Skip to main content

My Jakarta Review.........

ok.... maybe sekali ini je kot akan ke sana gegegegege..kenapa?..sila teruskan membaca hehehehe

Day 1
Arrive at SH airport... smpi2 nk cari cab bluebird...pastu ada sorang 'ulat' ni dtg kata Bluebird2, meter2 smbl terus tarik luggage....erkkk... jln ke parking area (pelik dah ni sebab cab bukan dkt area arrival tu je ke)....pastu ada dua mat ni tarik luggage ku tu pulak masuk but kereta 'ulat' tu... pastu mtk tips... duit semua 100 000 rupiah..takkan nak bg (aku kedekut hahaha).... muke mat 2 org tu macam nak makan org... i pon buat muke selamba kodok kata takda duit kecik hehehehehe.... masuk dlm kete tu...tanye mana meter nye..kata ada meter kan? sekali die tunjuk sehelai kertas..ada Ibis Mangga Dua hotel..' ni km meternya.... 250 000rupiah, bayar sekarang ya'....bullshit....ikut hati i yg halilintar ni, aku nak turun aje..tp hubby ku kata takpe la...lgpon ada mat 2 org kat luar yg lg horror tu kan...membara aje... kalau kat malaysia, dah kene ceramah dah taxi driver tu dgn i hehehehe'

Perjalanan dr airport ke hotel .ya ampun macet bangett....hehehe jam....boleh sakit jantung tgk dierang drive..jiwa kene kental nak drive di sana... hon memang digunakan sehabis baik oleh driver2 di sana hehe... tp time2 macet tu.... ramai lah org di tepi kereta nak menjual2, budak2 mintak sedekah huhuhu ;(... yg paling kesian bile seorang budak baya dlm 4tahun dukung baby baya Aqeef..dekat tgh2 jalan yg sesak tu huhuhuhu

Sampai hotel.... relax jap...bg Aqeef tido sekejap...then off we go to ITC Mangga Dua....advantages dok kt Ibis Mangga Dua hotel ialah.... save duit taksi hehehe... Mangga Dua ni a must go place jugak la....so dah save duit taksi di situ..sebab nye ITC mangga Dua tu jalan kaki aje dr hotel ;) hotelnye pon ok (dalam la...luar hotel ni mcm slump area sket lah...)

kat ITC Mangga Dua ni banyak gile org jual handbags, blouses, souvenirs......... kat sini Jiha beli souvenirs, t-shirt, telekung ;)

Malam: since dh penat jalan n ada anak kecil...so malam di hotel saje lah hehehe...lagipon dierang abes operation awal...kol 9 dah tutup kedai.... oh ya... die lewat sejam dari kita.... tp terangnye sama.... kol 6 mereka, mcm kol 7 kite... tp subuh kol 5 camtu lah

Day 2: Whole day at Tanah Abang...
sampai awal...makan dulu isi perut.... bought kain lace kat sini....memang murah banget....kalau dpt kain lace 2meter RM800 di Jakel, dekat sana 300 000 rupiah dh dpt kain mcm tu...300 000 rupiah dlm lebih kurang RM110...berbaloi kan.... sesak gile...sebab weekend kot.... org Indonesian area lain mang amek barang di Tanah Abang ni utk berniaga.... utk Jiha agak hampa, sebab niat nak shopping baju Aqeef n blouses for me.... tp harga lebih kurang aje,... utk baju babies, girl ok lah , byk gak yg cantik...tp boys...menghampakan lah...malas nak ulas panjang( masih kecewa)...tp kesimpulannya, lagi berbaloi dan puas hati beli baju anak kat FOS sini aje...sah murah and cantik2.... blouse pon sama.... sama aje kot harga nye kalau kita shopping di Sungai Wang or Time Square kot

pada Jiha yang berbaloi2 di sana kain lace, telekung

oh ya.... kat sini Aqeef sgt2 cranky.... so pukul 430 kiterang dah zass pulang

Malam: Aqeef Danial demam...penat siang berjalan, malam bergilir ngan hubby utk sponging....huhuhu sian anak ibu,,,, cuaca sana jerebu...n sana kotor lah huhuhuhu

