Skip to main content

RESIPI DIET: BEEF/CHICKEN WRAP


Hehehe since ramai yang bertanya resipi Beef Wrap Jiha tu, meh share kat sini je lah...senang nak refer kan.

Simple, kenyang dan bagus untuk yang nak kurangkan makan.

Resipi Diet : Beef dan Chicken Wrap

Beef Wrap

Kalau untuk daging, Jiha sautee kan sikit..sebelum tu meh tengok bahan nya

beef filling

Bahan Tumis
Sebiji Bawang Besar
3 ulas bawang putih
(Dadukan halus)

Serbuk Herb (sebenarnya guna aje apa yang ada kat dapur tu, asal sedap)
Mixed Herbs
Basil
Oregano
Paprika
Black Pepper

Garam secukup rasa
100gram Daging yang dihiris nipis-nipis
1/2 cawan Air
setengah sudu Oyster sauce

Cara
1. Tumis Bahan Tumis dahulu
2. Masukkan daging
3. Masukkan Serbuk Herbs, Oyster sauce dan garam
4. Masukkan air sampai daging masak dan empuk


Tadaaaaa...beef wrap
Ok ni filling die sahaja...meh kite tengok untuk ayam pulak

Chicken Wrap

Untuk ayam lagi senang

Ambil ayam bahagian dada,ambil isi dia sahaja

Cara
1. Perapkan dengan Serbuk Herbs, oyster, garam, gula (30mins)
2. Grill hingga masak

Mari kita wrap pula!!!

Bahan-bahan
Wrap (Untuk wrap, Jiha beli yang dah siap je, brand Mission. Jiha try yang rasa Garlic. Sedap. Kalau nak buat sendiri pun boleh kot. Tapi tak cuba lgi hahaha) 
Tomato hiris membulat
Bawang besar hiris membulat (ring)
Salad
Olive Oil
Kalau untuk yang kurang diet tu, leh add cheese, mayo dan sauce hehehehe

Cara
1. Wrap tu boleh panaskan sikit kt non stick pan (tak perlu minyak)
2. Letak la segala bahan salad, filling, tomato, bawang besar 
3. Bubuh olive oil sedikit untuk lebih UMPPHHH

Tadaaaa...chicken wrap pulak
SIAP Boleh MAKAN

Selamat mencuba!!!!!




Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…