Skip to main content

Our 1st Parenting Talk ;)

I was so excited bila kak Wardina post this on her fanpage.... ni lah yang I tunggu2 selama ni.... Opis ada buat parenting talk juga in HQ, bukan tak berminat tp I prefer to attend the talk with hubby....So we would have mutual understanding and balik boleh discuss bersama2 on the topic. So Ayah, Ibu and Aqeef pon attended our first parenting talk ehehehe

Thanks kak Wardina for informing and the organizer Little Heartwarmers.. Sebelum mula kan dgn sedikit contents from the talk, let me cerita sket on the venue. It was held at Little HeartWarmers in Gombak Ria. Dia Tingkat 1 kat shoplots. Masuk2 aje, dah excited sebab tgk rak2 yang penuh books and toys and yang paling gembira all books and toys are Islamic oriented. Bahan2 yang menarik utk ajar our young ones utk lebih cintakan Islam and I think most of the books are in English.

Oh, here are the links to Little Heartwarmers website and Facebook


Bought this book at Little Heartwarmers ;) for RM14

menarik kan ;)

And now nak cerita sedikit apa yang dgr masa talk tu eh, i buat in points la..essay kang panjang pulak hehehe, but before that ni guideline, also from the talk

0-7tahun, manjakan anak kita
8-14tahun, didiklah anak kita
15-21tahun, berkawanlah dgn anak kita

For 6years and below
1. No point nak marah anak cos die pon tak paham, yet he will wonder kenapa lah parents nak marah sgt ni which is not good for his psychology

2. If anak menakal kat mall or di mana2, ada parents yang tahan je marah ni sebab malu ngan org, balik rumah baru lepaskan marah. Lagi sekali anak akan fobia cos bila ada di rumah dia tak buat apa2 pon tp kene marah pulak (cos die tak igt apa yang die buat nakal td)

3. Baca la buku untuk anak sebelum tidur (bedtime stories) untuk menjana minda and encourage anak untuk pandai/cepat cakap

4. Talk to your children, balik nursery tu ajak berbual2...jgn terus meluru ke dapur...guling2 setengah jam ke, gi playground setengah jam ke

5. Malam tidur, kalau boleh pasangkan ayat2 al-quran sepanjang malam tu

6. Always reason out dengan anak, terapkan nilai2 murni

7. Bagi recognition, toys occasionally tp jgn terbiasa menjanjikan anak dgn toys (because anak igt ye apa yang dijanjikan and die akan terbiasa menuntut janji itu)....bg benda yang simple2 such as stickers for his achievement chart, books. Hadiah yang gempak2 tu kita beri utk birthdays ke and achievement yang besar2.

8. Ajak anak solat setiap kali anda nak solat, walaupon seminit je tertonggeng tu... tp InshaAllah nanti die akan terbiasa

9. Ajak anak mengaji

10. Update sket lg hehehe..... Jangan me'label' anak....cth....'degil', 'malas'

Oh apa lg eh lupa lah hehehe....nanti kene bukak buku nota balik....


Bought this last week kat kedai buku kat Jusco AU2...menarik juga gambar die, mesej yang baik and have both English and Bahasa ;)... price per book is RM7.50 tp masa tu ada 10% off

One of the contents.

Ni maklong Aqeef yang bagi, ada lg satu buku 'Gifts from Allah', Aqeef's fav 'Gifts from Allah' and ibu pon suka cos sgt simple yet sgt kuat mesej yang nak disampaikan....sentiasa ada dlm kereta, die dok dlm carseat, mang dok belek buku tu lah hehehe

hasil tangan ibu hehehehe...buruk tp Aqeef sgt suka...excited dia tgk sticker, and bila die buat any good thing, bg die lekatkan sendri sticker tu, lg lah excited dia hehehe

hope for more stickers for his achievement chart

Yesterday, Aqeef Danial turns 19months...Thank You Allah, Alhamdulillah

Comments

  1. wwaahhh...tq jiha
    sgt menarik info yg jiha share ni. achievement chart pn sgt menarik
    tang manjakan anak smpai umur 6 taun mmg mostly kita tau. tp nak didik diri jgn marah anak mmg struggle giler
    kena kesabaran yg sgt tinggi

    ReplyDelete
  2. Thanks sis...for sharing..mmg perlu pun kan kita attend seminar keibubapaan mcm ni, coz kita kena sentiasa belajar jadi parents yg baik dan betul.. :)

    ReplyDelete
  3. thanks sbb share..
    mcm best je..
    nak tiru la..
    bleh kan?

    ReplyDelete
  4. Tq Jiha, suka point no 4. Jgn meluru pi dapur. HAHAHA. Adoi, tapi mcm Fie dalam kereta lah boleh sbb yg drive Abi nya kan.So balik turn Abi borak pula. Lepas masak, Ibu take over balik. HAHAHA. Hmm bab nak tahan marah pun payah. Kena banyak belajar lagi ni.

    ReplyDelete
  5. jiha, share more on the achievement chart please..interesting!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…