Skip to main content

My 6months Aqeef Danial and my breastfeeding journey...

14/7/2010.......... my most precious day ever, Aqeef Danial bin Mohd Hairus Izman was born
sgt bersyukur dan happy walau terpaksa tabah Aqeef terpaksa ditahan NICU due to congenital pneumonia...akibat tertelan air ketuban with light meconia.... sorry sayang, ibu tak pandai teran ;(

14/1/2011:Aqeef Danial umur 6 bulan;

  • he is a happy baby... my happy baby...Alhamdulillah senang nak jaga.... die nanges bile lambat sgt susu aje and masa tak sihat huhu
  • berguling2...anak saya belum boleh merangkak...takpe lah sayang, slow2 k
  • dah pandai rengek2 manja
  • sgt excited bile tau org amek gambar die, ada satu video tu.. die tgh rengek2 sket, tak perasan ibu tgh amek video die...bile die perasan aje, terus sengih...adoi perasaan sungguh anak ku ni hehehe
  • kalau bf tu, kaki tu mang tak boleh dok diam, ada mcm gaya nak start enjin motor la, ada goyang2 kaki tertonggeng2 la hehe
  • tak suke ibu pakai baju kurung kot, sebab susah nak selak... hehe kalau die nak susu, die suke tarik2 baju..kalau t-shirt senang sket
  • dh kuat mencapai skang ni...semua bende nak pegang...kalau pinggan lg la...igt org nak suap die makan
  • tak sabar nak makan rasenye ni...tericip2 tgk org makan...belum start solid food lg... weekend ni ye sayang
  • last Sunday masa kat hospital, berat Aqeef 7.5kg ;)

terlalu banyak sgt la nak cerita...too many wonderful things.... ok nak cerita pasal experience breastfeed selama 6 bulan ni Alhamdulillah ;)

Saya tak merasa kenikmatan selepas melahirkan, baby diletakkan atas perut dan diajar minum susu ibu ;(, he was intubated...day 5 baru lah merasa kenikmatan tu...oh seronok sgt (walaupon nip perit ya amat hehe), setiap 3 jam, pasang alarm clock and terus menuju ke NICU tu utk bf Aqeef, alhamdulillah masa tu susu mencurah2 sampai basah lencun baju... Aqeef pulak mule2 tak geti isap kan, so almost 15mins gak la die dpt grab btol2 and Ya Allah... tiap kali die salah grab and even dh grab pon, saketnye saketnye... sampai menitis air mata, kaki mesti terangkat sebab terkejut saket....kalau hubby ada, die yg jd tukang pujuk

Aqeef bukan lah full breastfeed.........apa????????

ye... ini ceritanya...masa di NICU, Jiha and hubby mang ulang alik ke hospital utk tglkan stok susu utk Aqeef, awal2 kan susu belum byk, cuma hari ke3 susu mula banyak and baru lah Jiha guna pump...sebelum tu mermet je sebab nurse kata kalau guna pump rugi, sebab byk yang melekat kat pump aje sebab susu pekat n sikit awal2 kan

seperti biasa, ibu yg konon2 mcm doktor ni akan cek chart Aqeef tu la...sumpah tak paham...cuma bahagian susu tu paham sebab dah gain knowledge sket2... ok 3 jam sekali nurse akan feed Aqeef, using tube (huhu)...ok EBM EBM EBM EBM FM EBM.... what????? FM?????...terus tanye nurse ' eh ada bg formula eh?'.... nurse jawab 'stok EBM puan dh tak cukup, baby minum byk'.......... so 20ml FM sebagai tambahan utk Aqeef....nak tau tak...sejak dr tu, berazam nak pump byk2, takmo nurse bg FM lg...Alhamdulillah, till now Aqeef masih dgn susu ibu..Thank You Allah

Dugaan bf pulak.... family...ayayai... nasib baik ada sang suami.... cerita pasal sang suami... terigt conversation ni waktu Jiha di awal2 pregnant

'sayang nanti bg anak minum susu ibu tau, susu ibu bagus'

i excited sgt...sebab mang dah niat nak full bf tp tak penah cerita kat hubby lg... bile die ckp mcm tu, terus yg lg semangat tu... so suami saya adalah penyokong saya dlm menyusukan Aqeef and of course you you and you... ye u my blogger frens yg byk bg semangat, kongsi ilmu pasal bf.... thank you so much

Awal 2011 agak mencabar, dgn hubby n Aqeef admitted nye...susu pon kurang... klu pg pump boleh dpt 9 ke 12oz... skang 7oz aje huhu....kene do something ni...double pumping boleh tingkatkn production kn..Spectra 3 ke Freestyle eh... bestnye klu dpt freestyle

p/s: dah 6 bulan menjadi ibu,.. klu dulu hubby yg selalu buat saya selalu tersenyum sendri, now ada Aqeef Danial...ibu jalan sorang2 kat opis kadang2 tersengih sorang2 sebab igtkan Aqeef ;)

Comments

  1. jiha, deena dah beli spectra 3.sebab nak double pumping la..hihi..swing pakai malam2 kat rumah jer..kalau boleh memang mahu sangat lah freestyle, tapi lom mampu lagi..=D

    ReplyDelete
  2. maner2 pun bleh jiha..ngn spectra 3 pun boleh..yg penting every 3 hrs kna pam..tp yana xikut sn tu..hahahha..erm aper2 pun tahniah dh melepasi 6 buln..teruskan usaha utk aqeef

    ReplyDelete
  3. Masa Farhat baru lahir pon hampir2 nenek dia nak bagi susu FM sbb masa tu susu breast mcm sikit sangat. Tapi bertegas jugak kat mak kata susu yg sikit tu cukup je untuk dia sebab susu tu belum develop banyak2 lagi..
    Tapi akhirnya suruh jugak Mohd Rafi beli susu tepung tapi nasib baik Farhat reject susu tepung. So, masih lagi exclusively BF sampai sekarang.

    ReplyDelete
  4. cepatkan masa berlalu.lagi 6 bulan, dah setahun.

    ReplyDelete
  5. untung jiha dpt fully bf aqeef..afni kejap je, dlm 2 bln mcm tu..masa tu x perna pikir pun bagus nye bf..skarang menyesal x sudah..

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…