Skip to main content

Entry pertama 2013 : Mood shopping ;)

Alhamdulillah dah masuk 2013 pon kan...... and the pregnancy will turn 28weeks coming Saturday.... rasa mcm tak lengkap sebab hospital bag takde satu hapa pon....dulu Aqeef, by 28weeks semua lengkap dah, just in case kan....7mths pon dah boleh bersalin

so, minggu ni minggu shopping @ melengkapkan apa2 yang patut lah ;)

 beli NB diapers, hanky, towels, baby detergent utk mula membasuh baju baby( aim next week lah, sebab this week nak balik johor lak), kain cotton plain kamdar utk bedsheet and kain extra for bumper cot, kain bonga2 utk buat barut gantung.... oh myk telon mang tiada dijual di Jusco ye....kat Penang tatau mana kedai jamu....so my ex-colleague telah baik hati tolong belikan minyak telon and nak pos esok...brand Bebiku hehehe comel aje name die......(masa Aqeef dulu tak penah pakai minyak telon pon, pakai myk baby dlm set bersalin amway tu, pastu yu yee...tp since telah was2 ngan yu yee, so i'll go for myk telon lah)

beli fabric utk buat bedding set baby (thanks beribu kali thanks kat my gf Aisyah nak jahitkan).... and sgt berbaloi ye beli kain ni...beli time year end sale from May May Craft supplies, naik mabuk tgk kain yang sgt comel2 belaka....... fabric for quilt rm12, fabric for bumper rm12, fabric yang warna cream with small ladybird tu I plan for pillow and blosters rm25 (Normal price)

 oh ini utk ibu lah hehehehe....maternity pad pureen pojaan ku hahaha, spendar pakai buang hehehehe, freestyle sparekits and personal fit.....huhu medela dah discontinued soft shield ye....now ada personal fit aje

oh and tidak lupa juga utk anak bujang kesayangan ibu.... hehehe beli jugak fabric utk abg long....tak sure nak buat quilt or nak buat selimut/comforter single , potong2 and tampal....bought this two for rm24 lah...and atuk Aqeef excited nak tolong jahitkan...tp terlupa lak nak beli kain plain utk buat bedsheet and selimut die...heheh sian atuk dah excited nak tolong jahitkan.....


Comments

  1. x lme dah kan.. jiha take care ya!

    ReplyDelete
  2. amboi byknya shopping..hehe..lengkap ye..dr adik abg smp mummy..;)

    ReplyDelete
  3. wah..ayah jiha pandai jahit ke??untunglaa aqeef...

    ReplyDelete
  4. ita :hehee tu la...pejam celik dah nak sampai masa kan

    maria : sudah la shopping ni...mode berehat pulak hehehe

    deena: atuk aqeef mang pandai jahit....baju melayu aqeef masa aqiqah dulu pon die yg jahit... tp anak2 die satu pon tak ngikut pandai jahit hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…