Anak Sakit ........I'm in denial???

January 24, 2011

Aqeef suka buat funny faces..ayayai belajar dr ibu ke Aqeef hehe

nak cium2 mulut tu..geram ibu

Hmmm... camne nak start cerita ni....

Tatau dgn org lain tp Jiha alami bende ni.... bile anak sakit, I'm in denial....

my baby is just fine, sihat... nanti ok lah tu.......

huhuhu the truth is I more like phobia... in denial tu sebab i don't want to remember saat2 Aqeef kat NICU, mcm nak menutupi phobia tu huhuhu

bile Aqeef sakit n demam... i berada di tengah2....in denial and phobia terkenangkan dia di NICU... pening kan.... yang lg pening nye, i jadi lambat bertindak huhuhu... pastu ditambah2 dgn kata2 org yg 'ala, baru 39c..buat ape nak gi hospital', mungkin proses melahirkan anak dia tu senang and dia tak alami mcm yg kami alami... mang sedih kalau igt2 balik...bila doc kata keadaan anak kritikal, darah keluar dari paru2.... huhu sedih

Aqeef Danial my special baby, diagnosed with Congenital Pneumonia masa lahir tp Alhamdulillah dah sihat cuma doc ckp babies with pneumonia will prone to have bronchitis, asthma etc...... sepanjang 6 bulan membesarkan Aqeef, die penah selsema sekali masa nak raya dulu tp kejap aje... have quite bad eczema, went for operation to remove bad cells kat pusat dia and last 3 weeks admitted to the hospital due to bronchitis...

bronchitis dah tak ada tp die still byk kahak/batuk and selsema... sian Aqeef Danial... malam paling dasyat batuk dia... kita ni kalau batuk pon rasa seksa nye..ni kan baby yang kecil tu... last Sat went for follow up with Dr Lim... Dr Lim kata, die batuk selsema disebabkan Eczema/Allergy dia... huhuhu sedihnye... Aqeef Danial... ibu will make sure to eat healthy for u Aqeef...pantang pantang

had a nice chit chat with my kaklong... i cerita la i phobia bila anak sakit ni... and dia kata.... 'ada sorang akak kawan i ni ckp kat i, takut ape? takut anak mati?... eventually sume org akan mati'

huhu mang betol lah kan.. cuba sehabis baik for Aqeef dan tawakal...yang lain kita serah kat Dia...

oh dah lah dah la.... kang cerita lg, banjir lak sambil menaip ni hehehe

p/s: rindu la kat Aqeef Danial...die dh pandai main sgt... gelak mcm geli hati sgt, suka swimming, dh pandai merengek kalau nampak ibu lalu hehe nak susu lah tu

LAGI ARTIKEL MENARIK

12 comments

  1. hope the best for aqeef..jiha jangan pressure sangat..take care of urself for ur son..=)

    ReplyDelete
  2. eh eh muka Aqeef da mcm iras dani plak..hehe

    afni pun mcm tu Jiha, sape la sanggup nk hadap anak sakit..dani pun kalo demam skit2, afni buat xtau, sedapkan hati je..bukan la bermakna kita ambik mudah anak sakit..tp rasa kesian kalo die sakit smpai kita sanggup in denial..

    ReplyDelete
  3. sapa y nak anak kurang sihat kn. mudah2an anak2 kecil tu semua diberi kesihatan y baik selalu

    ReplyDelete
  4. jiha..jgn tension2 tau..biasalah tue bukan senang nak membesarkan anak dengan sihat..tp kdg2 bukan kehendak kita kalau anak tak sihat..mybe nie semua ujian Tuhan..bersabar banyak2 ye....

    ReplyDelete
  5. Hi Jiha,

    I'm yr silent reader. Kte rse Jiha seorg ibu yg sgt tabah. Mcm2 yg Jiha dh lalui utk membesarkan aqeef, kte dlu time pantang, ank ssh nk tdo & kerap tersedak pn kte dh nangis. Sampai sekarang kte fobia nk bg dia direct BF, ape yg kte buat, tiap2 ari kte akan Pam susu. Kadang2 rse sedih ble anak xdpt direct BF, tp kte xsanggup tgk ank kte tersedak...Ble kte baca entry Jiha, kte akan rase lebih bersemangat utk membesarkan bby kte sbb bukan semua org dapat membesarkan anak dengan senang. Bg org yg senang & xde masalah mmbesarkan ank tu, itu rezeki dia. Rezeki kita mungkin di bahagian yg lain. Apa2 pun kte doakan Aqeef sentiasa sihat & dilindungi Allah. Congrate Jiha..kte kagum dgn Jiha.

    ReplyDelete
  6. Aqeef comel. :)

    Jiha, saya tak pernah cerita ni. Tapi oleh kerana kita nak share dengan awak, kita cerita jugaklah. Nak buat entry, rasa macam tak kuat pulak. :))

    Masa Nashriq admit sebab Jaundice dulu, doktor dah suspek dia ada G6PD tau. G6PD ni sejenis penyakit atau alahan kepada sesetengah bau bahan atau sesetengah jenis makanan.

