Skip to main content

Counting days to Jakarta 4D3N ;)

Macam tak perasan masa....lg 9hari aje nak gi bercuti ke Jakarta dong ah hehehe

sebenarnya plan asal...nak bercuti ngan some of my gfs, tiket flight dh beli lama..August last year kot hehe..tambang murah gegege

-Jiha + Hubby + Aqeef
-Aisyah + Hubby
-Durr + Hubby + Safwan Alif

tp hehehe... the newly wed Aisyah disahkan pregnant heheh and the due date will be on June 6th...haha tgh tunggu hari aje ok utk bersalin.. so they have to cancel

Tak lama pastu, cik Durr pon disahkan pregnant ke 2 kali..yeay Safwan Alif nak dpt adik... n masuk minggu depan, Durr nak masuk 7bulan lebih dah hehhee

so ... kami anak beranak aje lah proceed with the vacay...

serius sgt blurr ok nak gi sana ni...dgn 1st time nak bawak Aqeef jalan jauh + naik flight hehehe..
tp..bonus being a blogger ni.. u have so many friends yang boleh tanya about anything... nasib baik terigt Diah penah ada post entry ke Jakarta... so terus PM diah tmpt2 yang menarik kat sana hehehe....

so ni draft pertama 'Jom Jakarta Itenary'

28 May 2011
1100am : Arrival at SH airport
1200pm: Plan for early check in (if possible).. kami akan stay at Ibis Mangga Dua
0200pm: Gi jalan2 area Mangga Dua Mall for lunch and souvenirs, according to Diah, area Mangga Dua ni tmpt seswai nak cari souvenirs, bags n all
0600pm: Back to Hotel
0800pm: Dinner, Plaza Senayan

29 May 2011
Daytime: Tanah Abang....(15 to 20mins away from Mangga Dua) mari bertuku tangga shopping di sana (beli baju raya Aqeef utk tahun ni dan tahun2 depan hahaha), baju ibu n ayah juga (tahan soping baju ni sebab nak soping kat sana hehehe)

Nighttime: After dah penat soping siang hari..lets Spa hunting ;)

30 May 2011
1st half : Ancol Dreamland ( nak bawak Aqeef gi main2, Ancol ni sgt dekat dgn Mangga Dua, 5 minutes away aje)
2nd Half: Mayestik (for kain lace murah2)...... 30mins from Mangga Dua
Nighttime: Shopping Mall lg

31 May 2011
Sekiranya blom cukup berpuas hati dgn hasil tangkapan baju di Tanah Abang, akan gi ke South Jakarta for Factory Outlet (mcm2 brand ada..tp ni jauh sket la... almost 1 hour from Mangga 2)
1200pm check out
0100: Lunch at Mangga Dua and last minute cari souvenirs lg
0500pm: Gi airport dah ..ayayai nak balik sudah

ni draft baru hehhee.. GPS coordinate dah set utk semua tmpt2 ni... dekat airport nanti mesti ada jual Map Jakarta kan ... ayo tak sabarnye hehehe

p/s: better hire supir or naik cab aje eh, sapa ada experience to Jakarta... any recommended tmpt2 makan tak...

Comments

  1. kami pi jakarta pusing2 naik cab je. harus nak cab blue bird psl ikut meter. kalau tak ikut meter nanti depa charge ikut suka hati.

    last time kami just pusing shopping mall kat town mcm senayan, plaza indonesia, mall yg besar2. xde pi tpt shopping mcm tanah abang, pi mangga dua pun kejab je psl panas and sesak xselesa bwk baby. mase tu imaan baru 3 bln.

    mkn pun kami mkn dlm mall je. hehe. mmg kami pi just nak jln2 gitu je tp byk gak shopping psl kebetulan tgh sales. have fun jiha!

    ReplyDelete
  2. bestnya jiha..plan nak g vacation gak tapi tak tau nak ke mana..huhu

    ReplyDelete
  3. seronok lah Aqeef jalan2 ek. have fun Jiha!

    ReplyDelete
  4. plaza indonesia is a good place. comfy n tak panas sesak. takut aqeef meragam nnt sbb mangga dua tu mcm pasar payang/ pasar siti khadijah! but around mangga dua ade mall yg cantik sket, ade kedai mkn yg sedap2. kat mayestik pon ade nasik ayam penyet yg sedap gila!

    but my advise kalau pegi jakarta ni, sile la bwk beg kosong :P sbb nnt beg tu beranak hahaha (kalau awal2 dh berniat nk sopin la kan!)

    ReplyDelete
  5. naik cab jer..x payah hire supir..taxi driver pun as friendly as pak supir..tapi kalau nak soping banyak2, ok gak hire pak supir sbb paksupir boleh bantu angkot barang..hihi

    ReplyDelete
  6. Ooooo....jumpe adik aqeef aritu wat pasport rupenye nk g vacation.....sama la kite tp ke bandung.....hehehehe

    ReplyDelete
  7. fad: yeke... alamak nampak gayanye kene ke shopping mall aje la ni... takpon Aqeef n ayah dok setempat..ibu do all the shopping hehehe

    nani: jom jalan2 hehehe

    fie: hehe tq

    fizz: beg kosong harus sgt sgt kan

    deena: hehe kene tgk harga samada supir or taxi kan

    anon: yeke... nak ke bandung... bestnye

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…