Skip to main content

Trip Jogja-Jakarta Siri 2 : Menaiki Keretapi di Indonesia


INFO PENTING : Kalau korang plan nak menaiki keretapi di Indonesia, make sure photostat siap-siap passport nya ok. Sebab untuk orang luar, salinan passport WAJIB ada masa nak beli tiket tu.

Ok dari Jogja ke Jakarta, kami menaiki keretapi pagi. Dari station atau stasiun dari Jogjakarta hingga ke stasiun Gambir di Jakarta. Station Gambir ni bersebelahan tugu Monas di Jakarta. Kalau korang nak terus singgah bergambar di Monas pun bagus juga..jimat lagi masa. Tapi kami hari tu pulang ke hotel dulu sebab tak kuasa nak angkut bag yang banyak dan perjalanan selama hampir 7 jam memang memenatkan. The kids especially, nak mandi dan baring2 dulu kan. 

Tambang keretapi dari Jogja ke Gambir dalam Rp1,500,000, dalam RM400 macam tu lah. Ni kos untuk Jiha, Yus, Aqeef dan Auni.. Auni murah sikit la sebab masih infant, 10% dari harga tiket dewasa. Dan ini keretapi kelas Eksekutif so agak mahal sedikit tapi selesa.

Kami bertolak pagi jadi pemandangan sangat cantik. Sawah padi menghijau, bukit bukau yang cantik dan nampak juga penempatan penduduk Indonesia. Jiha memang tak dapat nak tidur langsung tau sebabnya hero dan heroin kami taknak tidur eh. Budak-budak lain dah lena lama dah, hero heroin kami bergelak sakan, usik mengusik...adoi penat ibu tau. Cuma 2 jam sebelum sampai station Gambir baru dierang tidur. 5 jam sebelum tu tak tidur. Sabar aje lah.

Makan dalam train. Rasa macam dalam flight pun iya. Nanti ada orang datang amek order pastu nanti time lunch die deliver. Sedap juga makanan dalam train ni. Abis licin licau la kami 4 beranak makan hehehe. Nom nom nom sedap Alhamdulillah.

Cuma kami tak dapat la nak berjalan2 sangat sebab ada bag yang perlu dijaga kan. So duduk aje la setempat. Gi toilet dan melawat geng Supermom kat gerabak sebelah aje lah heheheh. Toilet ok la not bad, tak kotor dan tak la bersih berkilat. Tapi boleh la. Cuma nak uruskan anak, nak tukar diapers agak susah la...sebab goyang-goyang kan. Untung suami ku yang uruskan anak2...kalau Jiha agaknya, kepoh satu gerabak hahahaha.

Kawan kerusi sebelah pun sangat friendly, Alhamdulillah. Makcik tu siap bagi kuih yang dia buat lagi.. 

Kesimpulannya, pengalaman yang manis buat kami. Anak-anak pun seronok sangat. First time naik train for the kids..heheh naik kat Indonesia terus tu hehehe....

Ok layan gambar je dulu ye
Auni lagi ringan dari am....hehehe am nampak perut la

Separuh geng Supermom di Jogja..nak jumpa lagi separuh di Jakarta

with Nurul...auni tidur sambil tunggu train

Ni 2 jam terakhir di dalam train baru tidur

Nasib takde orang so Auni dapat duk seat sendiri hehehe

Sungguh indah ciptaan Allah

Selfie dengan heroin kecil
cek tiket dulu
havoc kami 
menunggu train kami Argo Lawu

kuih dangai@rangit

makcik ni yang bagi ..Alhamdulillah

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…