The operation and Aqeef Danial the circumsized boy ;)

November 11, 2010

Ibu...Aqeef lapar ;(

barang wajib bawak...book, pacifier and toboi utk pujuk Aqeef

memujuk anak yg kelaparan and kehausan

cantik ward die

Aqeef tido dlm kelaparan huhu

getting ready..ibu dh nervous

after the operation...sian die saket huhu

after susu baru lah die dpt tido lena

us...semoga selepas ni dipermudahkan segala bagi kami


9 November 2010; 430am alarm dah bunyi...cepat2 gi warm kan susu Aqeef...saje bg yg perah semalam...byk sket 4.5oz...bg die kenyang tol.. sian die nak kene puasa... dah susu die tifo kejap..pastu dlm kol 6suku mesti die akan bgn..rutin harian tgk ibu die bersiap gi keje.... masa ni mood ok lg... ibu tgh siapkan bag nak bawak gi hospital... nak masuk kol 7, mule die start ngek ngek nak susu...huhu tahan je ibu ni... ayah pujuk2 die...die ok sket..tp die pandang je ibu yg tgh pump susu (mesti dlm hati die kata, owh sedapnye susu tu..aqeef dah lapar ni)

kol 930 kiterang dah sampai kat Tawakal...oh Tawakal dah ada building baru, so cantik lah.,.. lepas settle admission, naik la ke paed ward.... cantik ward tu...violet paediatric ward...ibu teruja... tp aqeef tak layan ok...die haus dan lapar... the next day tu baru la die excited tgk ward die yg cantik tu hehehe

owh..last susu kan Aqeef pukul 5am ( ni nurse yg gitau masa bawak aqeef gi clinic Dr Zul last Wed)... so normally 6hours before surgery kene puasa...so i thought operation starts at 11am la kan... bile tanye die kata kol 2pm... what?? hubby dah hangen dah sebab sian kat aqeef tak susu susu lg... then nurse gi tanye doc.. ok boleh bg minum susu...so dlm 1030am tu susu.... baru lah die dpt tido lena... then pukul 12 kene bg die minum air glukos lak... maybe utk energy kot kan sebab kene puasa before n after operation

almost 2...ibu dh nervous...nurse dtg bawak kn baju nk kene tukar...tp bukan main besar lg...dh mcm kimono.... mase ni tgh berkira2 either ibu or ayah yg nk kene masuk...mase otw ke OT tu...nurse tanye sapa nak masuk..hubby terus ckp 'sayang lah masuk'...mang nak masuk pon... i want to be there for my baby huhuhumasa dah masuk OT tu... pakar bius pon dtg kan...die suruh letakkan anak kat atas katil tu... Aqeef yg lapar yg ek ek ek sket tu, bile letak atas katil..terus die melalak... mcm tau ke anak ibu ni nak kene operate eh... lama tak tgk aqeef melalak gitu...dulu masa pantang ada la...bile ibu die yg jln terdemut2 pakai bengkung ni lambat bg die susu...

masa die melalak tu dh sebak dah...cuak pon ada ni...dah berkaca2 dah mata ni... yg paling tak tahan masa dibg ubat tidur gas tu... dr aqeef yg melalak meronta2 tu terus jd lemah... masa ni dah tak boleh tahan mang sampai dah teresak2 nanges...sampai dah tak leh nak cakap..tak terkeluar suara (rasanye mase Aqeef kat NICU dulu Jiha lebih kuat compare to sekarang ni)... pastu doc suh dok luar, maybe sebab die tgk i mcm tu.. kalau tgk masa operation, pengsan lak ibu aqeef dlm tu, mula2 igtkan die suh tunggu luar kejap sementara die nak bius ke ape kan... alih2 mang die tk bg masuk... puas la Jiha tanye2 nurse yg lalu lalang tu... mcm nak gile dah wei... blurr...dah la tak solat lg ni... td masa dlm OT tu, doc kata maybe lama sket... so I decided utk solat dulu... mintak padaNya supaya dipermudahkan...dok luar tu pon boleh sakit mental...kuar dr OT, nampak hubby ajak gi solat sama

selesai je solat, igt kan nak pump jap sebab dh mcm batu ni... tibe2 dpt call dr hospital....cuak gak ni...rupenye die nak gitau Aqeef dh siap operate n sunat...die nanges.... oh kelam kabut dah simpan pump ni (dlm hati, oh cepat operation nye..Alhamdulillah)..terus lari kuar surau, rupenye hubby tunggu kat luar... ape lagi terus berlarian la kami...

sampai kat ward...nampak my parents dah dtg... atuk tgh dukung Aqeef.... bile Aqeef nampak je muka ibu... die mcm mengadu kesakitan... heeeeeeeee heeeeeee heeeeeee.. die mcm mamai kesan ubat tidur, tp rasa nye bius tu dah hampir habes so die rasa saket.... sedihnye huhuhu...rasa mcm nak terus suakan susu kat die, tp kene puasa lg for another 1 hour huhu sedihnye... atuk, nenek and ayah tenangkan Aqeef while ibu pump (dah tak tahan sgt, mesti kene pump jugak)...selesai je pump... ibu dukung Aqeef... sian nye anak ibu ni....

