Dugaan 2011...

January 11, 2011

Sabtu malam.....panas sgt masa ni...

Last entry, Jiha cerita pasal hubby admitted to hospital due to backpain kan... admitted Last Tuesday and discharge on Friday... tp still kene buat fisio follow up, plus doc advise suh turunkan berat badan ;).... oh kene sama2 turunkan berat badan ni, mana boleh die kurus, saya gemok kan hehehe

Lega rasa bile hubby dah boleh balik, tp bangun pagi Sabtu tu, Aqeef lak demam, selsema n batuk... gi klinik pagi tu, masuk ubat bontot, dpt ubat lg..... tp sepanjang hari, suhu badan Aqeef tak turun2 langsung... plus die reject ubat demam tu and die asek muntah aje... mlm tu nak dekat kol 10, gi balik klinik and doc masuk ubat bontot demam n muntah...doc kata kalau demam tak turun gak, terus gi hospital.... before balik sempat grab Omron thermometer kat farmasi sebelah...thermometer yang sedia ada ni lambat sgt nak dpt reading die, Aqeef pulak kan tak sabar...so invest on a good thermometer....kejap je dh dpt reading

mlm tu mang lap2 Aqeef aje..... hubby langsung tak tido, monitor temp Aqeef....ibu makan ubat batuk n selsema so ibu pon weng (Aqeef jangkit dr ibu huhuhu).... nak dekat kol 2pg lebih tu, temp Aqeef tak turun tp makin tinggi huhuhu..... so we decided utk gi hospital.... Aqeef nanges aje.... Aqeef ni kan tak kuat meragam, so bile die nanges ni mesti die saket sgt.... (even masa pusat dulu pon die tak meragam)...ni pulak 1st time dia demam, ibu n ayah sgt cuak huhuhu

oh mlm tu, lumur die ngan putih telur utk kurangkan panas, mang mujarab sebab anak2 buah Jiha, even Jiha masa pregnant and pantang demam, lumur putih telur mesti demam hilang.... Aqeef nampak lega bile kene lumur tp tp tp...huhuhu eczema die immediately naik.... satu badan mcm kene gigit nyamuk....huhuhu sedih, rasa macam nak hantuk kepala kat dinding.....dr die diam sebab dah coling down td, terus die nanges, gatal mungkin huhuhu...cepat2 lap and bubuh cream eczema die pulak...huhuhuhu, merah2 badan die

Kat emergency APSH, temp die masa tu dah 39.7c..... badan die merah2, mungkin sebab panas sgt... nurse bg ubat bontot lg and buat sponging...melalak Aqeef sebab sejuk huhuhu.... and the worst part, masa nak cucuk jarum huhuhu.... sgt susah utk cari vein die sebab Aqeef dah banyak kali kene cucuk (masa kat NICU and masa operate)...so mcm dah lebam.... plus nurse kata Aqeef bam bam ketak2 so susah jugak nak cari vein nye tu... masa kat emergency, try cucuk tangan kanan takleh...tangan kiri tak jumpa vein jugak...kaki kanan try cucuk tak dpt gak.... huhuhu sian anak ibu...nak dekat sejam setengah nak cari vein Aqeef aje...tak dpt gak....

masuk ward...nurse ward cuba lg... after 20mins, berjaya gak la kat kaki kiri die huhuhu...sedihnye........... so settle down kat ward nak dekat kol 5 gak...huhuhu.... pagi tu Paed dtg, die kata bronchitis....maybe need to stay in ward for 3 to 5 days..huhuhu sedih nye...sian anak ibu.......... Aqeef paling tak suka time nebulizer...rimas agaknye.... pastu anak ku yang lasak ni.... tercabut2 la drip tu...bile die lasak, mesti jarum tu gerak2 kan...saket la kan.... even ibu die masa deliver dulu kene cucuk pon rasa tak selesa, ni kan pulak baby... malam Ahad tu...die nanges lalak bile die melasak...terus panggil nurse suh bukak jarum tu sebab Aqeef mcm saket sgt and kaki die dah lebam huhuhu (sian asek kene cucuk je since lahir).... bile dh bukak jarum, lena die tidur malam tu.... just rengek2 sket bile idung tersumbat n melalak bile time nak neb...nampak nurse bawak neb je mesti start nanges...adoyai anak ibu ni

