Skip to main content

Jalan-jalan ke Lost World of Tambun dan Ipoh



Alhamdulillah, a short vacation tapi super FUN hehehe....sebab dapat mingle-mingle dengan GFs kan

Hahaha tapi macam-macam cerita tau nak ke sana ni

Plan nak bertolak pukul 7am dari rumah sebab nak kene ada kat LWOT pukul 10am...so konon nak gerak awal sikit sebab nak breakfast kat area sana la konon

Pagi Sabtu, bangun pukul 6am...yeay...pukul 7 am barang pon sudah ready dalam kereta...double yeay....sekali Yus call dari bawah, dia kata kereta tak boleh start....APA??????? Rupanya lampu dalam kereta tu terbukak....and dia kata kereta tak kunci tau....so we suspect ada budak2 yang main2 huhuhuhu....

Ok dah gelabah dah ni....guard pulak takde kereta..cuma ada motor, so camne nak jump start...so Yus call la kawan dia...tp biasa lah kan, pagi Sabtu, bujang lak tu...masih lena dibuai mimpi kot..830 baru dia sampai...Hati dah tak keruan sangat ni...nak mengamuk pon tapi buat rugi and will spoil mood vacation...so hati bersabar...wah tak sangka kuikuikui

otw..singgah kedai beli roti and all, singgah Juru isi minyak...pastu time2 tu la suamiku yang hensem tu nak beli Smart Tag pulak....bini dalam kereta ni dah gelatbah sebab dah lambat ni....Gfs semua dah nak sampai sana dah..ayoyo...akhirnya pukul 1030 sampai le kat LWOT tu...

Omai...sangat panas ok...nasib my friend dah alert awal2 suruh pakai topi

Oh bag checking station ada dua...Kiterang dapat station yang check ala kadar, so ada satu potato bun ku selamat hahahaha...tp my friend kena check di station satu lagi...omai, die korek semua ok....habis kene keluarkan semua nye..hehehhee...tp masa balik, die pulangkan

Ok..kiterang menuju ke Water Park dulu....alah tapi masing2 excited sangat...tak banyak gambar pon ambik masa ni hehehe... mula2 semua masuk kat Kids pool tu...Aqeef excited gila nampak boat....konon2 Jake and the Neverland Pirates ler tu hahahha

Auni, awal2 nanges sikit sebab sejuk, tp lama2 die ok...relax aje dia hehehe....ok take turns ok....bapak2 pergi enjoy dulu main water slides...lepas tu mak2 pulak....hahahha bestnye

ala tapi lupa nama dia...yang slides panjang tu...rasa mcm jantung nak gugur...pastu sampai bawah tu...buntut ku tergarik sikit hahaha,ouchieeeee...tp seriously FUN sangat

OH ya...kalau nak main slides2 ni...make sure u pakai swimming attire tau...especially seluar...tshirt biasa pon takpe...

Yang paling kelakar kat Tube Raider...slides dalam terowong yang pusing2 tu....ni pon adrenaline pumping2 ok hahahha...pastu dah sampai bawah tu, pelampung terbalik, dan saya yang tak pandai swimming ni pon terkapai2..caitt...air masuk idung...sakit gila idung ku...hahaha my friends yang tgk i terkapai2 tu kata....lifeguard dah ready nak terjun dah..tp tgk i dah back on my feet so ok tak jadi....oh tak rela ok, kene selamatkan oleh lifeguard.....saya mau hero saya la selamatkan saya hahhahaa...tp die tengah jaga anak kat the other side of the water park hahhaa

Lepas tu mak2 ni sambung ke pool yang ada ombak2 tu....gelak2 sakan...hahhaa feeling2 bujang ok ....6 of us...gelak manjang hahahhaa

ok back to Kids pool....bapak pulak sambung main...mak sambung main kat Kids Pool....oh planning nak tkar baju then nak ke Amusement Park, Petting Zoo, Tiger Valley terkubur sebab hujan turun selebat2nya....masa tu baru kol 330pm...tapi sangat lebat...so we decided to balik hotel aje....ala tak puas sebenarnye ni...takpe next time next time

Menuju ke Impiana Hotel....sampai Hotel semua pengsan hahahaha...lepas Maghrib cari dinner...gi kat Majlis Bandaraya Ipoh....ada banyak stalls.... and hubby dapat Char Koay Tiow yang sangat sedap....i pulak order kedai lain...huhuhu..kalau nak yang sedap tu, pilih yang depan Oldtown Coffee ye hehehe

sampai Hotel...acara borak sampai pengsan...hubby semua gi layan bola...bini dan anak2 lepak hotel borak tak ingat....

Ahad, lepas breakfast, swimming pool tme lagi....then check out....heads to Restoran Tasik Raban for lunch...makanan mang super sedap hehehe...

ok layan le gambar aje hehehe


Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…