after 1 hour baru lah dpt susukan die..alhamdulillah tak muntah ... seronoknye dpt feed Aqeef... after susu baru lah Aqeef dpt tido lena... oh tp kdg2 terkejut sebab kanak2 lain lak yg nanges (adoyai)...tp nasib la aqeef tak mengamuk...cuma die lebih prefer dlm pelukan ibu die aje.... saket n nak bermanja... the second time nurse tukar dressing pusat die tu, dh nampak kering compare to mula2 jiha tgk... tp yg lg seriau, tgk bebird die.... masa kat hospital, hubby yg byk tukar diapers die sebab ibu seriau... and bile pampers tu mcm terkena sket kat bebird die...die mcm terkejut then nanges... hubby kata die ngilu tu...ouch ouch.... tp hari ni nak masuk hari ke 3...dh nampak cantik bebird die... hehehe.. ngilu pon dah kurang la tu kot..tp still pakai kan diaper longgar2 and have to be alert kalau die poo poo...cepat2 tukar... takmo sampai terkena bebird die.. hehehe bujang dah anak ibu ye

hopefully lepas ni anak ibu sihat2 aje ye.... ayah n ibu love u so much and we'll do anything for u my dear...ummuahhhs

p/s: Jiha sarankan sgt2 mom-to-be yang still preggy 18to35weeks to go for Prumychild cos die cover congenital cases (kes dari kelahiran)...mcm kes Aqeef kan kes luka kat pusat, kes dr kelahiran (as diagnosed by the doc)... so insurance rejected this case, tak cover, most insurance mang tak cover..tersedak gak nak bayar sendri...tp takpe duit boleh dicari.... i was so interested with Prumychild ni tp masa tu dah 39weeks..die valid when u are 18weeks to 35weeks aje..so cepat lah amek... plan utk amek for my second baby nanti..InsyaAllah

LAGI ARTIKEL MENARIK

11 comments

  1. Alhamdulillah,dah selesai kan..semoga Aqeef terus sihat dengan jayanya,Amin..Jiha,i pun sokong Prumychild ni,Alhamudlillah,i sempat amik,so,masa baby I kene kuning arituh pun diorang cover :) so nice..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah.........moga bertambah ceria bb aqeef comel nie

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..semuanya dah selesai.... aqeef dh balik rumah ke jiha? peluk cium uk aqeef....

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah.elly yang baca entry ni jadi sebak pulak jiha.. terbayang masa kene operate dulu.. masa ubat bius nak abih.. kita yang besar ni pun tak tahan sakit.. apetah lagi aqeef yang comel tu... sian die...ermmm tak pe la..pas ni aqeef akan lebih sihat ye... jiha pun kene kuatkan diri utk aqeef tau..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah...selamat sudah...tgk gambo pon da sodih...buttt..one thing for sure,child recovery lg cpt compare org tua n believe it or not, bb mmg super strong...aku pon xphm lg tang ni...

    jiha,sunat tu sume tmpt leh buat ke?aku cadang nk sunat dia awal...

    ReplyDelete
  6. syukur semuanya selamat.
    semoaga aqeef akan sihat hendaknya.
    amin =)

    ReplyDelete
  7. punca kene operate ni sbb rashes hari tu jugak ke ni kak jiha. sian aqeef. semoga sihat selalu baby aqeef..

    aqeef da sunat ke?? waa baby2 da bujang anak kak jiha..

    ReplyDelete
  8. mrs nageb: tu la...nasib u dah amek prumychild tu ...takpe la rezeki second baby lak kot hehehe

    CPMS: thanks ;)

    emi dino: dh kek indot...hari rabu dah discharge dah

    elly: tu la....walaupon minor surgery..tp sian sgt kat aqeef

    mas: rasanye kat klinik biasa pon ada tp kene tanye lah

    miera: thanks ibu cyrus ;)

    puan surayya: ni bukan eczema..mule2 igt eczema kan, tp masa follow up ngan derma hr tu, die kata bukan...tp pyogenic glanuloma...luka masa tali pusat tu putus... luka dalaman... masa aqeef nak dekat dua bulan tibe2 pusat die mcm lebam... before that ok je... tak sangka luka belah dalam lak...haah dah sunat hehe

    ReplyDelete
  9. jiha,nani baca pun rasa sebak sangat...mmg kalau pape berlaku kat anak, ibu dgn ayah yg akan sangat2 risaukan...moga aeef cepat sihat ye sayang...

    ReplyDelete
  10. Hi Jiha, hope your baby akan sihat sentiasa hendaknya :)InsyaAllah. I am one of ur silent reader, and tersentak juga membaca ur story ni because kebetulan I ialah Prudential wealth planner. Memang sangat digalakkan para ibu mengandung utk amik plan PRUmy child yang boleh cover since pregnancy, and trus masa delivery and then sebagai protection & savings utk anak-anak kesayangan kita. If you are interested on protection & savings plan for Aqeef, or later for ur second child, boleh contact i k :) FYI i pun ada kesedaran ni, after I miscarried my first baby. Terus yg second baby I insured kan dia since 20 weeks pregnancy. Apa-apa pun, kita hanya merancang dan berusaha bagi yg terbaik utk bakal anak & anak-anak kita kan :)

    Thanks :)

    Shazren
    016 6590003
    shazrenshah@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. yatie phm perasaan jiha coz hanafi br kuar ward..sadis sggh :(

    Moga bb jiha cepat sihat k :)

    ReplyDelete

Thanks Lovelies