Aqeef dah botak hehehe + Majlis Aqiqah

October 25, 2010

ummuahs si botak head ibu ni

amboi happy nampak botakhead ni hehehe

Misi membotakkan kapla Aqeef dah berjaya... since lahir tak penah botak... and saje nak botakkan sebab si kenit ni kuat peluh la...pastu hobby time nyusu adalah tarik2 rambut.... sekuat hati pulak tu ayayai

nak dekat sejam gak la baru selesai mencukur... taktik mudah ialah, pasang vcd nursery rhymes die, dok diam lah die hehehe.... cume di hujung2 tu, die sudah lapar...so ibu pas baton kat ayah lak utk cukur... susukan Aqeef, pastu ayah habiskan cukur kapla Aqeef hehehe

tak sempat nak tunggu Majlis Aqiqah die hujung tahun ni..takpe lah kan... oh oh ibu sgt teruja for Aqeef 1st event.... dah berimaginasi tentang doorgift2 nye... tp kan Majlis akan buat kat umah mertua... and insyaAllah ada 3 baby sekaligus.... oh oh i really want buaian berendoi yg comel2 itu tp nanti mcm anak aku pulak yg terlebih2 huhuhu...lg pulak kat sana tatau nak sewa buai tu kat mana...kt KL ni byk la..takkan nak angkut pulak dr KL, mana muat kereta kecil ku itu...huhuhu i want i want... anak saya kan anak 1st, my two SIL tu dah anak ke 2 dan ke 4... tp still mcm over je kan kalau anak aku sorang je yg dlm buaian indah2 tu huhuhu.... hehehe apa kata buat 2 events...satu kat kg, satu kat KL...hahaha lorat tol ibu kamu ni Aqeef (alasan: nak tumbang kambing 2 ekor, tak terhabes lak org kg nak makan, so ape kata sekor tumbang kat kg, sekor tumbang kt KL... respond ayah: banyak nye duit nak buat 2 kali kenduri.... ibu: pening pening adoyai)



p/s: pening bile akal berlawan ngan nafsu.... akal kata tak logic lah anak kamu sorang je nak buai indah tu...nafsu kata: oh nak nak nak dan nak jugak.... end up...pening gile pk ok ;(

LAGI ARTIKEL MENARIK

17 comments

  1. wahh. dah botakk!! Ian bila ntah nak botak. nak cukur senirik adeh.. xberani nk wat. nak harapkan hubby pon sama jek. nak arapkan org tua mata dah xnampak.kehkhekeh.

    ReplyDelete
  2. eee botak sudah.. mata sepet.. botak sekarang tp nanti timbang2 rambut time akikah camne kak??

    ReplyDelete
  3. jiha...

    saya buat 2 kali...
    sebelah mertua n sebelah mak...
    biar adil... tapi sekali kenduri apa ntah masa tu... so, ramai yg sponsored...hehehe

    (kambing tu datuk n nenek, tok n wan yg sponsor.. hehe)

    ReplyDelete
  4. aydan dulu wat skali ngn kazen die..belah PIL yg wat..wat kt masjid n duk dlm bouncer je.so den pun xde la nak demand lebey2 kan..dlm hati sayu pun ade sbb anak 1st and nak rase letak dlm buai2 nan indah..huhu tapi xpe insyaAllah 2nd one nnt side sini pulak.wajib!haha

    ReplyDelete
  5. she:hehehe i alhamdulillah ok pulak... my mum suh hantar kedai..lg la susah.. kat umah boleh buat time die baring..lg2 pasang vcd nursery rhymes die tu...

    Puan Surraya: hehe itu lah... tp takpe la...i dah niat nak sedekah certain amount.. lgpon rambut baby tak byk sgt pon hehehe

    awin: tu lah..niat hati nak wat camtu... tp takpe la..giliran ikut bilangan anak aje la...next baby umah my parents lak...my kakak2 pon camtu gak

    nadya: kan... huhu tp kalau boleh nak adil kat setiap anak ... tp nak buat camne kan huhu

    ReplyDelete
  6. cukur rambut bb sampai botak sgt bagus sbb nnt rambut baru yg akan tumbuh lebih cantik... rambut asal tuh kan dh kena kesan darah n pelbagai masa kat dalam rahim... :D

    ReplyDelete
  7. jiha pp aqeef tgk da baek tu..eh?

    ReplyDelete
  8. nmpak bolatt yer...mate sepet....pipi tembam....Uhhhh klu auntie dpt habiss lar....
    Hanafi pon nk di botak kan nnt sbb suka tarik rambut.

    ReplyDelete
  9. puterihannan: tu lah..asek tertangguh je nk cukur..ni baru lepas

    wizza: haah dh baek...tgl cradle cap n pusat die je sket lg mau baik..... jiha pntg mkn gak

    yatie: hehe moolat kn

    ReplyDelete
  10. jiha..tomelnyer die dh botak..cam muke noty2 gitu..owh, bt kt kg ker aqiqah die?i tau perasaan u, harus la kan nk berendoi..lg2 anak 1st kan..:-)i pun penin jugak..heheheeh

    ReplyDelete
  11. jiha u cukur sendiri ek? share camane u cukur.. ni kitaorg pn plan nak cukur rambut Amir tapi mcm takut2 je..

    ReplyDelete
  12. hai jiha.

    baby u kena sama macam baby i kena dulu. cradle cap yang teruks, siap terkopek2 wpun pakai mitten. pipi merah2, sampai luka2.

    itu tandanya anak kita ada eczema. skin irritation. orang melayu cakap 'ruam susu'. tapi sebenarnya pas nyusu lap pon dia ade jugak datang.

    yang penting skrg ni, kena jaga condition dia supaya rashes tu jangan datang lagi. macam jangan kena panas nanti peluh lagi makin gatal. mandikan dengan air sejuk sebab bila mandikan dengan air suam/panas, kulit dia akan kering lagi gatal makin worst condition dia.

    eczema tak boleh dirawat. ia akan ada seumur hidup. cuma kita kena jaga condition dia agar x melarat. from time to time, ia akan makin berkurangan dengan meningkatnya umur baby.

    untuk pipi, i letak elomet krim. mmg ade steroid, kena letak nipis2 je. krim yang lain sume x jalan coz baby i nye eczema agak teruk, so x cukup power.

    sekian dulu, terima kasih baca komen i yang panjang ni.

    atiey

    ReplyDelete
  13. farhana: buai2 tu sgt tempting ok

    Baha: haah cukur sendri... i pakai gillete venus tu cos die contour..so cantik je ikut bentuk kepala... hehe Jiha pasang vcd nursery rhymes lagu2 utk aqeef ...so die dok diam aje lah sambil ibu die cukur...then bile hujung2 tu die lapar...jiha susukan...husband lak yang take over... pastu sapu sket ngan bedak sejuk (bancuh ngan air sket) sebab takut die pedih/gatal after shave tu

    atiey: yeke... sian kan baby kite,... takpe insyaAllah lekas baik

    ReplyDelete
  14. comey seh botak g2...siap senyum2 lagi..

    buai apa ni yang?...nak letak baby ms akikah nnti?...hurmmm...kalo sampai xle tido fikir sal buai, rembat je!..haha

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah, dah beraqiqah dah dia...
    Nia blum lagi.. belum jumpa waktu yg sesuai.. Doa2kan kami ye..
    Eh Jiha, tgk muka Aqeef mcm lain plak bile dh botak. Anyway, lepas Nia botak aritu, lambat btol rambut dia nk tumbuh balik. Padahal masa newborn aritu mcm lebat je... nnt kalau ada petua lebatkan rambut yg lepas cukur, roger2 yer :)

    ReplyDelete
  16. salam ziarah. conrats for being a mom. Have awonderful bf journey ya sis. Jom exchange link

    ReplyDelete

Thanks Lovelies