Skip to main content

Mengandung??

Excited kan bile test2 UPT and it shows positive ;)

1st pregnancy:

Bila tau aje positive...terus la list down all foods, fruits yang nak kene beli and makan utk baby dalam perut ni...but too bad...during Aqeef time....bau buah apple yang harum tu pon, i'll vomit after the first bite....... banyak sgt makanan yang takleh makan....every morning, I only can eat roti bakar sahaja....lunch makan di kafe..depends on makanan..kalau salah menu...ke toilet le nampak gayanye...and everyday tapau Nasi Goreng Ayam for dinner....itu aje yang lalu

Supplements?.... dapat yang KK bagi...tp tulah..selalu sgt ngelatnye...kadang ada botol yang tak bukak pon lg

And...masa nak bersalin Aqeef...takde energy langsung...lagi la masa contraction tu tak lalu dah nak makan...so mang flat abes la diri ku ini...and sebab tu...Aqeef stuck terlalu lama and he swallowed air ketuban with meconia....7 days at NICU hukhukhuk ;(

Ini kisah my labour experience masa Aqeef : SINI
Ini kisah seminggu Aqeef di NICU : SINI

2nd pregnancy:

So...for my 2nd pregnancy....since on my 1st trimester pon saya adalah flat... so nak disiplinkan diri with supplements...plus my hectic new workplace...i really need supplement...so I tried Set 2nd&3rd trimester and ESP SHAKLEE (sebab masa tu dah terlepas 1st trimester, and I was on Obimin, tatau pasal SHAKLEE lagi)

And Alhamdulillah....memang sgt rasa perubahan yang positive... no more simpul biawak (cramp) and I feel energetic all day

and masa pagi yang dah rasa contraction tu...after breakfast cecepat makan all the supplements and minum ESP.... I need the energy...mengenangkan I failed to push during Aqeef sebab dah lembik and lagi sket aje nak kene tolak to OT...kali kedua ni saya lebih berhati2 and lebih bersedia...usaha agar perkara yang sama tak berulang...Alhamdulillah...after few push..keluar lah Auni Nadra

Syukur syukur Alhamdulillah

So to preggy moms...please take supplements and I really recommend Set Mengandung from SHAKLEE ni


So pada sesiapa yang berminat dengan Set Mengandung SHAKLEE ini...boleh dapatkan from me

wechat/whatsapp 
JIHA 0123807024


p/s: Orang Penang nak COD pon boleh, Orang Keramat KL nak COD pon boleh....Orang KL lain nak COD kene tunggu saya abes pantang dulu hehehehehe

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…