Skip to main content

Susu after 2 years for Aqeef Danial ?????

Alhamdulillah , lusa Aqeef Danial will turn TWO...syukran syukran...semoga menjadi anak yang soleh and manusia yang berguna dan akhirat...ameeen

ok mari bercerita kisah penyusuan Aqeef Danial

Alhamdulillah, lusa jugak genaplah Aqeef Danial 2 tahun menyusu badan... banyak sgt ups and downs masa menyusukan Aqeef ni....I'm not like some mothers yang susu nye melimpah ruah sampai tak muat peti ais and deep freezer...tp Alhamdulillah..susu cukup utk anak ku itu....nights and pepagi sepie bangun utk mengepam hehehhee.... and hari ni dan esok will be the end of my pumping routine at work and di rumah jugak (hoyeah...hahaha gembira tp have weird feelings jugak).... tp malam InsyaAllah akan df Aqeef lagi...cumanye no more ebm at Taska lah....

setelah bertanye sana sini, membaca sana sini, so inilah list apa yang patut dibekalkan ke taska...


1. FM...lembu = NO NO NO cos he is allergic to susu lembu
2. SOY = I don't think so!!
3. FM... kambing = hmmm mahal oh..karihome tu tin kecik dah berapa rm dah (ibu kedekut haha)
4. Fresh Fruit Juice = ***** ...kita bg 5 bintang utk ini hehehehe

since dah pilih choice no 4....kene la bgn awal pepagi juga utk prepare juice and breakfast, snack and lunch pack utk Aqeef...make sure he'll get all the nutrition he needs... (since pindah Penang ni asek ngelat je buat bento pack utk Aqeef sebab penat terlebih di tempat baru...ampunkan ibu nak)


ok sekian entri sebulan sekali dari ibu yang konon biji ni

Lusa mau sambut birthday Aqeef di Langkawi...yok sapa mau ikut ;)

Comments

  1. cayalah jiha..banyak2 respect jiha.dina dah lama takde bekal2 rafique ni..asyek kepenatan je skrg ni..

    ReplyDelete
  2. happy becoming birthday aqeef. kasih still tanak FM.

    ReplyDelete
  3. hye...bukan ke budak after 2 yrs pon kene susu jugak...utk tulang diorg(yelah kita yang dah besar ni pon kene minum susu utk jaga tulang..=))...i think u kene bagi susu jugak dkt ur son...-sher

    ReplyDelete
  4. susu is not the only source for calcium plus he is allergic to susu lembu, after effect die teruk, so that is why i decide not to bg susu

    susu kambing x pernah try samada allergic x

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…