Skip to main content

Aqeef dah botak hehehe + Majlis Aqiqah

ummuahs si botak head ibu ni

amboi happy nampak botakhead ni hehehe

Misi membotakkan kapla Aqeef dah berjaya... since lahir tak penah botak... and saje nak botakkan sebab si kenit ni kuat peluh la...pastu hobby time nyusu adalah tarik2 rambut.... sekuat hati pulak tu ayayai

nak dekat sejam gak la baru selesai mencukur... taktik mudah ialah, pasang vcd nursery rhymes die, dok diam lah die hehehe.... cume di hujung2 tu, die sudah lapar...so ibu pas baton kat ayah lak utk cukur... susukan Aqeef, pastu ayah habiskan cukur kapla Aqeef hehehe

tak sempat nak tunggu Majlis Aqiqah die hujung tahun ni..takpe lah kan... oh oh ibu sgt teruja for Aqeef 1st event.... dah berimaginasi tentang doorgift2 nye... tp kan Majlis akan buat kat umah mertua... and insyaAllah ada 3 baby sekaligus.... oh oh i really want buaian berendoi yg comel2 itu tp nanti mcm anak aku pulak yg terlebih2 huhuhu...lg pulak kat sana tatau nak sewa buai tu kat mana...kt KL ni byk la..takkan nak angkut pulak dr KL, mana muat kereta kecil ku itu...huhuhu i want i want... anak saya kan anak 1st, my two SIL tu dah anak ke 2 dan ke 4... tp still mcm over je kan kalau anak aku sorang je yg dlm buaian indah2 tu huhuhu.... hehehe apa kata buat 2 events...satu kat kg, satu kat KL...hahaha lorat tol ibu kamu ni Aqeef (alasan: nak tumbang kambing 2 ekor, tak terhabes lak org kg nak makan, so ape kata sekor tumbang kat kg, sekor tumbang kt KL... respond ayah: banyak nye duit nak buat 2 kali kenduri.... ibu: pening pening adoyai)



p/s: pening bile akal berlawan ngan nafsu.... akal kata tak logic lah anak kamu sorang je nak buai indah tu...nafsu kata: oh nak nak nak dan nak jugak.... end up...pening gile pk ok ;(

Comments

  1. wahh. dah botakk!! Ian bila ntah nak botak. nak cukur senirik adeh.. xberani nk wat. nak harapkan hubby pon sama jek. nak arapkan org tua mata dah xnampak.kehkhekeh.

    ReplyDelete
  2. eee botak sudah.. mata sepet.. botak sekarang tp nanti timbang2 rambut time akikah camne kak??

    ReplyDelete
  3. jiha...

    saya buat 2 kali...
    sebelah mertua n sebelah mak...
    biar adil... tapi sekali kenduri apa ntah masa tu... so, ramai yg sponsored...hehehe

    (kambing tu datuk n nenek, tok n wan yg sponsor.. hehe)

    ReplyDelete
  4. aydan dulu wat skali ngn kazen die..belah PIL yg wat..wat kt masjid n duk dlm bouncer je.so den pun xde la nak demand lebey2 kan..dlm hati sayu pun ade sbb anak 1st and nak rase letak dlm buai2 nan indah..huhu tapi xpe insyaAllah 2nd one nnt side sini pulak.wajib!haha

    ReplyDelete
  5. she:hehehe i alhamdulillah ok pulak... my mum suh hantar kedai..lg la susah.. kat umah boleh buat time die baring..lg2 pasang vcd nursery rhymes die tu...

    Puan Surraya: hehe itu lah... tp takpe la...i dah niat nak sedekah certain amount.. lgpon rambut baby tak byk sgt pon hehehe

    awin: tu lah..niat hati nak wat camtu... tp takpe la..giliran ikut bilangan anak aje la...next baby umah my parents lak...my kakak2 pon camtu gak

    nadya: kan... huhu tp kalau boleh nak adil kat setiap anak ... tp nak buat camne kan huhu

    ReplyDelete
  6. cukur rambut bb sampai botak sgt bagus sbb nnt rambut baru yg akan tumbuh lebih cantik... rambut asal tuh kan dh kena kesan darah n pelbagai masa kat dalam rahim... :D

    ReplyDelete
  7. jiha pp aqeef tgk da baek tu..eh?