Day 3: Adventurous day ever..... panas masih tak hilang (my bad sebab tak bawa paracetamol aqeef huhuhu...dah buat list tp terlupa nak amek huhuhu)

pagi tu gi lobby tanye nak gi klinik.. dierang suggest RUMAH SAKIT HUSADA.... naik cab sampai sana...gulppp.... cash dah tak banyak, credit card tak inform nak ke oversea (my bad ;( ), discuss ngan hubby, rasanye tak cukup cash ni...so ckp kat cab tu nak ke klinik biasa aje...then pakcik cab tu pon bercerita la...HUSADA tu rumah sakit yg paling mahal sekali di Jakarta..ayayai...so smpi la satu klinik ni...what the..... fuhhhh sakit gile dada aku

dgn takde registration nye, takde numbering system nye.... kene tanye siapa yg dtg paling last...so kami nye giliran lepas org tu...huhuhu lama gile... sebab kononnye klinik tu bagus doktornye.... yg lg panas hati...ada couple ni potong q... kononnye bini die pening sgt.... helo ko nampak tak anak aku ni nanges melalak2...rasa mcm nak tampar muke laki die tu...dah la tak berbudi bahasa..semua org geleng kepala.... i mang cakap kuat la tak puas hati... tp yus kata tempat org...yus pon bengang gak sebab sian kat Aqeef huhuhu...nak dekat dua jam, baru selesai and kami pon balik hotel,,,, bg Aqeef makan ubat n rest

petang dah lega sket... off to Plaza Senayan...no more crowded places...Aqeef still melepek... and nak ibu aje..so bubbai 'Ibu SPa time'..... sian lak ayah nak layan aqeef yg tgh cranky tu kan

Malam still sponging aqeef ;(

Day 4:
Aqeef dah nampak ok... singgah jap ITC Mangga Dua... tak crowded sebab weekdays kot...beli few souvenirs lg utk family...makan2 n balik hotel

siap2 utk bergerak ke airport... naik cab... n tambang dlm 120 000 rupiah aje.... brengset nye 'ulat' die ketuk 250 000

airport die menyedihkan la....kenapa? Sebab Bilik Ibu & Bayi die.... tunggu next post bergambar ye... post ni malas nak upload gambar

p/s: since Aqeef demam tak baik lg...sambung terus cuti smpi Jumaat..pagi Rabu tu gi Klinik Dr Nadir lg utk sedut kahak.....huhuhu he recommend kalau gi travel.... gi bilik air..bukak air panas...bg wap panas tu kat anak kite...utk buang kuman..i'll bear that i mind

Comments

  1. Jiha,speechless. tiba2 mcm takut nk travel jauh2. huhu. yela, kalau kat negara sendiri masih ok lagi. ni kat tempat org. btw its good to see Aqeef dh sihat semula. kesian, maybe sbb cuaca 7 keadaan persekitaran kot.

    ReplyDelete
  2. ala kesiannya..anak sakit mesti rasa tak syok je nak jalan2 kan Jiha..takpa at least ada experience kan..klinik dr. nadir tu klinik wangsa tu kan?

    ReplyDelete
  3. jiha, dina pernah gi bandung dulu..cuma bandung x panas cam jakarta sebab dia tempat tanah tinggi..so, agak nyaman laa udaranya..anyhow, not much differ..macet amat..yet no accident sepanjang 3 ari kat sana..unlike malaysia yang eksiden sana sini..

    ReplyDelete
  4. alahai..cam x best je g jakarta tu kan? xnak la g sane. bandung better kot jiha...emm..

    kesian aqeef. naurah pon pegi kuching aritu demam jugak. bdk2 nie mmg sensitip la...tahun depan hrp dia dah kuat sket nk jalan jauh2 =)

    ReplyDelete
  5. hari ke 3 tu igt nak ke Bandung...tp kesian sgt kat Aqeef yang melepek tu... takpe lah..plan ke Bandung 2013...2012 Universal Studio Singapore ;)

    ReplyDelete
  6. jiha..masa u ckp nk g jkta aritu kan..i terkejut u nk bwk aqeef tau.sbb jkta n bandung sgt2 la x baby frenly.esp tanah abg tu.sempitttt gilee and panas n kotor.nk explore pon kene lama2 situ sbb berjuta kedai.haha.i kalau g situ pon confirm berpecah akhirnye jln sorg2 and jmpe kwn2 kt fc ke cmtu.kalau bwk baby kene g the other side of Jakarta..senayan city..plaza indonesia..tp area2 situ mahal dh mcm baik g pavillion je.i suke mkn2 eskrem je kt situ sbb kt msia kedai2 tu seme belum smpai lg.and bole tgk org2 kaya indonesia.shopping still kene g tmpt mangga2 n t,abg gak

    ReplyDelete
  7. diah: itu lah...tak sangka se-crowded itu.... sian Aqeef... pengalaman2....oh bandung pon tak baby friendly eh..... i gi gak senayan tu...mencuci mata sahaja....try gak makan eskrem...sedap ;)

    ReplyDelete
  8. i taught jakarta way better than medan tp tak yek. tp rasenye kene ade member or relative cakap indon br diorg tak berani nk tipu kot. kitorg aritu mmg save byk duit even travel byk tempat. tak pe la pengalaman kan.

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…