Sengsara Gastrik di bulan puasa

June 07, 2014

Salam semua,

Kurang sebulan sahaja lagi kan kita nak menyambut Ramadhan. Dah bersediakah kita? Apa target Ramadhan kali ini?

Bercerita pasal persiapan menyambut Ramadhan, teringat Jiha kat seorang rakan kelas Jiha dulu. Masa sekolah rendah. Dia tak puasa sebab dia gastrik. Dia seorang je dalam kelas yang tak puasa. Kami pun pelik sebab masa tu kecik kan. Tak tahu pun gastrik tu sakit apa.

Tapi bila dah besar, dah tahu maksud dan pernah kena gastrik walaupun tak teruk dan tak kerap. Tapi ianya memang menyeksakan.

Makan secara kerap

Antara cara kawal sakit gastrik ialah makan secara kerap dalam kuantiti yang sedikit. Wah macammana tu, kalau bulan puasa macammana pulak nak makan secara kerap kan.

Pengalaman pesakit gastrik

Kakak Ipar Jiha memang ada sakit gastrik. Dan kalau kena, pucat sangat muka dia dan dia memang perlukan bantuan ubat gastrik tau. Kesian tengok dia.

Jiha sendiri pernah kena serangan gastrik yang teruk sekali. Tak boleh berdiri tegak, jalan kene membongkok. Masa tu kat KLIA nak hantar kaklong Jiha dia nak balik Saudi. Terpaksa jalan dengan berpaut pada trolley.

ESP penyelamat kami

Alhamdulillah, memang ada perubahan. Kakak Ipar pun kata dah tak sakit gastrik dah. Wah lega rasanya. Sekarang ni dia memang pengguna setia ESP dah hehehe.

ESP ni mengeyangkan tau. Masa Jiha pregnant dulu, biasalah orang pregnant kan asik lapar je. Walaupun dah breakfast berat tapi pukul 10 dah rasa lapar balik. Petang pun sama, walaupun dah lunch berat, petang-petang tu mesti rasa macam nak icip-icip. Takut berat naik masa pregnant, so snack time tu Jiha minum ESP. Kenyang dan bertenaga sekali. Senang nak buat kerja.

Persiapan puasa

Memang disarankan sangat untuk orang yang ada gastrik ataupun tak, untuk bersahur dengan Set Triple Gems yang terdiri daripada ESP, Mealshake dan Performance Drink. Untuk kanak-kanak yang nak belajar berpuasa, boleh minum Mealshake dan Performance Drink ni.

Kakak Ipar Jiha siap pesan yang dia nak ESP dan Mealshake sebagaj persiapan berpuasa satu keluarga dia nanti.

Ye Set Triple Gems ni memang wajib ada. Walaupun berpuasa, still ada tenaga untuk melakukan kerja harian kita. Bulan puasa tak berkat kalau kita asek stop berehat je sebab alasan berpuasa. Sepatutnya kita berusaha lebih gigih untuk dapatkan ganjaran pahala yang berlipat ganda.

Jangan lupa target Ramadhan

Target Ramadhan pun jangan lupa ya, nak One Day One Juz (ODOJ) ke, nak khatam 2 kali ke, macam-macam jenis target la. Jom ambil peluang ini. Semoga kita semua sempat bertemu Ramadhan

Ok...see u in next entry ♥

Jom SET TRIPLE GEMS

Jiha 0123807024

LAGI ARTIKEL MENARIK

1 comments

  1. ambil supplement yang betul, insyaAllah tiada masalah untuk pesakit gastrik untuk berpuasa

    ReplyDelete

Thanks Lovelies