    Antara benda yang dia langsung tak boleh hidu ialah bau-bau herba termasuklah Minyak Yuyi.

    Apa kesannya kalau Nashriq terbau?

    Nashriq akan jadi kanak-kanak pasif. Tak aktif dan diam sahaja. Takut tau kalau tengok. Masa mula-mula hantar dia kat sekolah, Aishah lupa nak inform, so diorang pakaikan Nashriq Minyak Yuyi. All night long Nashriq termenung pandang dinding tak bergerak. Can u imagine?

    Masa doktor sahkan G6PD masatu, saya menangis tak henti-henti. Suami pon sama. Kenapa benda ni jadi kat kami? Dulu hilang Nashrah. Sekarang Nashriq kena hadap alahan sebegini seumur hidup.

    Saya buang semua jamu-jamu yang saya sediakan sebelum bersalin. Saya buang semua minyak-minyak urut yang ada. Minyak yuyi beli 3 botol pon saya kasi orang. Saya tukar cadar dan langsir bilik. Pokoknya, saya memang tak ada berpantang. Tak ada pilis tak ada param. :))

    Haihhhh.

    Sampai sekarang, saya masih cuba menafikan. Saya selalu sedapkan hati sendiri yang anak saya sihat tak sakit. Pedih tau kalau ingat-ingat balik. Tapi saya cuba jugak sedaya upaya untuk jadi kuat.

    Saya harap awak kuat tau Jiha. Aqeef perlukan awak. Kalau awak kuat, dia pon akan jadi kuat. Saya ni tak layak pon nak nasihat orang. Sebab saya pon tak kuat. :))

    ReplyDelete
  7. salam..sy cuma nk kongsi pengalaman dari beberapa kawan.tp ape yg saya sampaikan ni mungkin jiha tk pecaya..sy syorkan bile aqeef dh msk 6 bln ke atas, jiha yry campurkan FM..ini adalah kdg2 kala,ada sesetengah baby ni antibodi yer terlalu sensitif lemah untuk menerima antibodi yg kita hasilkan dari susu..sesetengah pendapat mengatakan darah yer sama dgn kita so menjadi negatif..apa yg sy katakan ni maybe menimbulkan rase tidak puas hati kpd mereka yg full BF kpd anak,tp mcm kes anak sy dulu,ada doc yg nyatakan sedemikian..sy pun tak pasti,sy sy terpaksa campurkan FM kpd anak sy pd usia yg terlalu awl..cuba jiha tanya pendapat ramai doc lain

    ReplyDelete
  8. hurm..no komen pd anon...

    tpkn jiha,aku pon gi2 gak...sbb rijal almost every month demam..smpkn last wik dia demam panas,aku still kate ok..ok..tp tgk suhu bdn je br mengaku ank demam...
    otak kita bagi isyarat utk kita hilangkn rasa takut..tp bahaya sbnrnya...huhuhuh....

    org tua2 kate,budak kecik yg slalu sakit ms kecit dh bsr senang jaga n 'bertuah', =)

    ReplyDelete
  9. jiha, sy pun rs mcm jiha. jadik phobia dgn hospital. rs takut dan bimbang jer kalau anak tak sihat. kdg2 sampai tahap nak jer bawak lari anak jauh2 kalau ade org yg demam / flu/ batuk...

    ReplyDelete
  10. jiha, i feel u. semua Ibu akan rasa mcm tu. kita rasa anak kita ok, tapi kita takut juga apa² jadi pada dia. itu yang paed cakap kt kita aritu, 'jangan frust bila anak sakit, semua babies akan alami benda macam ni, even anak doktor sekali pun. u are not a bad parents'

    and lepas tu terus nangis kita.

    siapa tak sayang anak kan. bodoh lah orang yang dera anak tu.

    ReplyDelete
  11. deena: thanks ;)

    ilot: haaha aqeef skang mang suke buat muka ape2...pastu kalau sengih lidah terjelir mcm geli hati sgt

    afni: dani kembar Aqeef Danial hehehe... tu la kdg2 blurr...1st time jd mak

    easy: thanks easy ;)

    mun: kan.... dugaan kita as parents

    Mama Mira: thanks mira...semoga baby2 kita sihat selalu k

    Aishah: huhuhu nanges...sian nye Nachik tu... ni semua ujian dari Nya utk kita kan... aunty Jiha geram tgk pipi Nachik hehehe

    anon: owh yeke...nanti i akan try refer paed k..thanks for the info

    mas: InshaAllah jd baik2 semua baby2 ni

    azian: btol tu...rasa mcm takmo dekat ngan org demam..takpe lah...kite cuba sehabis baik bg antibodi yang kuat utk anak2 kite k

    wardah: bagusnya paed wardah... motivated sket hehe...

    ReplyDelete

Thanks Lovelies