Skip to main content

Cabaran 30 hari blogging day 2 : RESIPI BEGEDIL YANG SEDAP

Assalammualaikum,

Maaf ye kawan-kawan sebab lambat sangat up entry resipi begedil ni. Dah habis raya dah pun hukhukhuk.

Tapi bila-bila pun boleh makan kan begedil ni hehehe.

Begedil ni memang sedap. Macam Jiha kalau makan Soto, tak lengkap lah makan soto tu kalau takde begedil tau. Feeling dia memang lain sangat.

Ok so hari ini nak share resipi Begedil mama saya yang sedap itu hehehe

Bahan-bahannya (Untuk 5-6 orang makan)


  1. 7 biji Kentang
  2. 1 peket Daging cincang 
  3. 2 helai Daun sup (boleh tambah ikut suka)
  4. Segenggam Bawang Goreng (boleh tambah ikut suka)
  5. Lada sulah kisar (boleh tambah lada hitam juga)
  6. Garam
  7. Secubit Udang kering (optional)
  8. Telur
resipi begedil
Antara bahan-bahannya. Kali ini Jiha tak letak udang kering. Tak letak pun dah sedap dah hehehe.

Cara-caranya

1) Persiapan bahan

  1. Potong kentang kecil-kecil (seperti di gambar), dan goreng. Pastikan cukup empuk kentangnya ye. (NOTE : Jangan goreng guna Actifry or Airfryer sebab Jiha dah cuba, kentangnya jadi peroi dan susah untuk di 'begedil' kan nanti, rebus pun jangan sebab nanti tekstur kentang tu tak sedap dan susah juga untuk di'begedil'kan)
  2. Cuci daging cincang hingga bersih dan gorengkan sedikit. Guna minyak yang sedikit sudah mencukupi.
  3. Hiris halus Daun sup.
  4. Blend kering udang kering tadi hingga halus

2) 'Begedil' kan dia

Apabila kentang yang sudah digoreng tadi sudah tidak terlalu panas, lenyekkan dia sampai jangan ada ketul-ketul.

Kemudian masukkan bahan 1-7 dan gaulkan hingga sebati.

Kemudian bulat-bulatkan dan kedap-kedapkan bulatan begedil tu. Kena kedap kalau tak masa goreng nanti dia akan pecah-pecah, so tak cantik dan tak jadi lah begedil korang nanti.

Setelah selesai bulat-bulatkan, boleh la mula menggoreng. Pecahkan telur dalam bekas, kemudian salut telur, kemudian boleh la goreng!!!

lecithin shaklee
Ini lah rupa begedil ....makan dengan Soto memang terangkat hehehhe


SIAP!!!

Selamat Mencuba!!

Comments

  1. Sedapnyer..cicah dgn sambal kicap.pehhh mmg layan

    ReplyDelete
  2. samala kite.. saya pun suka gile bergedil.. kentang tu lagi satu kalau direbus dia cepat masam kalau kite biar kat luar sebelum digoreng ngan telur.. tp kalau goreng ok je.. base on experiance.. eh eh paham ke dak ni??

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Pengalaman Sendiri Punya Cyst Semasa Mengandung

Cyst semasa mengandung? Lately ni dapat tahu beberapa orang yang keguguran sebab cyst dah pecah. Allahu sedihnya tetapi Allah sebaik-baik perancang. Kita kena lah redha dengan segala ketentuan-Nya. Jiha nak kongsi pengalaman Jiha sendiri ada cyst semasa mengandung. Post ini agak panjang dan bereemosi sedikit hehehe. Cyst pada kehamilan ketiga Pengalaman ini bermula pada April 2015 . Instinct rasa macam mengandung ditambah pula dengan period yang tak kunjung tiba. Masa ni anak kedua iaitu Auni Nadra dah pun 2 tahun jadi memang Jiha plan untuk conceive. Pergi ke klinik panel, doktor agak keliru samada yang di scan itu adalah kantung bayi ataupun cyst. Tak sempat tunggu nak jumpa Dr Rosita di Pearl Maternity Hospital, Jiha pergi ke klinik pakar lain malam tu.  'Awak tak pregnant tapi ni cyst' Allah...menitik airmata. Bukan sebab doktor kata tu cyst. Tapi sebab doktor kata 'Awak tak pregnant', sedangkan instinct ni kuat rasa pregnant. Kemudian Jiha ikhtia

Resipi Jawa : Tepung Jewer

Hahahaha pernah dengar tak...   Tepung Jewer...sebutan nya 'Jay wear' (pekatkan rrrr tu untuk lebih bunyi kejawaan hehehe) Ok lah...ni antara menu sarapan atau minum petang yang orang jawa Malaysia selalu makan... (sebabnya ada kenalan Jawa dari Indonesia tak tahu menu ni hehe...) Oh atau pun di kalangan orang India, ianya adalah PURI, mereka biasanya makan dengan kuah kari....tapi kalau orang jawa, semestinya sambal ketuk atau sambal sardin. Ok lah meh nak share resipi Tepung Jewer ni Bahan-Bahan 1. 500gm Tepung gandum 2. 1/4 Butter yang dicairkan atau minyak masak 3. Secubit garam 4. Air secukupnya Uli semua bahan hingga menjadi dough. Pecahkan kepada bulatan dough kecil Biar dough 'sit' dalam setengah jam. Ok dah setengah jam!! Lenyekkan dough secara membulat, jangan terlalu nipis. Goreng 'deep fry' dalam minyak panas. Apabila ianya kembung dan kekuningan, boleh la angkat. Dah hilang panas sikit...boleh l

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa. Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe. Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie . Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20