Skip to main content

On Contraction ;)


gambar from googling ;)

Last Thursday balik dari kerja...rasa sakit belakang yang amat sangat....duduk tak senang.... and malam tu i feel the contraction (braxton hicks??)....tak konsisten...tp sakitnye cukup buat tak senang duduk lah

the next day, Friday.....mc sebab contraction dtg ON and OFF...... tak konsisten juga...so terus call Pearl Maternity utk tarik appoinment check up yang patut on Saturday to Friday....

explain everything to Dr Rosita and then die kata suh monitor if contraction dtg secara konsisten....if let say every 10mins consistent..boleh la serah diri ke situ..... since rumah pon 5 mins away aje dr Pearl so okay lah tu

this is some of her advice

for full term.... bila dah ada contraction, make yourself active....die tak recommend ibu utk cuti awal utk rest di rumah sebab if u rest byk and baring aje, u'll tend to give signal to the baby to slower the contraction..... kalau nak cuti jugak.... make sure jgn baring aje...tp please do house chores..it will fasten the contraction and  boleh cepat bersalin....

kalau before full term....die mang encouraged to rest in bed sebab takmo baby prem.... better to deliver full term la

kali ni panjang lebar berbual dgn Dr Rosita ;)

oh from the scan pon, die kata baby dah deeply engaged...and since i dah start rasa contraction, she thinks that maybe i'll be in labour these few days.... oh ini dah Monday....contraction dtg olok2 aje... 

Sabtu Ahad pon ada kala nye dah mcm konsisten 30mins for 2 hours tau.....pastu 30 min seterusnye takde lak....then 2hours after dtg balik....pastu 1hour after...pastu 4 hours after....hahaha sungguh tak konsisten

td gi kerja...takde rasa contraction.....cuma kangkang ku sudah sakit bile berjalan sebab baby dah engaged ;).....org opis semua sudah komen muka ku sembab dah...

takpe lah... menunggu dengan kesabaran...next check up is 23rd ni...pastu on the EDD 30th, she will induce ya kalau tak beranak jugak agagagaga

oh ye..my parents dah sampai Penang...mood gembira ria....and my mum will make sure I amalkan ini

1) makan kurma 3 biji sekali makan......makan secara kerap
2) minum air zam2
3) amalkan doa Nabi Yunus

die kebetulan gi Masjid hr tu, ada ustazah tu bukak cerita pasal amalan org mengandung ....so uolls boleh la amalkan juga ye

kawan2.....ampunkan salah silap saya ye....sapa2 yang ada terasa hati ke apa..... doakan dipermudahkan Allah 

p/s: lain pregnancy lain ragam kan....during Aqeef..takde contraction cak cak gini pon hehehee

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…