Skip to main content

BAHANA PICIT JERAWAT!!!

Asslammualaikum,

Siapa suka picit jerawat? Angkat tangan!!! Feeling dia semacam kan bila memicit jerawat tu, siapa setuju?

Tapi semua ini kena STOP!!!

Kalau sayangkan kulit muka anda, please STOP!!! Kenapa Kenapa Kenapa?

Sebab TIDAK BOLEH Memicit Jerawat

Kita mungkin tidak perasan yang jari-jari kita kurang bersih. Bila kita memegang kulit wajah, bakteria yang ada pada jari dan tangan akan berpindah ke kulit wajah. Ini boleh menyebabkan kulit berparut dan parut lambat hilang.

Ini juga boleh menggangu tumbesaran jerawat itu sendiri yang mana sepatutnya ia perlu kecut dengan sendirinya. Tapi akibat dipegang-pegang dan dipicit-picit, tumbesaran terganggu dan boleh menyebabkan jerawat yang baru tumbuh di tempat yang sama. Malah ada mungkin menghadapi masalah 'jerawat dalam' yang terbantut. Jerawat degil yang tak mahu keluar dan rasanya agak sakit dan merimaskan.

set kulit shaklee
Tindakan yang bakal disesali


Tips Jaga Kulit elak Jerawat

1. Jangan sesekali lupakan rutin 'CTM' . Cleansing Toning Moisturizing setiap hari. Pastikan anda memilih set skin care yang selamat.

2. Amalkan seminggu sekali untuk pakai masker muka. 

3. Jaga pemakanan seimbang. Elakkan makanan berminyak.

4. Ambil supplement yang bagus untuk kulit seperti Vitamin C dan Vitamin E

5. Minum air kosong dengan kerap dan cukup.

6. Potong kuku anda dan pastikan kerap cuci tangan sebersihnya.


Ok sama-sama kita jaga kulit kita ya. Penjagaan kulit yang betul akan memberi hasil yang bagus dan kulit yang sihat dan cantik akan menaikkan SELF CONFIDENCE kita. Betul kan?

Ok...tunggu lebih tips kecantikan dari Jiha nanti ye.....TUNGGU dan
Dengan Pesanan ' BERHENTI PICIT JERAWAT'

#########################################################################

Dapatkan Penjimatan HEBAT 15-20% dengan menjadi ahli Shaklee.

Isi borang DI SINI dan Jiha akan hubungi anda untuk Consultation.


NAJIHAH RAZALI
0123807024
sitinajihah83@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…