Jamu dan Jaundis....

August 03, 2010

Jiha kan amek set bersalin Amway kan... so ada herbal tea and After Birth pills 1 and After Birth pills 2..... ni dikira jamu ke eh.....

nak tau kenapa belum start makan lg.. hr tu masa Aqeef nak discharge dr NICU, doc pesan jgn makan jamu takut anak kene jaundis... so Jiha macam fobia la nak makan.. serik dah ke NICU huhu.. sayu la hati nak ke NICU tu huhu..

esok Aqeef dah masuk 3minggu, so Jiha dah boleh consume herbal tea and pills tu ke eh? oh oh akan efek susu tak?

p/s: skarang ni dah pukul 8.43pm... start tulis entry yang seciput ni dr pukul 5.30pm td haahaha, sebabnye Aqeef asek nak nyusu and cranky..takmo tido... ni lah baru die tido so selesai jugak entry ni heheheh

LAGI ARTIKEL MENARIK

7 comments

  1. masa p antenatal class dl, pakar laktasi tu ckp bg susu or pump dl susu baru makan jamu.baru la effect tu tak kena kt baby.

    ReplyDelete
  2. dina maybe nak amek shaklee nanti..sbb dia lebih pada multivitamins..

    tp risau gak kang my mum n MIL bising kalo x makan jamu..huhu

    ReplyDelete
  3. hi dear...nad mase dalam pantang dulu xamik jamu pun...riso efek kat baby...kalo ikut doc mmg dia xbagi...tp, ntah ek...xtaulah mane yang betul..kisskan aqeef for me...

    ReplyDelete
  4. kimmy makan set bersalin sendayu tinggi.hari ketiga lps bersalin baru start makan.so far qaiser ok lagi.hari tu jaundis dia ada jgk tp paras yg tak perlu kena masuk ward.but i keep on BF dia byk2 sampai jaundis tu hilang sendiri.tapi,ttg jamu dan jaundis baby ni depends pd baby jgk kot.

    ReplyDelete
  5. Jiha, yana pun nk guna set amway ni nnt masa pantang..yana dh tnya consultant amway pasal 2 jenis pil tu..pil tu bukan jamu..so selamat dimakan even anak jiha jaundice..ank yg jaundice ni kene beri bnyk susu ibu utk cepat baik..pil tu untuk tmbahkan susu ibu..so mmg ptt diambil la

    ReplyDelete
  6. satu lg, herbal tea tu xader herbal bnyk sngt..so mmg dh blh minum..sbb tu hari pertama dan ke9 minum herbal tea tu..pil tu amik strt hari ke 10...kerapkan bg susu ibu, kalo blh setiap 2 jam..insyaAllah aqeef sihat

    ReplyDelete
  7. i pn tertanya2 gak..tengah dok search sana cni..eh u..i nak gakla set amway tu...mak u agent kan? leh ke i nak beli thru mak u? sbb i x kenal man2 agent amway la.. =))

    yana..thnx for the info.. =))

    ReplyDelete

Thanks Lovelies