Skip to main content

Seharian di Ampang Puteri...penat nye!!

Oh Oh..nekad utk cuti hari ni....masa bangun pukul 4am nak susukan Aqeef...OMG...pipi die merah..pastu die tergaruk2...alahai sian anak ibu.... redah je la mana2 hospital.... most panel hospital hubby, dermatologist nye takde weekend and on Monday...adus... then YM ngan hubby..masa pukul 4am tu UK baru pukul 9pm...nasib hubby tak tido lg.. rupenye hari tu die bg list panel yg dah outdated (adoyai).... pg td baru die email yg dah updated...so Ampang Puteri salah satunye.....

pepagi buta tu, terus call operator...nasib angkat... then tanye, die kata dermatology consultation ada hari ni starts at 9am...phewww lega rasa...so bersiap la kami dua beranak utk ke hospital..oh nenek pon ikut sekali

sampai sana dlm kol 9suku... oh oh rasa mcm nak terlepas halilintar bile admin kata consultation starts at 2pm... ape lagi bebel la itu ini... 'i've called and the operator said bla bla bla...........'....cuak gak muka admin tu...hehehe nasib baik die jawab ngan sopan n mintak maaf...so takde la terlepas halilintar ku itu.. bukan ape.... Ampang Puteri ngan umah tak la jauh mana, tp bayangkan lah...bawak baby yang tergaruk2 tu...dengan basement parking penuh so terpaksa parking di luar...sian anak ibu ni.... pagi tu dpt register file for Aqeef aje..jadi lah kan

so we decided to drop by my aunty's at Kosas...nak dekat kol 12 tu gi ke hospital balik.. lunch kat kafe kat situ...'lunch' kan Aqeef kat Mother's room (mother's room Ampang Puteri tak cantik.... sile la upgrade).... pastu kol 1 lagi dah terpacak kat luar klinik.... bla bla bla...kol 215 baru masuk... and luckily, Aqeef pertama dipanggil masuk... Dr Biduwiah tu very friendly lah.... Aqeef pulak bukan main lg borak ngan die... mengadu kot itchy sana sini kat doctor tu...comel sgt td

Doc suspect eczema.... she said ibu kene jaga pemakanan...takleh makan seafood... and lg satu ni...Ibu tak boleh minum susu lembu, boleh minum susu soya je... adoi dua hari ni mang ku bedal minum fresh milk je..tu yg makin teruk ruam muka die kot huhu... sorry Aqeef (nanges).. banyak ubat sapu dpt...satu utk pusat, satu utk pipi, leher, telinga and satu utk cradle cap nye (oh semalam Aqeef garuk kepala sampai luka sket..ibu nangesssss)... doc bg saline gak utk dap2 before apply all those cream, shampoo for the cradle cap...and ubat makan antibiotik and syrup.

mandi petang td dah sapu kan... die nampak lega tp hehehe terpaksa la bedungkan die..punya la rimas..ye la kalau tak bedung kang die lap2 pulak cream muka tu sumer, pastu tangan nak masuk mulut aje.... haih tp kejap2 pon kain bedung tu terbukak..padahal kain tu besar, bukan napkin bese tu...ayoyo strong nye anak ibu ni

oh panjangnye membebel hari ni.... oh penatnye...tuddullu

p/s: lega tgk Aqeef tido ngan tenang...pipi pon tak merah mcm semalam... Ibu mintak maaf ye sayang, makan yang bukan2... I laf u

Comments

  1. alhamdulillah....
    at least tau sudah aqeef nye condition....
    take care jiha...cabaran n pengalaman :)

    ReplyDelete
  2. jiha..jadi ibu ke kena banyak sabar yer..lagi macam2 dugaan..

    moga aqeef cpt sembuh..

    ReplyDelete
  3. owh, ape mama makan pon mempengaruh baby ye kak jiha kalu bf. jd maksudnya aqeef alergy pd seafood n susu lembu la ye?

    gitu ke??

    akak jgn la salahkan diri sendiri ye. untung aqeef akak berusaha sehabis mungkin utk bf dia. :D

    go go kak jiha!!

    ReplyDelete
  4. baby yg eczema mommy kene byk bersabar..esp yg BF,sumtimes bkn seafood or susu saje..soya pun xboleh jugak..tp tgk reaction baby mcm mana la..cradle cap pun same..amek mase sket nk ilang..Aydan pun cradle cap jugak..now dah ilang pas pakai shampoo sebamed alhamdulillah.eczema die je xilang2 lg..tgh sapu lotion Physiogel ada jual kat quardian.so far ade perubahan..

    ReplyDelete
  5. mas: tu la... lagi2 suami takde...terpaksa la tabah2 kan diri jugak hehehe

    ryna: thank u ryna ;)

    anon: menurut kata doc mcm tu la...what we eat is what our baby eats too...so pandai2 lah hehe...thanks darl ;)

    nadya: tu la...doc pon kata have to try n error on the food we take... serasi ke tak ngan baby tu

    deena: thanks...kiss baby rafique ummuahhss

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…