One of my favourite movie : The Break up

June 04, 2014

#cabaranBlog DAY 3 : What is your favourite movie?

Ayayai semalam tertinggal lak #cabaranBlog...so carry forward hari ni lah hehehehee...utk Day 4 buat petang ni lah hehehe

Siapa pernah tengok movie ni...dah lama dah kan movie ni

'The Break Up' banyak pengajaran

Suka Jennifer Aniston...comel kan dia and I kinda like Vince Vaughn jugak bila dia asek cakap non stop hahaha.

Tapi apa yang buat Jiha suka movie ni ialah banyak message yang bagus kita boleh ambik dan amalkan dalam hubungan suami isteri.

Jiha review dari segi apa yang Jiha boleh improve sebagai isteri.

Women Expectation

1. Selalu orang perempuan ni expect husband ni willingly untuk menolong with house chores tanpa disuruh. (Lucky if you have this kinda husband hehehe)

2. Make the move. Selalu perempuan expect lelaki akan pujuk even body gesture kita macam suruh lelaki 'go away'... biasalah orang perempuan ni keras kerak nasi je. Kalau dipujuk lembut juga.

Ok tapi hakikatnya, I quote from the movie ye...dialogue Vince

'I am not a mind reader'

Yes...there are not and so are women. The best thing is to communucate. Kene lah bagitahu apa yang kita harapkan.

Walaupun bila kita dah mintak tolong dengan house chores, dierang buat tapi tak seperti kita expect, atleast there is something. Kalau ikhlas Alhamdulillah. Kalau tak pun, sekurang-kurangnya kurang lah satu dua kerja rumah kita nak kena buat.

Act on our body gestures ni pun. Dierang pun might be confuse, dari gaya macam marah sangat, pujuk kang tak layan pulak. Tapi ada je orang perempuan ni yang nak dipujuk masa tu jugak (macam saya hahaha)

So benda-benda ni kena bagitahu pasangan. Kene bagitahu apa yang kita expect, kena tahu apa yang dia expect.

Eh eh macam Love Expert pulak... tapi Alhamdulillah since tengok cerita ni, banyak apply dalam rumahtangga. (Good message je la...ada gak scene tahape2 tu toksah la ikut kan)

Kita ambil yang positif aje.

Communicate and Tolerate...InsyaAllah bahagia rumahtangga. Dan kene selalu doa lah agar rumahtangga kita ni sentiasa aman, penuh kasih sayang dan membawa ke syurga.

Ok la sayangku sekelian...nak melayan Aqeef Danial dan Auni Nadra pulak.

Seronok jadi Wahm ni...seronok tapi fenatttsss sikit.



LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies