Seharian di Ampang Puteri...penat nye!!

October 18, 2010

Oh Oh..nekad utk cuti hari ni....masa bangun pukul 4am nak susukan Aqeef...OMG...pipi die merah..pastu die tergaruk2...alahai sian anak ibu.... redah je la mana2 hospital.... most panel hospital hubby, dermatologist nye takde weekend and on Monday...adus... then YM ngan hubby..masa pukul 4am tu UK baru pukul 9pm...nasib hubby tak tido lg.. rupenye hari tu die bg list panel yg dah outdated (adoyai).... pg td baru die email yg dah updated...so Ampang Puteri salah satunye.....

pepagi buta tu, terus call operator...nasib angkat... then tanye, die kata dermatology consultation ada hari ni starts at 9am...phewww lega rasa...so bersiap la kami dua beranak utk ke hospital..oh nenek pon ikut sekali

sampai sana dlm kol 9suku... oh oh rasa mcm nak terlepas halilintar bile admin kata consultation starts at 2pm... ape lagi bebel la itu ini... 'i've called and the operator said bla bla bla...........'....cuak gak muka admin tu...hehehe nasib baik die jawab ngan sopan n mintak maaf...so takde la terlepas halilintar ku itu.. bukan ape.... Ampang Puteri ngan umah tak la jauh mana, tp bayangkan lah...bawak baby yang tergaruk2 tu...dengan basement parking penuh so terpaksa parking di luar...sian anak ibu ni.... pagi tu dpt register file for Aqeef aje..jadi lah kan

so we decided to drop by my aunty's at Kosas...nak dekat kol 12 tu gi ke hospital balik.. lunch kat kafe kat situ...'lunch' kan Aqeef kat Mother's room (mother's room Ampang Puteri tak cantik.... sile la upgrade).... pastu kol 1 lagi dah terpacak kat luar klinik.... bla bla bla...kol 215 baru masuk... and luckily, Aqeef pertama dipanggil masuk... Dr Biduwiah tu very friendly lah.... Aqeef pulak bukan main lg borak ngan die... mengadu kot itchy sana sini kat doctor tu...comel sgt td

Doc suspect eczema.... she said ibu kene jaga pemakanan...takleh makan seafood... and lg satu ni...Ibu tak boleh minum susu lembu, boleh minum susu soya je... adoi dua hari ni mang ku bedal minum fresh milk je..tu yg makin teruk ruam muka die kot huhu... sorry Aqeef (nanges).. banyak ubat sapu dpt...satu utk pusat, satu utk pipi, leher, telinga and satu utk cradle cap nye (oh semalam Aqeef garuk kepala sampai luka sket..ibu nangesssss)... doc bg saline gak utk dap2 before apply all those cream, shampoo for the cradle cap...and ubat makan antibiotik and syrup.

mandi petang td dah sapu kan... die nampak lega tp hehehe terpaksa la bedungkan die..punya la rimas..ye la kalau tak bedung kang die lap2 pulak cream muka tu sumer, pastu tangan nak masuk mulut aje.... haih tp kejap2 pon kain bedung tu terbukak..padahal kain tu besar, bukan napkin bese tu...ayoyo strong nye anak ibu ni

oh panjangnye membebel hari ni.... oh penatnye...tuddullu

p/s: lega tgk Aqeef tido ngan tenang...pipi pon tak merah mcm semalam... Ibu mintak maaf ye sayang, makan yang bukan2... I laf u

LAGI ARTIKEL MENARIK

6 comments

  1. alhamdulillah....
    at least tau sudah aqeef nye condition....
    take care jiha...cabaran n pengalaman :)

    ReplyDelete
  2. jiha..jadi ibu ke kena banyak sabar yer..lagi macam2 dugaan..

    moga aqeef cpt sembuh..

    ReplyDelete
  3. owh, ape mama makan pon mempengaruh baby ye kak jiha kalu bf. jd maksudnya aqeef alergy pd seafood n susu lembu la ye?

    gitu ke??

    akak jgn la salahkan diri sendiri ye. untung aqeef akak berusaha sehabis mungkin utk bf dia. :D

    go go kak jiha!!

    ReplyDelete
  4. baby yg eczema mommy kene byk bersabar..esp yg BF,sumtimes bkn seafood or susu saje..soya pun xboleh jugak..tp tgk reaction baby mcm mana la..cradle cap pun same..amek mase sket nk ilang..Aydan pun cradle cap jugak..now dah ilang pas pakai shampoo sebamed alhamdulillah.eczema die je xilang2 lg..tgh sapu lotion Physiogel ada jual kat quardian.so far ade perubahan..

    ReplyDelete
  5. mas: tu la... lagi2 suami takde...terpaksa la tabah2 kan diri jugak hehehe

    ryna: thank u ryna ;)

    anon: menurut kata doc mcm tu la...what we eat is what our baby eats too...so pandai2 lah hehe...thanks darl ;)

    nadya: tu la...doc pon kata have to try n error on the food we take... serasi ke tak ngan baby tu

    deena: thanks...kiss baby rafique ummuahhss

    ReplyDelete

Thanks Lovelies