    ReplyDelete
  8. nmpak bolatt yer...mate sepet....pipi tembam....Uhhhh klu auntie dpt habiss lar....
    Hanafi pon nk di botak kan nnt sbb suka tarik rambut.

    ReplyDelete
  9. puterihannan: tu lah..asek tertangguh je nk cukur..ni baru lepas

    wizza: haah dh baek...tgl cradle cap n pusat die je sket lg mau baik..... jiha pntg mkn gak

    yatie: hehe moolat kn

    ReplyDelete
  10. jiha..tomelnyer die dh botak..cam muke noty2 gitu..owh, bt kt kg ker aqiqah die?i tau perasaan u, harus la kan nk berendoi..lg2 anak 1st kan..:-)i pun penin jugak..heheheeh

    ReplyDelete
  11. jiha u cukur sendiri ek? share camane u cukur.. ni kitaorg pn plan nak cukur rambut Amir tapi mcm takut2 je..

    ReplyDelete
  12. hai jiha.

    baby u kena sama macam baby i kena dulu. cradle cap yang teruks, siap terkopek2 wpun pakai mitten. pipi merah2, sampai luka2.

    itu tandanya anak kita ada eczema. skin irritation. orang melayu cakap 'ruam susu'. tapi sebenarnya pas nyusu lap pon dia ade jugak datang.

    yang penting skrg ni, kena jaga condition dia supaya rashes tu jangan datang lagi. macam jangan kena panas nanti peluh lagi makin gatal. mandikan dengan air sejuk sebab bila mandikan dengan air suam/panas, kulit dia akan kering lagi gatal makin worst condition dia.

    eczema tak boleh dirawat. ia akan ada seumur hidup. cuma kita kena jaga condition dia agar x melarat. from time to time, ia akan makin berkurangan dengan meningkatnya umur baby.

    untuk pipi, i letak elomet krim. mmg ade steroid, kena letak nipis2 je. krim yang lain sume x jalan coz baby i nye eczema agak teruk, so x cukup power.

    sekian dulu, terima kasih baca komen i yang panjang ni.

    atiey

    ReplyDelete
  13. farhana: buai2 tu sgt tempting ok

    Baha: haah cukur sendri... i pakai gillete venus tu cos die contour..so cantik je ikut bentuk kepala... hehe Jiha pasang vcd nursery rhymes lagu2 utk aqeef ...so die dok diam aje lah sambil ibu die cukur...then bile hujung2 tu die lapar...jiha susukan...husband lak yang take over... pastu sapu sket ngan bedak sejuk (bancuh ngan air sket) sebab takut die pedih/gatal after shave tu

    atiey: yeke... sian kan baby kite,... takpe insyaAllah lekas baik

    ReplyDelete
  14. comey seh botak g2...siap senyum2 lagi..

    buai apa ni yang?...nak letak baby ms akikah nnti?...hurmmm...kalo sampai xle tido fikir sal buai, rembat je!..haha

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah, dah beraqiqah dah dia...
    Nia blum lagi.. belum jumpa waktu yg sesuai.. Doa2kan kami ye..
    Eh Jiha, tgk muka Aqeef mcm lain plak bile dh botak. Anyway, lepas Nia botak aritu, lambat btol rambut dia nk tumbuh balik. Padahal masa newborn aritu mcm lebat je... nnt kalau ada petua lebatkan rambut yg lepas cukur, roger2 yer :)

    ReplyDelete
  16. salam ziarah. conrats for being a mom. Have awonderful bf journey ya sis. Jom exchange link

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…