Skip to main content

One of my favourite movie : The Break up

#cabaranBlog DAY 3 : What is your favourite movie?

Ayayai semalam tertinggal lak #cabaranBlog...so carry forward hari ni lah hehehehee...utk Day 4 buat petang ni lah hehehe

Siapa pernah tengok movie ni...dah lama dah kan movie ni

'The Break Up' banyak pengajaran

Suka Jennifer Aniston...comel kan dia and I kinda like Vince Vaughn jugak bila dia asek cakap non stop hahaha.

Tapi apa yang buat Jiha suka movie ni ialah banyak message yang bagus kita boleh ambik dan amalkan dalam hubungan suami isteri.

Jiha review dari segi apa yang Jiha boleh improve sebagai isteri.

Women Expectation

1. Selalu orang perempuan ni expect husband ni willingly untuk menolong with house chores tanpa disuruh. (Lucky if you have this kinda husband hehehe)

2. Make the move. Selalu perempuan expect lelaki akan pujuk even body gesture kita macam suruh lelaki 'go away'... biasalah orang perempuan ni keras kerak nasi je. Kalau dipujuk lembut juga.

Ok tapi hakikatnya, I quote from the movie ye...dialogue Vince

'I am not a mind reader'

Yes...there are not and so are women. The best thing is to communucate. Kene lah bagitahu apa yang kita harapkan.

Walaupun bila kita dah mintak tolong dengan house chores, dierang buat tapi tak seperti kita expect, atleast there is something. Kalau ikhlas Alhamdulillah. Kalau tak pun, sekurang-kurangnya kurang lah satu dua kerja rumah kita nak kena buat.

Act on our body gestures ni pun. Dierang pun might be confuse, dari gaya macam marah sangat, pujuk kang tak layan pulak. Tapi ada je orang perempuan ni yang nak dipujuk masa tu jugak (macam saya hahaha)

So benda-benda ni kena bagitahu pasangan. Kene bagitahu apa yang kita expect, kena tahu apa yang dia expect.

Eh eh macam Love Expert pulak... tapi Alhamdulillah since tengok cerita ni, banyak apply dalam rumahtangga. (Good message je la...ada gak scene tahape2 tu toksah la ikut kan)

Kita ambil yang positif aje.

Communicate and Tolerate...InsyaAllah bahagia rumahtangga. Dan kene selalu doa lah agar rumahtangga kita ni sentiasa aman, penuh kasih sayang dan membawa ke syurga.

Ok la sayangku sekelian...nak melayan Aqeef Danial dan Auni Nadra pulak.

Seronok jadi Wahm ni...seronok tapi fenatttsss sikit.



Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…