Isnin pg... Paed dtg lg... die cek dada Aqeef... die kata ' paru paru ok dah ni eh, dah takde kahak dlm'...die chinese, Dr Lim...'boleh balik hari ni ya'..............Ya Allah syukurnye, alhamdulillah... igt kan kene stay lg 3 ke 5 hari.... Thank You Allah..... oh ya, Aqeef reject plain water, tp Alhamdulillah die terima air zam zam.... and ayah pon tak putus2 bacakan surah Anfal utk Aqeef

nak sharing sket, boleh amalkan, utk antibiotik diri sendri and anak2....yang mana breastfeed, kalau amalkan, mudah2an dpt antibiotik tu kat anak2, yg mana tak bf pon boleh baca and tiup kat ubun2 anak

Amalkan surah Anfal,

Ayat 27-46
Ayat 54-60
Ayat 72-75

oh ya...hari ni Jiha cuti lg, nak tunjuk kat my Mom ubat2 yg nak kene bg camne (prevention Bronchitis), sebab die ada kahak lg sket tu

Alhamdulillah, hari ni Aqeef dah mau senyum and takde nak berdukung aje.... esok ibu boleh gi keje ngan tenang... amin..I love u Aqeef Danial

p/s: Esok 1st day keje 2011...nervous lak hehehe

LAGI ARTIKEL MENARIK

12 comments

  1. kesian aqeef
    anak demam panas memang lah takut kan
    kysha pun pernah suhu sampai 41deg.
    pengajaran buat kita agar lebih berhati2
    owh..lumur ngan putih telur ok ek?
    set dlm mind :)

    ReplyDelete
  2. owh siannya aqeef.....harap2 cepatlah sembuh yee...

    *leh eik sapu putih telur...

    ReplyDelete
  3. shaz arituh pakai air asam jawa jek, takpon aloe vera, alhamdulillah, turun panas raisya tu.

    anyway, get well soon aqeef.

    ReplyDelete
  4. oh my..shiannye aqeef..be strong yer jiha..take care n selamat bekerja..

    ReplyDelete
  5. nnt besar sihat,xsakit2 dah..insyaAllah...

    jiha,putih telur tu letak katne?

    rijal masa memula demam,dia pon reject plain water,tp accept air zam2,pandai diorg pilihkn?

    ReplyDelete
  6. oh jiha, sangat lah panik kalau anak demam ni. Kakal pun baru je baik. panas sampai 39 pastu kita cucuk ubat montot dan lap² dengan air daun bunga raya.

    Alhamdulillah dah baik dah. :)

    ReplyDelete
  7. putih telur tu... lumur bawah leher, bawak tiak, kat badan die

    tp no no utk baby eczema k

    ReplyDelete
  8. semoga Aqeef cepat sembuh yer..
    sabar ye puan Jiha..
    apepun, TQ kasi petua tu, InsyaAllah.. pasti diamalkan!

    ReplyDelete
  9. hope ur son is fine by now.. my prayer.

    ReplyDelete
  10. hai jiha..zz ni silent reader blog jiha..
    slalu terjah blog jiha nk tgk aqeef..
    emm sian aqeef..smoga aqeef cpt sembuh..
    FYI thax coz blog jiha bg byk info about bf..
    opss 1 lg..AM= atiqah 2 my schoolmate..lama xjumpe die..kirim slm kalo cntc die yer..

    ReplyDelete
  11. leily: thanks ;)

    easy: thanks...aqeef dah tak demam...cume batuk selema sket

    baha: thanks dear

    zizie: thanks... suke sharing n baca about info... thanks to blogger ;)...owh kawan am ye... ok nanti akan kirimkan salam ;)

    ReplyDelete

Thanks Lovelies