Hilang anak????? Perlu lebih berhati-hati

April 03, 2012

No No...saya tak hilang anak...Nauzubillah mintak lah dijauhkan

kesian kan bila tgk kanak2 kat tepi jalan mintak sedekah.....samada mang kehidupan sekeluarga memang sangat daif ataupun mereka mangsa 'pemerdagangan manusia'

Nak cerita based on true story

Senario 1
Giant Shah Alam
My Kakngah sendiri yang alaminya huhu

Berdua saja ngan Nabil while my BIL and two other kids tunggu dalam kereta... Nabil 7y.o... Nabil tolak troli while kakngah tgk2 beras....notice ada 1 guy ni mcm pandang2, wearing cap and muka mcm terlindung di balik cap...takda gaya mcm tgh membeli belah....rasa tak sedap hati kakngah ni kejap2 toleh la kat Nabil yang tgh tolak troli ni.... lg sekali toleh, tgk mamat td tgh grab lengan Nabil...dua2 terkejut, my kakngah and the mamat....mamat tu terus lari dlm sekelip mata aje...kakngah masih terkejut tp kejar2 jugak....tak jumpa...tgk betapa liciknya dierang ni...pandai loloskan diri.... nasib takde ape2 buruk terjadi huhuhuhuhu

Senario 2
Mid Valley
a friend of my kaklong

Kawan kaklong ni, her hubby and their 2 kids below 6y.o dua2 org ni .. kids were holding hands jalan seiring sejalan ngan parents ni.....sekali mak die toleh, tgk anak bongsu die takda....pusing belakang, nampak one minah ni tgh dukung anak die and jalan laju2.....apa lg mak die pon tanggal kasut, kejar and jerit2.... minah tu perasan dah yang si mak ni dah sedar and tgh kejar die...die tinggalkan budak tu and terus lari hilangkan diri sebelum die kene kejar dgn org awam pulak.... nasib baik lah mak ni cepat sedar and nampak cepat anak die dilarikan....huhuhuhu cuak btol...geram btol sebab tak dpt tangkap org jahat tu

Senario 3
Mall...tak sure mall mana
baru borak ngan colleague td

Ayah jalan depan, anak tengah2 gap agak jauh...mak kat belakang gap jauh gak tp mak 'eyeing' anak die je la...sekali ada minah ke mamat ni dtg dr arah depan, dukung anak die ni nak bawak lari, die tatau yang si mak ni ada kat depan die...menjerit la si mak ni tgk ada org nak amek anak depan mata....cepat2 gak die lepaskan budak tu and larikan diri


dierang ni mang ada sindiket ni...and sgt cekap loloskan diri with or without the kid....so kita kene la berhati2 sgt...lebih2 lg yang dah ada beberapa org anak ni....either stroller or safety harness je lah....takpon, either ibu or ayah la kene incharge anak sepenuhnya and dgn berhati2 sgt...huhuhuhu manusia zaman skang ni dah la tak berhati perut...pemerdagangan manusia satu hal, permerdagangan organ manusia? huhuhuhu Nauzubillah



LAGI ARTIKEL MENARIK

6 comments

  1. yela, skang mmg kene alert gile lebih-lebih lg anak tgh lasak kan. risau jugak kalo jumpe org gile mcm ni. tp harap jugak la org sekeliling tlg skali kan kalo jd mcm ni. jgn la 'mine ur own business' sangat zaman skang. tlg belasah skali lg bagus kot. huhu!

    ReplyDelete
  2. Nauzubillah..takutnye.
    Minta2 lah dijauhkan dari anak2 kita.
    Memang ibu bapa kena alert lebih pasnie

    ReplyDelete
  3. skrg ni mmg musim culik2 ni..ee takutnya..mmg kna 100% kna tgk anak time shopping..kalo nk tgk brg mmg tgn kna pgng anak or sub ke suami/isteri tgk anak, xblh 2-2 nk tgk brg :)

    ReplyDelete
  4. Ya Allah, nauzubillah. Jenis manusia macamana la diorang ni... nak kata diorg takde family or parents, camana pulak dia boleh ada kat dunia ni. Ya Allah mintak jauhkan dari kita semua. Boleh tak orang2 mcm tu terhapus je dari dunia ni huhuhu
    Inak share entry u ni kat fb I ya :)

    ReplyDelete
  5. aku baca pon rasa kecut perut smp rasa nak terberanak...eiiiiiiii.....
    nauzubillah....

    ReplyDelete
  6. terima kasih sgt2 utk info ni..mmg kena hati2 sgt2 lah kan..apesal lah kat blog ni takde button share macam FB tu..kalau tak dh lama click dh ni..

    ReplyDelete

Thanks Lovelies