Senaman ibu2 semasa pantang....

August 17, 2010

Since demand tinggi nak tau pasal senaman2 yg Jiha gitau kat entry semalam... ok ni dia

oh ya... semua senaman adalah berbaring ye... jgn tertidur pulak hehehe

Senaman pernafasan
Tarik nafas, tahan sepuluh saat, then hembus thru mulut.... repeat several times....

Senaman Payudara
Ni rasa ramai dah tau, ok.. pada yang full bf..most probably takkan dtg period kan... so amek satu tarikh dlm sebulan..misal kata 1hbOgos... then repeat lg 1hb seterusnya.... pada yang dh dtg period... buat senaman ni 7 to 10 days after period

Senaman nye cam ni... baring... utk check breast kanan, letak tangan kanan bawah kepala... then tangan kiri, seret keliling breast 2 to 3 times utk rasa lumps tu... igt!!! seret ye... jangan diangkat2 tangan tu, takut ada area yang terlepas... utk check di bawah ketiak pulak, letak tangan kiri bawah ketiak kanan, pastu kepit..then rasa..... pastu lumps tu kan.... kalau ada lumps tapi rasa saket.. tu sebab susu.. tp kalau tak rasa pape.... cepat2 jumpe doctor ye

Senaman kempiskan perut
Lupa2 sket la.... tp rasa nye camni.... letakkan dua2 belah tangan di bawah kepala, then tarik napas sambil buncitkan perut selama 10 saat.... pastu hembus thru mulut.... repeat lah beberapa kali............ mintak2 la mujarab cara ni.. perut ku buncit..ayooo...

Senaman kecutkan 'flower'...owwwwwwwwwww hehehe
baring... silangkan kaki..kepit2 ye.... luruskan tangan sampai cecah ke pangkal paha.... tarik nafas 10 saat sambil kemut/tahan kencing... pastu hembus thru mulut.. kalau ikut cara ni.. u all akan rasa mcm tertarik sket kat flower tu.... repeat beberapa kali ye hehehehe

p/s: baru turun 10kg... masa pregnant hr tu mang naik 10kg... tp sebab lepas kawen berat naik mendadak.. naik 7kg... so kira mcm kene kurangkan 17kg lah kan hehhe.... ni baru 10kg... tp I aim for another 10kg...boleh ke? hehehee

LAGI ARTIKEL MENARIK

5 comments

  1. wah..nice info ya pn jiha...nanti leh guna :)

    ReplyDelete
  2. good luck with ur mission jiha!!banyak dah tu turun..sonoknyer..

    ReplyDelete
  3. good luck jiha!! semoga cepat turun,nanti blh minta tips :)

    ReplyDelete
  4. wah! mmg demand tinggi kekkeke! TQ jiha (^_^)

    ReplyDelete
  5. berhasil ke kempiskan perut?
    huhu, kalo berhasil tingin jugak nak buat :)

    ReplyDelete

Thanks Lovelies