Skip to main content

Sending Aqeef to the nursery =|

love him so much

Hari ni masuk 2 hari Aqeef Danial duduk nursery... Jiha hantar ke nursery utk seminggu ni je (hopefully)

reason: last week my mum jatuh.. we went to emergency last Sunday.. tak admitted tp doc suh rehat selama seminggu, jalan slow2, jgn angkat berat... hopefully my mum cepat sembuh
Well, Aqeef so far tak takut org, die nmpk mcm ok je kat nursery tu....cuma cuma mata ibu ni ada aje yg tak berkenan...ke Jiha ialah ibu yang cerewet eh... what say u??? ..
  • hantar pg tu mcm ok...tp baby ada dlm 10 ke 15 org (4 bulan ke 2 tahun)..with cikgu ada 4 org....ok

  • dtg time lunch (was on leave sebab jaga my mum), masa tu terkejut tgk byk nye selipar budak...rupenye itu taska transit jugak... ada lah dlm lebih kurang 30 budak... and yes the same cikgu...4 org... 4 org handle 45 kids and babies??

  • kids and babies dipisahkan oleh satu gate, tp mcm kids tu boleh gak kuar masuk2 kat area babies tu... and masa lunch tu babies tu semua tido nyenyak walhal kids yg 30 tu terpekik2 mang bising ya amat....

  • masa amek kol 5 semalam, nursery still kelam kabut mcm lunch jugak... nampak sorang kid ni dukung baby dlm 9 bulan camtu... maybe adik die but still!!!!

  • Aqeef hanya minum 3 botol susu, i budget from 8 to 5 to should be 4 bottles, bubur pon tak abes... either dgn keadaan kelam kabut tu, cikgu tak sabar nak bg makan or anak saya yg excited takmo makan n susu sebab ramai friends

  • susu tak masuk dlm peti spt yg disuruh... dok je dlm cooler bag tu...dh la jiha buh satu je ice pack sebab nak buh dlm peti kan huhuhu

saya ke yang cerewet huhu tp hati ni berat aje... tp tu je Taska yg accept temp babies ...ye lah seminggu je kan... Taska lain takmo...huhuhu kene bertahan for few days ni... mujur Khamis cuti... so hari ni, Rabu n Jumaat....


p/s: nak tanya, last week gi OneBabyWorld, then ternampak multivitamins for infant tau... dh boleh bg baby amek vits ke eh.... my hubby suh i google n tanye blogger friends dulu hehehe

Comments

  1. eh yeke jiha ada multivitamin utk baby?
    afni pun tgh cari..
    since MIL suro bg supplement cos dani selsema je x henti..

    btw, pasal nursery tu takut gak dgr..rmai tu..mmg payah la dorg nk handle..
    jiha x cerewet la, afni nie ha duk hadap je kerenah pangasuh yg satu ni, sbb pikir die syg dani..aishhh

    ReplyDelete
  2. kalau hantar anak ke nursery,camtu lah kan
    doa2 je lah agar semuanya selamat

    ReplyDelete
  3. not sure laa jiha..i rasa as long as ur baby grows healthily x perlu kot..lagipun aqeef is still having the magic milk which we are well known about the highly nutritious compositions..my opinion laa..=)

    ReplyDelete
  4. hm...jiha,so far yg dberitahu dr n gugel xbp sesuai utk direct feed multvtm for infants.takut overdose baby. better u as a mom yg amik multivit n BF aqeef.

    aku phm ko rasa jiha..sbb ms memula anta rijal gitu la jgk.BUT! taska tu XBOLEH 4 cikgu=15 baby+transit. JKM xbagi.
    yg lain aku xnk cter byk,nnt ko lg susah ati.

    pasal susu aqeef,maybe dia tukar tempat,so time dia lari.+org yg entertain tu bz.(situasi same ngn rijal)

    pape pon,aku doakan aqeef baik2 shj...

    setiap kesusahan mesti ada kemudahan (al-insyirah)

    ReplyDelete
  5. jiha, dont bg benda pelik2 kt baby, terutamanya mendedahkan baby kepada ubat2 sblm usianya 1 thn.. baik natural sj.. mcm anak aku tu kalo selsema teruk sgt br bg mkn ubat..setakat keluar meleleh je, aku rajin mengelap..hehe

    lpas 1 tahun ke atas br berani aku bg mcm2 kt anak aku tu..jiha, anakmu itu sihat..nk bg vitamin ape lg??

    faridah tipd

    ReplyDelete
  6. ishh,bahaya nya ltk kt nuseri...hope aqeef slmt..2 more dayss!owhh tidak.. :-s

    ReplyDelete
  7. my opinion, better jgn bg baby direct multivitamin. but kalau breastfeed, mommy yg ambil supplement insyaAllah baby pun akan dapat.

    ReplyDelete
  8. nursery mmg gtu jiha..sbb tu org kata bby xsesuai hntr nursery..tp if xder choices nk buat mcm mane kan..nasib baik dpt hntr husna kt umah bs

    ReplyDelete
  9. salam perkenalan jiha rasanya selalu masuk blog ni tp tak tgglkan jejak hehe tak pe nanti gathering kita kenal2 kebetulan saya dilantik sebagai ketua untuk uruskan semua ni. InsyaAllah hrp dipermudahkan gathering nanti yeah

    ReplyDelete
  10. jgn cerewet sgt..nnti org nursery xsuka ngn anak kite..semua gara2 mak bpk terlalu cerewat..agk2 rse xpuas ati, benti kje la..jaga ank sndiri..org lain xkan sama ngn kite yg ibu.. kite ibu nak yg trbaik tuk anak...tpi, pengasuh ape die tau,..asal dpt duit..tp xsemua la kan sstgh jew..

    ReplyDelete
  11. at least seminggu jer kt nursery. tahankan jelah. psl ebm tue ape kate jiha yg masokkan sndnri dlm fridge diorang. abes citer. xleh nk hrp sgt pengasuh2 tu seme sbb ramai budak kan. tak terkejar diorang gaknye...

    naurah mmg ddk nursery dr 2bln lagi. mmg xleh cerewet sgt jd parents klu anak ddk nursery. but we have option to choose the best for our child. alhamdulillah our choice of nursery for her is right. syukur sbb we have no other option to left her when we works. Allah itu Maha Mengetahui =)

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…