Skip to main content

Susu Oh Susu!!!

Last weekend kan... duduk2 ngan hubby and Aqeef.... nyanyi2 la pelbagai lagu kanak2... and tibe2 terigt nak nyanyi lagu pok amai amai... adalah dlm beberapa minit gak nak recall lagu tu... both hubby wifey lupa ... at last dpt gak

Pok amai amai, belalang kupu2
Tepuk Aqeef pandai, ibu upah susu
Susu lemak manis
Santan Kelapa Muda........

what...susu santan kelapa muda???? bile tersedar aje lirik tu.. terus aje mulut ni kata No No No... ada pulak nak bg susu santan kelapa muda kat Aqeef.... both ayah ibu gelak2, then wondering napa la pencipta lirik lagu ni nak upah susu santan kelapa muda kat anak dia ...adoyai... leh gemok anak aku minum susu santan.. puas gak la pertikaikan kenapa kenapa

oh, itu satu perihal susu.... ni satu pasal susu ibu.. kdg2 kan, rasa mcm kawan2 lg supportive pasal full bf ni compare to family sendri.. konon nanti ibu akan penat la, dah masuk keje nanti habis lah... if nak bgn malam susukan anak, nanti penat la nak keje esoknya..... huhu... I'm trying my best... this is the decision that i made, apa2 yang jd nanti di kemudian hari, pasti ada cara... bukan nye buat benda tak baik.... semoga Allah permudahkan segala urusan ku... Allahu Yaasir, Wala tu Aasir.....

p/s: hopefully susu bertambah byk utk anak ibu ni..... oh oh .. sgt suka tgk Aqeef time nyusu... mungkin senang hati perut di isi, kaki nye bukan main goyang2..hehehe and both hands nak pegang breast mcm ala2 nak pegang bottle.. heheh comel la... i just love that moment =)

Comments

  1. x sabar nak lalui moments jiha dgn aqeef tu..=)

    ReplyDelete
  2. jiha, i jugak sgt2 wondering nape la nk bg susu santan kan kt baby..hahahaha..dr dulu lg asyik tanye kt mak nape lagu tuh cm tuh sebb time tuh sempat gak la jaga adek yg last tuh..hehehe

    waa..sgt syok kan tgk baby nyusu...:)

    ReplyDelete
  3. penyusuan yang berjaya memerlukan : PAM KONSISTEN HARI2 +PEMAKANAN SEIMBANG (SUPPLEMEN JIKA PERLU) + AIR LEBIH 2 liter SEHARI + HEPI AND RILEKS + DOA DAN ZIKIR BERTERUSAN>.tawakal.... selebihnya pasti 2thn susu ibu milik si kecik permata hati....breastfeeding nampak mudah..tetapi hanya yang dah melaluinya akan faham how challenging it will be..but trust me.. every moment of bf is the sweetest moment in motherhood.... feel free to come to my blog for more inspirational story on bf.. chaiyok2... wish u all the best...

    ReplyDelete
  4. Saya juga tidak sabar momment macam jiha tuh :)
    saya juga menyupport full BF..chaiyok2 jiha :)

    ReplyDelete
  5. hurmmm....suka bc sal mommy2 ni...

    ReplyDelete
  6. kan..kan..
    waktu menyusukan anak adalah moment terindah'tgk gelagat dia, tgn terkembang2 mcm syiok sgt menghisap. pastu bila dh pandai grab
    nak gak pegang2 breast ibu
    skrg eisya mesti smbil nyus sambil tarik baju ibu, mata bulat je tgk ibu..
    family kurang ilmu jiha
    same goes to my mom..kena explain..
    baru derang faham and support
    my dad selalu tanya 'tak bagi susu tepung lagi ke long kat eisya?'
    mcm heran dia tgk masih bg susu badan

    ReplyDelete
  7. jiha. i rasa i tau knp lagu tu lirikny cmtu. i prnh bca somewhere mmg rsa susu ibu mcm santan yg dperah dr kelapa muda. santan dr kelapa muda xpekat mcm kelapa tua. rupa ny cm susu ibu tu. biasany santan yg kita pakai tuk masak tu dr kelapa yg tua2 je. hehe..

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…