Skip to main content

Jamu dan Jaundis....

Jiha kan amek set bersalin Amway kan... so ada herbal tea and After Birth pills 1 and After Birth pills 2..... ni dikira jamu ke eh.....

nak tau kenapa belum start makan lg.. hr tu masa Aqeef nak discharge dr NICU, doc pesan jgn makan jamu takut anak kene jaundis... so Jiha macam fobia la nak makan.. serik dah ke NICU huhu.. sayu la hati nak ke NICU tu huhu..

esok Aqeef dah masuk 3minggu, so Jiha dah boleh consume herbal tea and pills tu ke eh? oh oh akan efek susu tak?

p/s: skarang ni dah pukul 8.43pm... start tulis entry yang seciput ni dr pukul 5.30pm td haahaha, sebabnye Aqeef asek nak nyusu and cranky..takmo tido... ni lah baru die tido so selesai jugak entry ni heheheh

Comments

  1. masa p antenatal class dl, pakar laktasi tu ckp bg susu or pump dl susu baru makan jamu.baru la effect tu tak kena kt baby.

    ReplyDelete
  2. dina maybe nak amek shaklee nanti..sbb dia lebih pada multivitamins..

    tp risau gak kang my mum n MIL bising kalo x makan jamu..huhu

    ReplyDelete
  3. hi dear...nad mase dalam pantang dulu xamik jamu pun...riso efek kat baby...kalo ikut doc mmg dia xbagi...tp, ntah ek...xtaulah mane yang betul..kisskan aqeef for me...

    ReplyDelete
  4. kimmy makan set bersalin sendayu tinggi.hari ketiga lps bersalin baru start makan.so far qaiser ok lagi.hari tu jaundis dia ada jgk tp paras yg tak perlu kena masuk ward.but i keep on BF dia byk2 sampai jaundis tu hilang sendiri.tapi,ttg jamu dan jaundis baby ni depends pd baby jgk kot.

    ReplyDelete
  5. Jiha, yana pun nk guna set amway ni nnt masa pantang..yana dh tnya consultant amway pasal 2 jenis pil tu..pil tu bukan jamu..so selamat dimakan even anak jiha jaundice..ank yg jaundice ni kene beri bnyk susu ibu utk cepat baik..pil tu untuk tmbahkan susu ibu..so mmg ptt diambil la

    ReplyDelete
  6. satu lg, herbal tea tu xader herbal bnyk sngt..so mmg dh blh minum..sbb tu hari pertama dan ke9 minum herbal tea tu..pil tu amik strt hari ke 10...kerapkan bg susu ibu, kalo blh setiap 2 jam..insyaAllah aqeef sihat

    ReplyDelete
  7. i pn tertanya2 gak..tengah dok search sana cni..eh u..i nak gakla set amway tu...mak u agent kan? leh ke i nak beli thru mak u? sbb i x kenal man2 agent amway la.. =))

    yana..thnx for the info.. =))

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…