Skip to main content

Mai ceq Mai...kita pi makan kat Penang hehehe

Entri ni tempat makan yang sempat gi baru ni...banyak lg tempat makan kat Penang...Nak cari seafood gi la Hammer Bay or Telok Tempoyak....nak Pasemboq area Padang Kota or gurney...nak nasi kandaq, merata ada depends on kebersihan yang korang pilih hehehe...


Mau cari Mee Udang....area Jalan Gertak Sanggul, Teluk Kumbar....hmmm tp to me...udang die mang la banyak, cuma kuahnye yang i rasa plain...ntah le...tp udang fresh la..manis

Mee Udang Ayu
GPS Coordinate 5degree 17' 19" N, 100degree 13' 42" E

area Gertak Sanggul ni banyak org jual Mee Udang, mula2 nak pi makan kat Umar Mee Udang tp tutup, hubby kata tu lg sedap.....owh my fren Aisyah kata...nak lg adventure...gi Pulau Aman...tp kene naik bot la....situ udang lg besar2 harga pon besar heheheh...

Total Damage kat Mee Udang Ayu RM46 (2 mee udang, 1 nasi goreng udang, 2 air laici)


Nasi goreng udang nye i like cos very rasa keudangan hehe



mee udang cantik??? hahaha



ni hubby nye...i nye tibe2 terselit udang galah yang besar..manis owh

1st time with mee udang...


Ni la kedainye



Mau cari jeruk, Nasi Lemak pemes, Nasi Bawal Goreng (only on Sundays)...sila lah ke Medan Suri, Sg Nibong


Medan Suri

GPS Coordinate 5degree 20' 26" N, 100degree 17' 58" E


sile borong jeruk disini...melayu nye..sedap tak sakit tekak cos die tak pakai ibu gula


pasemboq...mee pitchay pon ada sini...tp rasa biasa2 aje....sebab tak sempat pi makan Pasemboq Padang Kota...layan aje la...owh tp as I mention dlm post lepas, kalau gi Padang Kota, jangan mintak 'Pasemboq satu'....tak pasai2 satu set =rm50...segala ketam sotong die letak dlm set uolls tu nanti hehehe


Nasi Bawal goreng....alamak tak sempat nak snap gambar yang sopan, kuah kari die mang terangkat abes tau.org melayu nye kari..berpeluh2 i makan hehehe


ni lah kedai Nasi Bawal Goreng (only on sundays hehehe)




Mau makan Ketam...sila ke Juru hehehe... to be exact Warung Pak Su

FYI Juru dekat Mainland...so kalau nak makan sini either masa otw from KL to Penang or Penang going back to KL...we chosed having ketam on our way back to KL



Warung PakSu Nasi Ketam

GPS coordinate 5degree 19' N, 100degree 24' 53" E



ujan so tutup2 pale dak kenit ni hehehe...


and masa time tu bulan penuh so isi ketam sgt marvellous banyak, ketam pon besar tp satu rm12...kami laki bini makan 4 ketoi....oh diingatkan nasi goreng nye adalah tawar hebeh, so sila makan ngan nasi kosong aje la...sini ada gak mee udang, kerang bakar...tp saya order Nasi Ketam aje sebab itu lah aim nye hehehe...total damage rm58


Aqeef pon dibagi rasa Ketam...suka die


tu dia...ngam ho kan...rasa mau makan lagi ni


selesai hehehehe



kami pulang dgn perut kenyang Ketam hehehehehe


Selamat Menjamu Mata...erkkkk
























Comments

  1. comey tudung jiha
    *tetibe komen xkena ngn topik, hahahha
    btw, semuanya menyelerakan, hamboih ni betul2 jjcm ni, hehe

    ReplyDelete
  2. ini memang jalan2 cari makan betul ini..
    ok references noted!

    ReplyDelete
  3. kita lak suka makan mee udang salwa. memang dari skolah lagi pi makan kat situ.

    ReplyDelete
  4. ni kalo hubby tgk ni, mau dia ajak pegi penang lak ni. hihi. dia hantu seafood jugak.

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…