Skip to main content

Botox, plastic surgery di kalangan orang Islam di Malaysia!!!

Betul ke Botox dan plastic surgery semakin popular di kalangan orang Islam di Malaysia??

Aduhai Aduhai tak pasti lah mereka-mereka ni (yang Jiha nampak artis Malaysia lah) guna apa, botox ke , plastic surgery ke, wallahualam

nak gelak pun ada, sedih pun ada, kasihan lagi lah kan

Nak gelak bukan apa, asalnya rupa bentuk muka dah cantik sempurna dah, tapi I don't know whatever treatment they take or what surgery, tapi alamak, resultnya teruk kot. Hidung sebelum ni pesek pun tapi cantik, lepas bikin bikin, mancung la tapi dah macam ape je la rupanya (saya tak mengutuk ciptaan Allah ye, heheh tu hasil whatever treatment or surgery. Mulut elok je sebelum ni, dah tegang setegangnya sampai nak bercakap pun nampak seksa. (Oh sebelum ni I adore adore u sebab u cantik, tapi now muka dah lain, rasa kurang suka dah huhuhu)

Alahai sedih dan kasihan

Kasihan sebab tak tahu bersyukur. Sedih sebab IGNORANCE. Sebagai orang Islam, takkan sedikit pun tak tahu yang mengubah ciptaan ALLAH tu HARAM!! Cukup la dengan menjaga kesihatan kulit dan kesihatan badan. InsyaAllah cantik lah nanti tu. Jangan la terburu-buru nak cantik, kemudian menyeksa diri,


Ok orang Islam, mari baca ini

Jawatankuasa Fatwa (JKF) Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bermuzakarah bagi kali ke-74 bermula pada 25 hingga 27 Julai 2006 telah memutuskan bahawa suntikan Botulinum Toxin Type A atau nama komersialnya Botox adalah haram digunakan kerana ia didapati mengandungi bahan-bahan yang meragukan dan bersifat najis.
Keputusan tersebut dibuat setelah Jawatankuasa meneliti laporan dan pandangan ahli-ahli pakar daripada dalam dan luar negara serta fatwa-fatwa daripada negara Timur Tengah.

Rujukan : JAKIM

Ok, HARAM kan... HARAM means HARAM.

Ok wanita-wanita cantik, JOM BACA lebih lanjut mengenai Batas-batas dalam Berhias.  KLIK SINI ok

Hati-hati lah ye. Dan niat pun kena betul nak bercantik-cantik ni. Cantik untuk yang berhak, yakni suami kita. Bukan untuk bermegah-megah dan menunjuk-nunjuk. Kalau ada rasa tu Jom cepat-cepat kita ISTIGFAR. (Self reminder ;D )

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…