Skip to main content

Sengsara Gastrik di bulan puasa

Salam semua,

Kurang sebulan sahaja lagi kan kita nak menyambut Ramadhan. Dah bersediakah kita? Apa target Ramadhan kali ini?

Bercerita pasal persiapan menyambut Ramadhan, teringat Jiha kat seorang rakan kelas Jiha dulu. Masa sekolah rendah. Dia tak puasa sebab dia gastrik. Dia seorang je dalam kelas yang tak puasa. Kami pun pelik sebab masa tu kecik kan. Tak tahu pun gastrik tu sakit apa.

Tapi bila dah besar, dah tahu maksud dan pernah kena gastrik walaupun tak teruk dan tak kerap. Tapi ianya memang menyeksakan.

Makan secara kerap

Antara cara kawal sakit gastrik ialah makan secara kerap dalam kuantiti yang sedikit. Wah macammana tu, kalau bulan puasa macammana pulak nak makan secara kerap kan.

Pengalaman pesakit gastrik

Kakak Ipar Jiha memang ada sakit gastrik. Dan kalau kena, pucat sangat muka dia dan dia memang perlukan bantuan ubat gastrik tau. Kesian tengok dia.

Jiha sendiri pernah kena serangan gastrik yang teruk sekali. Tak boleh berdiri tegak, jalan kene membongkok. Masa tu kat KLIA nak hantar kaklong Jiha dia nak balik Saudi. Terpaksa jalan dengan berpaut pada trolley.

ESP penyelamat kami

Alhamdulillah, memang ada perubahan. Kakak Ipar pun kata dah tak sakit gastrik dah. Wah lega rasanya. Sekarang ni dia memang pengguna setia ESP dah hehehe.

ESP ni mengeyangkan tau. Masa Jiha pregnant dulu, biasalah orang pregnant kan asik lapar je. Walaupun dah breakfast berat tapi pukul 10 dah rasa lapar balik. Petang pun sama, walaupun dah lunch berat, petang-petang tu mesti rasa macam nak icip-icip. Takut berat naik masa pregnant, so snack time tu Jiha minum ESP. Kenyang dan bertenaga sekali. Senang nak buat kerja.

Persiapan puasa

Memang disarankan sangat untuk orang yang ada gastrik ataupun tak, untuk bersahur dengan Set Triple Gems yang terdiri daripada ESP, Mealshake dan Performance Drink. Untuk kanak-kanak yang nak belajar berpuasa, boleh minum Mealshake dan Performance Drink ni.

Kakak Ipar Jiha siap pesan yang dia nak ESP dan Mealshake sebagaj persiapan berpuasa satu keluarga dia nanti.

Ye Set Triple Gems ni memang wajib ada. Walaupun berpuasa, still ada tenaga untuk melakukan kerja harian kita. Bulan puasa tak berkat kalau kita asek stop berehat je sebab alasan berpuasa. Sepatutnya kita berusaha lebih gigih untuk dapatkan ganjaran pahala yang berlipat ganda.

Jangan lupa target Ramadhan

Target Ramadhan pun jangan lupa ya, nak One Day One Juz (ODOJ) ke, nak khatam 2 kali ke, macam-macam jenis target la. Jom ambil peluang ini. Semoga kita semua sempat bertemu Ramadhan

Ok...see u in next entry ♥

Jom SET TRIPLE GEMS

Jiha 0123807024

Comments

  1. ambil supplement yang betul, insyaAllah tiada masalah untuk pesakit gastrik untuk berpuasa

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…