Skip to main content

Aqiqah Aqeef ;)

Buaian Berendoi by MyBabyPimPom ;)


Checklist

  1. Baju Melayu 2 pasang, satu biru (pakai siang) and satu off white (pakai malam)-DONE...tailor ialah Abah saya ;) (terima kasih abah)
  2. Doorgift (Zikir pagi petang, lolipop, candy and cakes) - DONE rasanye.... candy and cakes sponsored by SILs
  3. Dulang, gunting, bekas2 - KIV...........ayayai malam ini lah buat...ikat2 reben sket je kot
  4. Bakul nak isi doorgift - KIV (pinjam mama punye aje hehehehe)
  5. Baju ibu dan ayah - DONE...pakai baju lama sudah hahahaha
  6. Buaian Berendoi - DONE.....deco by yours truly ;)
  7. Bunga Telur - DONE...sempat buat 30batang aje sebab ada mcm2 perkara yg terjadi dlm minggu lepas...so tak sempat...ayayai... lgpon SIL kata ada lg balance bunga telur masa kenduri kawen kami dulu...
  8. Kambing and makan2 - InsyaAllah DONE...mtk jasa baik FIL utk uruskan...

oh tak sabarnye....mesti cute aje baby 3 org tu nanti... sila la behave masing2 ye...jgn melalak2 la masa tu nanti... love u....... Baby yang akan diraikan Aqeef Danial, Haziq Irsyad and Nur Syaza Amani....

oh nak kongsi sikit satu doa given by seorang ustaz di Masjid kami...my abah yg bgkan ni...oh tp i tulis in rumi aje lah ye...takde software jawi pule

Allahumma fakih hu fidin, wa a'lim hu takwil

yg bermaksud,

Berikanlah kefahaman agama dan Al-Quran terhadap anak ini (lebih kurang la..ni bukan direct translation..saya lupa hehehe)

kalau dpt dibacakan oleh org berzanji masa Aqiqah nanti, MasyaAllah indahnye.... semoga anak2 kita mendapat kefahaman agama Islam dan kitab junjungan kita Al-Quran...... jadikan jugak amalan harian.. baca dan hembus ke ubun2 nya

p/s: looking fwd for a great weekend ;)

Comments

  1. BUAIAN SANGAT COMEL UNTUK AQEEF YG COMEL...;-)

    SEMOGA AQEEF MENJADI ANAK YG SOLEH... AMIN

    ReplyDelete
  2. still kagum lg ni ng abah jiha.. leh jahit2 baju mlayu.. hehe

    syaza amani? haha penah tpikir nk bg amani(my daughter)nme tu sbb asben nme shaza :p

    nway have a great wiken n smoga semuanye bjln lancar :)

    ReplyDelete
  3. nice :)
    buai cute,aqeef mesti lagi cute kan..
    kysha dulu takde buai2 pun.mommy die malas.hhehehee

    ReplyDelete
  4. huhu..baru je mau tanya pasal baju melayu tu..rupa2nyer buat sendiri.. :P

    ReplyDelete
  5. Byk ilmu y yani dpt dr blog ni...gigih duk baca dari awal ni..thanx dear

    ReplyDelete
  6. thanks oneyani, sharing is caring right ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…