Skip to main content

Berapa oz ye???

Writing from my abah laptop...so internet laju sket hehehe

Since Aqeef sgt kuat menyusu kan... so mang la mcm tak sempat nak pump sgt... skarang ni baru ada 60lebih oz je.... oh byk persoalan ni hehe

  1. nak tanye lah for those yang dah hantar anak ke babysitter/nursery kan, brape oz yang korang bg sehari eh?
  2. ape milk booster yang boleh amek time pantang ni ye... nak minum air longan my mum tak bg, angin katanye... jagung rebus boleh makan tak? skarang ni just makan sup lobak putih and sawi and minum susu anmum aje...
  3. kan kene pump setiap 3 jam sekali kan, if dh pump then tibe2 baby bgn nak susu, korang bg breast ke or susu yang baru perah td? Jiha risau breast dh takde susu, so bg lah susu yang baru perah td... tu lah sebab nye stok ebm tak bertambah ngan jayanye.... (please educate me on this, saya sgt blurr hehehe, if dh perah kan, susu dlm breast ni ada lg tak and mencukupi tak utk baby)
tu je la dulu kot kemusykilan setakat ni.... oh Isnin ni Aqeef akan kene injet..oh ibu tak sanggup nak tgk.. masa injet bcg hr tu, ibu toleh tempat lain...tp masa tu Aqeef nanges kejap aje... oh oh wondering dah brape lah berat Aqeef Danial ni... tangan dah makin lenguh mengendong dia hehehe...

p/s: I wish kami sekeluarga dpt duduk bersama huhuhu (tibe2 hehehe takde kene mengena ngan entry ni hehehe)

Comments

  1. hi jiha.. err, tak lambat kan if mira nak congrats kan jiha on the delivery of ur baby. just a quick sharing- as far as i'm concern; breasts kita akan generate lebih byk susu if kita feed baby kita. bak kata my friend, mind setting juga penting (dia doc). if kita +ve, insyAllah ada susu tu. btw, jiha tanak try nursing tea ke? try google. kat littlewhiz ada. some other website pun ada jual.

    btw, hr tu, masa g atenatal class, tutor tu kasi listing- ada halba, lobak putih, red dates, penggaga, etc. try la.. :)

    i hope it'll help. mira un m'harap dpt bf baby mira nnt. so, i absolutely support breast feeding moms!! go jiha! ;)

    ReplyDelete
  2. hihih jiha..nak jawab yg pasal injection tu leh..

    aritu masa putry nak kene cucuk..elly cakap ngan misi biar mak yg pegang putry...misi tak bagi tau.dia suruh mama belajar..misi ckp la..nak tak ak kene pegang gak la..tp mata tgk lain..tau2 je Putry dah menjerit..tapi kejap je la..pastu tdoooo

    ReplyDelete
  3. lama dah xkomen2 sni.. :)

    soklan 1 : sehari mira kasik 20 oz.. tu pon dari pagi smpi ptg jek.. Kalo lajak sampai malam kasik 24 oz..

    soklan 2 : mira just minum mulberry tea.. :D

    soklan 3 : kalo kebetulan time br pas pump then cyrus nak nenen.. mira kasik yg da perah tu coz kalo kasik direct rsnye susu xsmpt produce lg.. ade tu ade la.. tapi kompom xcukop nak kasik bby.. :)

    ni pengalaman sendiri ye... hehehe..

    ReplyDelete
  4. based on my experiencela eh jiha...fashya try jawap soklan jiha..

    1.mase husna 2bulan fashya bagi 2oz x 4botol= 8oz jela sehari, pastu tambah sikit 2.5 oz x 4botol=10oz, now dah bertambah lagi 2.5oz x 5botol. ni baby girl kurang menyusu, baby boy maybe banyak lagilah kot.

    2.fashya masa pantang makan pegaga, lobak putih n sayur sawi je, alhamdulilah susu banyak, nti lepas pantang tryla makan longan kering, susu oat, halba...makan yang organik, so far tak pebah try milk booster yang macam suppliment tu, alhamdulillah susu masih mencukupi buat husna... :)jagung rebus tak sure lah boleh makan ke tidak..hihi

    3. kalau fashya, after perah...trus simpan dalam fridge susu yang diperah tu...pastu bagi je susu direct kat baby, suruh baby rangsang breast kite hasilkan susu, InsyaAllah susu ada n cukup buat dia.

    harap membantu jiha..... :)

    p/s: yelah,kan best kalo kite dapat hidup sekeluarga kan jiha..

    ReplyDelete
  5. hi jiha...jangan risau sangat...nanti susu makin merundum,waktu pantang jiha bleh cuba makan ulam pegaga or buat jus, mase nad pantang dulu...nad amik pegaga,lobak putih n kacang hijau(bubur kacang sbb gula merah pun bleh tambah susu)

    then,tuk baby boy mase nad mula tinggal...nad tinggalkan 12oz dari 8 sampai 5ptg...makin bertambah bulan, nad akan tambah...coz baby boy memang kuat menyusu....

    ReplyDelete
  6. hi jiha...
    sama la kemushkilan ko ngn aku ms memula (smp skrg jgk)

    ikot pengalaman aku,
    ms pump tetibe rijal nk mnm,aku brenti pump n bg je dia nenen tu (if br stat pump) tapi if da rs kosong B tu, bg je susu yg diperah....

    rijal ms dlm pantang,minum 2oz,then lps 40 hari up lagi 3oz,skrg ni 4oz(3bln)
    memandangkn dia mnm byk so perut dia kenyang lama..dia mnm (4oz x 3=8pg smp kol 4ptg)
    da lewat ptg 2oz je then after fetch dari nursery,direct feed je...

    takat tu je la pengalaman aku yg xde pengalaman..hehehe...
    p/s:btl gak fashya kate,ms dlm pantang mkn pegaga,sawi,halba n jintan hitam(habbatussauda) n air aku blasah je byk2 mcm unta..hahaha

    ReplyDelete
  7. xde experience to share..tapi ada banyak baca, org kata bg jer direct walaupun lepas pump..sbb baby punyer stimulation akan tolong produce more milk..=)

    go jiha!!!lepas ni boleh laa belajar ngan jiha pulak..

    ReplyDelete
  8. walaupun xde penglaman lg, tp nk share juga cedok pengalaman kawan2..
    1. psl kuantiti susu anak..bergantung pd anak sbnrnya..kadang2 baby lain minum sukatan lain..so time pantang ni cuba test, sehari selama jam yang akan ditinglkn pd bs baper oz baby menyusu..so maknanya katakan dr jam 8-5 tu jiha bg susu perahan jer tnpa bf..baru kita tahu baper oz ank minum...

    2. produk amway pun ada..supplement daily..tu mmg ada alfalfa..tp kalo xnk amik supplmnt lg, mkn pegaga

    3. pernah bc, bf dlu baby then perah..tp sama jer la sbb keduanya2 blh stimulate susu..mula2 terpkir jugak, lepas bf sure breast kosng tp rupanya tak..lg produktiv rupanya..so blh trus bf lepas pump

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…