Skip to main content

Impian dari anak dara ;)

opps gambar dari google ye: hubby forbid me to post gambar2 sendri bf'ing, so tempek gambar org aje la


Wah... apelah impian anak dara (was) sorang ni hehehe

Ok here goes... ntah kenapa, sejak dari sekolah2 lg, kids & babies tend to like me so much and the feeling was mutual hehe... saya sgt suka mereka especially babies (akak Jiha kata sebab muka Jiha keibuan hehehe yeke)

bla bla bla... bertambah2 kuat rasa sayang kat babies bile... i jd babysitter selama 6 bulan... babysit my 1st nephew, Izzat Farhan...... sayang sgt kat Izzat, mcm seorang ibu sayangkan anak dia ;)... cuddling him, ceyom2 dia hehehe...tp one thing yang of course i tak boleh buat, ialah breastfeeding him.... perasaan bile pelok baby tu sambil berangan bf'ing my baby nanti... sgt2 teruja, bukan sket2 tau teruja nye... sgt sgt teruja (padahal berangan aje tu, i was 18 masa tu, tp maybe naluri seorang wanita kan..cenderung ke arah keibuan kot eh)

and Alhamdulillah, after ups and downs, 9years after, i have my own baby, Aqeef Danial.... and perasaan dpt menyusukan dia..wow sgt sgt hebat.... bonding yg sgt kuat sampaikan rasa terharu n nak menangis (yes I am still feeling2 terharu tau every time bf'ing my baby)... poyo kan hahaha

thruout my 10 months bf'ing Aqeef Danial, this is the toughest week =|
pam pam susu keluarnya 3oz max for both breasts... sehari dpt 12oz aje..mang tak cukup utk hantar nursery....... tp yang indahnya..besar btol hikmah n nikmat Allah swt;

start last week, Jiha n Aqeef dah pon pindah ke BBST (near my office), pindah rumah bujang lama dulu sementara nak dpt rumah sewa sendri (in case ada yang tatau, saya ni Long Distance hubby wifey, my hubby is in Penang sob sob).. so Aqeef pon dh di hantar ke nursery instead of nenek yang jaga di KL...

ape yang indahnya? since nursery sgt dekat dgn office, i can still direct feed Aqeef during lunchtime since stok susu yg hantar ke nursery tak cukup.... syukur Ya Allah... kalau lah Aqeef masih di KL, mcm mana? FM? TIDAKKKKK.... imagining it pon dah stress...

now, I am on Shaklee trial set ..baru 2 hari... hasil nampak sama lg tp tu semua takkan patahkan semangat nak terus bf Aqeef Danial, mudah2 an akan bertambah banyak susu Aqeef nanti.... n alhamdulillah since rumah sewa sgt dekat dgn opis, i have no trouble waking up at nite to pump susu... kalau masa di KL..lepas maghrib terus tido (penat redah jam tau)

p/s: tulisan agak merapu ni... menulis dlm keadaan terharu n nak cepat menaip, hasilnye inilah die...memeningkan kepala hehehe

Comments

  1. Sangat berbeza dengan Aishah, Jiha. Kesedaran untuk BF datang sewaktu pregnancy kedua. Masa pregnancy pertama tu, Aishah dah sedia dah list up susu apa yang bagus nak bagi kat anak. Entah kenapa, masa mengandungkan Nashriq, terbuka hati nak BF. Tapi malangnya, rezeki tak panjang atas sebab-sebab tertentu.

    Aishah sentiasa doakan Jiha berjaya untuk menyusukan Aqeef sampai dua tahun. Jangan putus asa tau. Walau apa pon yang terjadi, keep pumping!!

    Doakan rezeki Aishah untuk anak yang seterusnya nanti berjaya dan segala kesilapan dapat ditebus. :)

    ReplyDelete
  2. jiha..ada hikmahnyer..ari tu zz pon ada try shaklee trial pax..hehe..2bln ambik masa nk abiskan yg tuk 1bln nyer...pil besar sgt..zz xdpt nk telan..tp en asben dok order lg..emm tp mmg bgus susu bertmbh jgk..tp zz pon ada ambik ASI(jamu indon tuk tmbh susu)..cuba la jiha try..mmg byk sgt susu..smpikan skali pump zz dpt 5oz..dpt la 3 btl sehari kalo rajin pump dpt smpi 4btl..zz br 1mggu mkn..alhamdulillah berkesan...

    ReplyDelete
  3. dah duduk rumah sewa?
    good luck jiha...

    xpe,the challenge is coming,just embrace it!
    yg ai perasan, bila dah setahun susu makin susut, tapiiii makin pekat. serious pekat padahal tak makan supplement dah lama jgk.

    tp berusahalah!moga2 susu untuk anak2 kita cukup..amin...

    ReplyDelete
  4. good luck jiha..moga kita sama2 dipermudahkan..=)

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…