Trip Jogja-Jakarta Siri 2 : Menaiki Keretapi di Indonesia

April 22, 2014


INFO PENTING : Kalau korang plan nak menaiki keretapi di Indonesia, make sure photostat siap-siap passport nya ok. Sebab untuk orang luar, salinan passport WAJIB ada masa nak beli tiket tu.

Ok dari Jogja ke Jakarta, kami menaiki keretapi pagi. Dari station atau stasiun dari Jogjakarta hingga ke stasiun Gambir di Jakarta. Station Gambir ni bersebelahan tugu Monas di Jakarta. Kalau korang nak terus singgah bergambar di Monas pun bagus juga..jimat lagi masa. Tapi kami hari tu pulang ke hotel dulu sebab tak kuasa nak angkut bag yang banyak dan perjalanan selama hampir 7 jam memang memenatkan. The kids especially, nak mandi dan baring2 dulu kan. 

Tambang keretapi dari Jogja ke Gambir dalam Rp1,500,000, dalam RM400 macam tu lah. Ni kos untuk Jiha, Yus, Aqeef dan Auni.. Auni murah sikit la sebab masih infant, 10% dari harga tiket dewasa. Dan ini keretapi kelas Eksekutif so agak mahal sedikit tapi selesa.

Kami bertolak pagi jadi pemandangan sangat cantik. Sawah padi menghijau, bukit bukau yang cantik dan nampak juga penempatan penduduk Indonesia. Jiha memang tak dapat nak tidur langsung tau sebabnya hero dan heroin kami taknak tidur eh. Budak-budak lain dah lena lama dah, hero heroin kami bergelak sakan, usik mengusik...adoi penat ibu tau. Cuma 2 jam sebelum sampai station Gambir baru dierang tidur. 5 jam sebelum tu tak tidur. Sabar aje lah.

Makan dalam train. Rasa macam dalam flight pun iya. Nanti ada orang datang amek order pastu nanti time lunch die deliver. Sedap juga makanan dalam train ni. Abis licin licau la kami 4 beranak makan hehehe. Nom nom nom sedap Alhamdulillah.

Cuma kami tak dapat la nak berjalan2 sangat sebab ada bag yang perlu dijaga kan. So duduk aje la setempat. Gi toilet dan melawat geng Supermom kat gerabak sebelah aje lah heheheh. Toilet ok la not bad, tak kotor dan tak la bersih berkilat. Tapi boleh la. Cuma nak uruskan anak, nak tukar diapers agak susah la...sebab goyang-goyang kan. Untung suami ku yang uruskan anak2...kalau Jiha agaknya, kepoh satu gerabak hahahaha.

Kawan kerusi sebelah pun sangat friendly, Alhamdulillah. Makcik tu siap bagi kuih yang dia buat lagi.. 

Kesimpulannya, pengalaman yang manis buat kami. Anak-anak pun seronok sangat. First time naik train for the kids..heheh naik kat Indonesia terus tu hehehe....

Ok layan gambar je dulu ye
Auni lagi ringan dari am....hehehe am nampak perut la

Separuh geng Supermom di Jogja..nak jumpa lagi separuh di Jakarta

with Nurul...auni tidur sambil tunggu train

Ni 2 jam terakhir di dalam train baru tidur

Nasib takde orang so Auni dapat duk seat sendiri hehehe

Sungguh indah ciptaan Allah

Selfie dengan heroin kecil
cek tiket dulu
havoc kami 
menunggu train kami Argo Lawu

kuih dangai@rangit

makcik ni yang bagi ..Alhamdulillah

LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies