Our 1st Parenting Talk ;)

February 15, 2012

I was so excited bila kak Wardina post this on her fanpage.... ni lah yang I tunggu2 selama ni.... Opis ada buat parenting talk juga in HQ, bukan tak berminat tp I prefer to attend the talk with hubby....So we would have mutual understanding and balik boleh discuss bersama2 on the topic. So Ayah, Ibu and Aqeef pon attended our first parenting talk ehehehe


Thanks kak Wardina for informing and the organizer Little Heartwarmers.. Sebelum mula kan dgn sedikit contents from the talk, let me cerita sket on the venue. It was held at Little HeartWarmers in Gombak Ria. Dia Tingkat 1 kat shoplots. Masuk2 aje, dah excited sebab tgk rak2 yang penuh books and toys and yang paling gembira all books and toys are Islamic oriented. Bahan2 yang menarik utk ajar our young ones utk lebih cintakan Islam and I think most of the books are in English.

Oh, here are the links to Little Heartwarmers website and Facebook


Bought this book at Little Heartwarmers ;) for RM14

menarik kan ;)

And now nak cerita sedikit apa yang dgr masa talk tu eh, i buat in points la..essay kang panjang pulak hehehe, but before that ni guideline, also from the talk

0-7tahun, manjakan anak kita
8-14tahun, didiklah anak kita
15-21tahun, berkawanlah dgn anak kita

For 6years and below
1. No point nak marah anak cos die pon tak paham, yet he will wonder kenapa lah parents nak marah sgt ni which is not good for his psychology

2. If anak menakal kat mall or di mana2, ada parents yang tahan je marah ni sebab malu ngan org, balik rumah baru lepaskan marah. Lagi sekali anak akan fobia cos bila ada di rumah dia tak buat apa2 pon tp kene marah pulak (cos die tak igt apa yang die buat nakal td)

3. Baca la buku untuk anak sebelum tidur (bedtime stories) untuk menjana minda and encourage anak untuk pandai/cepat cakap

4. Talk to your children, balik nursery tu ajak berbual2...jgn terus meluru ke dapur...guling2 setengah jam ke, gi playground setengah jam ke

5. Malam tidur, kalau boleh pasangkan ayat2 al-quran sepanjang malam tu

6. Always reason out dengan anak, terapkan nilai2 murni

7. Bagi recognition, toys occasionally tp jgn terbiasa menjanjikan anak dgn toys (because anak igt ye apa yang dijanjikan and die akan terbiasa menuntut janji itu)....bg benda yang simple2 such as stickers for his achievement chart, books. Hadiah yang gempak2 tu kita beri utk birthdays ke and achievement yang besar2.

8. Ajak anak solat setiap kali anda nak solat, walaupon seminit je tertonggeng tu... tp InshaAllah nanti die akan terbiasa

9. Ajak anak mengaji

10. Update sket lg hehehe..... Jangan me'label' anak....cth....'degil', 'malas'

Oh apa lg eh lupa lah hehehe....nanti kene bukak buku nota balik....


Bought this last week kat kedai buku kat Jusco AU2...menarik juga gambar die, mesej yang baik and have both English and Bahasa ;)... price per book is RM7.50 tp masa tu ada 10% off

One of the contents.

Ni maklong Aqeef yang bagi, ada lg satu buku 'Gifts from Allah', Aqeef's fav 'Gifts from Allah' and ibu pon suka cos sgt simple yet sgt kuat mesej yang nak disampaikan....sentiasa ada dlm kereta, die dok dlm carseat, mang dok belek buku tu lah hehehe

hasil tangan ibu hehehehe...buruk tp Aqeef sgt suka...excited dia tgk sticker, and bila die buat any good thing, bg die lekatkan sendri sticker tu, lg lah excited dia hehehe

hope for more stickers for his achievement chart

Yesterday, Aqeef Danial turns 19months...Thank You Allah, Alhamdulillah

LAGI ARTIKEL MENARIK

5 comments

  1. wwaahhh...tq jiha
    sgt menarik info yg jiha share ni. achievement chart pn sgt menarik
    tang manjakan anak smpai umur 6 taun mmg mostly kita tau. tp nak didik diri jgn marah anak mmg struggle giler
    kena kesabaran yg sgt tinggi

    ReplyDelete
  2. Thanks sis...for sharing..mmg perlu pun kan kita attend seminar keibubapaan mcm ni, coz kita kena sentiasa belajar jadi parents yg baik dan betul.. :)

    ReplyDelete
  3. thanks sbb share..
    mcm best je..
    nak tiru la..
    bleh kan?

    ReplyDelete
  4. Tq Jiha, suka point no 4. Jgn meluru pi dapur. HAHAHA. Adoi, tapi mcm Fie dalam kereta lah boleh sbb yg drive Abi nya kan.So balik turn Abi borak pula. Lepas masak, Ibu take over balik. HAHAHA. Hmm bab nak tahan marah pun payah. Kena banyak belajar lagi ni.

    ReplyDelete
  5. jiha, share more on the achievement chart please..interesting!!

    ReplyDelete

Thanks Lovelies