Skip to main content

Sentap ngan KK.... haih

Last entry, baru igt nak control amarah kan...tp minggu ni is a tough one for me... haih haih haih... lebih2 lagi kalau dicucuk dgn kata2 yg kurang ajar... mang la halilintar ku ni terlepas

bengang ngan KK Au2.... bukan semua KK ye... (KK Salak Tinggi sgt best tau...)

ceritanye camni, pasal check up bulan2 Aqeef kan... Jiha penah bawak die sekali aje masa check up sebulan.... after that mang my mom aje yg bawak sebab cuti Jiha dah yeleeekk and KK n opis jauh so takleh nak kuar2 gitu.... susah nak terangkan melalui ayat, so korang tgk aje lah date kat bawah ni eh

1st of all Aqeef Danial was born on 14/7/2010 kan

so ni check up and appoinment dates nye

1 bulan - 16/8.... ni ok la sebab 2 hari aje pon kan
2 bulan - 27/9.... ni pon masih consider sebab musim raya aidilfitri...
3 bulan - 3/11.... pelik tp maybe die nak jarak jab 2 bulan ngan 3 bulan. so ter'drag' la sket kot
4 bulan - 21/12.... what???? masa ni Aqeef dah 5bulan n 7 hari.... for check up 4bulan takde jab kan, tp for 5bulan ada jab...so bilenye die nak bg 5bulan nye jab ni... kalau next month nye baru nak bg, kan ke dah 6bulan 7 hari which is masa 6bulan pon ada jab nye sendri...

so, when i called asked about this, tanye kenapa drag lama sgt and bukan penting ke kene jab tu... nanti drag2 lagi kan.... nurse tu leh jawab 'appoinment dah penuh, kalau nak cepat gi la klinik luar'...dang!!!!! ko mang dh trigger halilintar aku ok!!!!!

mang kene marah, suka hati aje ckp mcm tu.... masalahnye ni appoinment dierang yg bg, lain lah kalau aku main redah 1st come 1st serve utk dpt kan date awal kan... bukannye aku dtg lambat ke apa... bile dah kene marah tu, baru lah die ckp, nanti masa baby dtg, kami akan check umur die masa tu and akan bg jab 5 bulan sekali....

tp tgk cara KK tu... mcm kurang percaya sket...so i make a note... highlight pasal isu date n jab ni... sebab nye dierang ni kang tgk form 4 bulan tu empty, dierang buat yg itu aje.... mang sentap... kalau dierang overlooked note ku yg besar gabak tu pon...tatau la... mang kena la pasni... sengal tol la....

Jiha mang pantang btol, bile kite ada pertanyaan n kite refer kat dierang yg patutnye lebih tahu, tp dierang bg jawapan rude camtu... bungukkkkkssss (haih marah sgt nampaknye saya hari ni)... kalau aku tau, aku tak tanye ko la...

p/s: tengok2...bile marah n emosi, susu pon terjejas, pagi ni dpt 6.5oz aje..selalu pagi min mesti 9oz.... demmit......fuuuhhhh fuuuhhhh fuuhhhhh (astagfirullahalazim)...eh korang tau tak saluran mana nak buat aduan pasal tak puas hati ngan KK ni (tgk... saya masih marah lg =$)

Comments

  1. deena x larat nak gi KK..gi klinik biase jer..

    ReplyDelete
  2. uiks...leh pulak mcm tue eik...mcm2 hal la kan....sabar jiha..sabar....

    ReplyDelete
  3. deena: maybe it is time for me gi klinik swasta aje kan....

    mun: tu lah... kalau die bg sebab dgn cara yg baik ok lah.... ni jawab mcm tu...mang saje je cari pasal kan

    ReplyDelete
  4. Uollss... kawan akak ada keje kementerian kesihatan. Nak buat komplen kah?

    ReplyDelete
  5. kengkadang diorg nih mang sengal kan sis... my auntie masa besalin kat UH kene terok tol... ish diorg nih... buat keje kene ikhlas... hurmmm

    ReplyDelete
  6. ntah la.. as for myself. mmg private is my only option. cuti dh habis. KK jauh. tk boleh nk commit with the date. Unlike private, i can arrange for Saturday appointment.

    Banyak2 bersabar ye...

    Jiha try Biro Pengaduan Awam. Maybe can help?
    http://www.pcb.gov.my/bpaweb.php

    ReplyDelete
  7. anta jek kt private klinik. sbln skali jek kan. lgpun pas 6 months, next jab 1 year old. dr sakit jiwe baik g yg better option.
    luckily my mom in law matron kt kk seremban ni. so nurse2 kene behave sket :)

    ReplyDelete
  8. nurul dr dulu anta raina check up di kk kelana jaya. tp dlm masa sama pergi jugak private utk detail

    ReplyDelete
  9. ainul pun tak suke p kk.dah la kt shah alam ni kk nye kecik.pening nak menunggu.skrg ni bw arreessa p check kt private je.lg puas hati.duit la kena spend skt

    ReplyDelete
  10. salam.
    saje blogwalking.
    feel free to visit my blogshop.
    kedaicikzati.blogspot.com

    btw. thanks ya.. :)

    ReplyDelete
  11. uihhh, jauh jgk diorang drag tu ye

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…