Rashes - rashes go away.....

October 19, 2010

Layan gambar dulu ye... susunan tak teratur hehehe


suke sgt tgk Aqeef pakai cap ni... paksaan pakai sebab tanak bg die garu kepala

alala momot nye pipi anak ibu..ni time die kering tau..time die merah menyala, rasa nak hantuk kepala ibu kat dinding huuhuhu sedih

ganas tak ganas la anak bujang ku ni...pakai mitten tp boleh cabut rambut dgn kerak2 nye sekali, mesti gatal sgt kan...huhu nangesssss

oh ni gambar baru amek td (day 2)...pipi kiri die dah melicin, pipi kanan ada kesan luka tu lg...

ubat2 nye

while waiting for Dr Biduwiah... oh hitam pipi anak ku ;(

dah la tu bu...penat dah amek gamba

Dah 2 hari makan antibiotik and sapu cream, alhamdullilah..nampak mcm berkurangan rashes2 Aqeef...

sedih + cuak + nanges bile tgk baby kecik tergaruk2....die garuk sampai melecet2 telinga die, sampai tercabut rambut dan kerak kepala, sampai luka segaris kecil (tp ibu die dah melolong bagai huhu)... alah to peluh i guess, habis merah melecet leher die (dah la leher berlipat2 kan..hehe semangat budak kecik ni tau)...selalu malam mang akan tukar baju die...sebab kat keliling round neck baju tu dah kuning2 kene kesan kemelecetan tu..... huhu nanges

balik dr hospital semalam.. bg makan ubat then mandi..pastu sapu sumer2 cream yg di bagi.... mlm td nampak kurang merah nye... Aqeef pon dah tak tergaruk2 dah... and hari ni, hari ke 2...dah nampak byk sgt kurang...Alhamdulillah... japgi nak email hubby...mesti hati die pon lega kat sana... Oh hai Aqeef Danial.....

Oh ye... this is the prescription

For his cradle cap
-Dentinox (shampoo, to apply twice daily)
-Normal Saline (dap2 before applying the cream)
-Daktacort (cream for the scalp)

For pipi, leher, blakang telinga (oh boleh juga diletak pada badan kalau ada rashes)
-dab saline first
-Nizoral (cream, 3x daily)

Utk pushaaaat Aqeef
-dab with saline
-Fucidin (cream, twice daily)

Ubat makan
-Zithromax (once a day, for 7 days only)
-Chlorpheniramine syrup (when needed)- syrup ni just bg sekali baru since Aqeef dah tak tergaruk2 dasat lg

Oh mintak2 cepat sembuh ye Aqeef, ibu nak cium2 pipi Aqeef yang halus mulus...before ni asek cium pipi keras je hehehehe

p/s: jadi ibu ni mengajar utk jadi tabah jugak kan...

LAGI ARTIKEL MENARIK

11 comments

  1. p/s: jadi ibu ni mengajar utk jadi tabah jugak kan...

    yes....sangat tabah...:)
    zafri ngan ibu die happy for aqeef n ibu die..:D

    ReplyDelete
  2. sabar eh jiha.

    semoga Aqeef cepat sembuh.
    amin :)

    ReplyDelete
  3. da kurus la jiha hehe.. nmpk cm better dah skin dia tu..oh kena g dermatologist gk ni..byknye ubat jiha

    ReplyDelete
  4. cepat tol beza kulit aqeef...da nmpk perubahan....bgs2....cream n ubat 2 mmg serasi ngn aqeef... :)

    ReplyDelete
  5. utk aydan cradle cap tu guna shampoo sebamed je and letak olive oil..now dah ilang kerak2 tu.kene rajin kikis la.nizoral tu antifungal cream same cam zaricort but for long term xelok.ni paed yg ckp aritu.but mmg berkesan la.but in case of eczema, takde rawatan.even doc pun ckp kene byk sabar..huhu.die akan ada sentiasa ade on off.kalu bukan then aqeef is lucky!

    ReplyDelete
  6. aqeef cpt baik ok, sian auntie tgk pipi somel aqeef. ibu xmo nanges dah. dah nampak kurang dah rashes tu. =)

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah..nampak dah kurang dah aqeef..tomey tomey.. ibu jangan la sedih sangat tau.. nanti aqeef pun cedih.

    p/s : cakap pandai la... sendiri pun sama je kalau dah melibatkan hal anak ni

    ReplyDelete
  8. kesiannya aqeef tapi tape, selagi rajin usaha insyaAllah akan ada hasilnye. smuge cepat sembuh ya. jadi ibu mmg kena tabah, mcm2 dugaan lagi yg akan dtg utk kite tempuh.

    ReplyDelete
  9. sabar ye jiha..dah getting better aqeef tu..

    ReplyDelete
  10. ida: ;)

    miera: thanks...

    wizza: hehe muka je kurus la... tu la..gi klinik pon die advise suh gi dermatologist instead of paed... jiha pon gi je la

    mas: haah nampak sgt perubahan nye... alhamdulillah

    nadya: oh yeke...tak penah try shampoo sebamed..hr tu beli cream sebamed tp mcm tak serasi la ngan Aqeef...dah byk gak try, last2 hubby suh gak gi dermatologist... so far nampak ok...

    wardah: tu la, alhamdulillah.. sian tgk budak kecik tergaruk2 kan

    elly: heheehe ibu kememe

    fadeadsy: InsyaAllah...thank u

    deena: ;)

    ReplyDelete
  11. ciannye aqeef, sofea dulu pon rashes gak tp jenis yg cam jerawat tu..besa2 pastu pecah2 macam melecet..kat area dypers die ngan leher..memacam gak gune tp last2 g klinik gune ubat sapu etg ke ape tah name die..sehari jek tross nampak keberkesanannye..tp mayb aqeef punye kes lain kot, tp tgk muke aqeef dah makin clear tu alhamdulillah..dah makin bam bam dah aqeef kan..cepat sembuh yea..

    ReplyDelete

Thanks Lovelies