni,dah si qaiser ni nak menyusu lagi..hahaha..sudahnya,kimmy asyik bagi direct feeding je..

    ReplyDelete
  7. tengah-tengah malam jiha pump la
    time aqeef tido
    kena lah korban time tido skit
    jgn jadik mcm dayu dulu, tak buat stok langsung masa pantang, skrg ni kelam kelibut mengepam

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…