Travelling with EBM

April 30, 2013

Hari ni genap sebulan lah Auni Nadra lahir ke dunia...Alhamdulillah


Auni Nadra sangat kuat mengempeng nye hehehehe...and berjaga malam...ayoyo...record paling dasat die berjaga ialah dari pukul 10pm hingga 4am....dan kejap2 ngempeng aje nye....hehhe Auni Nadra ni

Since sangat kuat ngempeng....so tak sempat sangat nak pump ikut jadual and hanya boleh pump after direct feed Auni Nadra..and kalau sempat capai pump akan tandem pump...

Setakat semalam dpt kumpul 82oz sahaja....few oz dah guna jugak masa nipple melecet awal2 tu and masa time berurut hr tu ;)....

So since peti ais rumah mama i tak muat...lauk lagi kan....so hari ini hubby bawak stok ebm balik Penang

So ini steps untuk sesiapa yang travelling long distance with Stok EBM ye

1. Beli lah cooler box.....even polistrin ikan yang warna putih tu pon boleh,...Jiha dah penah cuba...susu tak cair pon

2. Bubuh 1 layer of ice cube kat bottom of the cooler box tu....pastu susun ler susu atas ice tu...mcm gambo bawah ni (lupe nak snap gambar 1st layer ice tu hehehe)


3. Okeh pastu tabur lagi ice cube bebanyak atas tu....mcm gambar bawah ni....dah tabur ice...tabur plak garam secukup rasa nak bg ice lambat cair


4. Tutup cooler box lah heheheh ...and now the EBM is good to go ;)...Semoga susu ku selamat sampai ke destinasi (freezer rumah Penang heheheh)


p/s: along the way tu..rajin2 la jugak jenguk ebm dalam tu...mana lah tau ice cair ke...boleh la berhenti kat RnR ke nak topup ice

EBM : Expressed Breast Milk

LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies