Skip to main content

UBAT DEMAM SELSEMA YANG SELAMAT?

Assalammualaikum semua,

Cuaca tak menentu sekarang kan. Kejap panas terik, kejap hujan.

Demam selsema batuk senang nak datang. Sama lah Jiha ni pun sedang diuji dengan Demam Selsema Batuk ni. Akibat Sabtu lepas, minum bergelas-gelas air sejuk ais. Ais beli pulak tu. Kalau ais yang buat kat rumah atau air sejuk takde lah macam ni pulak kan. Takpe lah, ujian.

Korang makan ubat apa kalau kena demam selsema macam ni? Hmmm Jiha sejak dah amalkan pantang larang Dr Nadir tu, memang dah 3 tahun tak makan ubat demam, batuk, selsema tau.


Baik dengan sendiri dengan bantuan supplement aje.

Supplement favourite Jiha di kala demam selsema ialah (eh kena pulak dengan PhotoChallenge Day 6 : Favourite Supplement)

Sustained Release Vita C.

Kebiasaannya Jiha makan sebiji sehari untuk jaga kecantikan kulit, tapi di kala demam selsema ni, Jiha makan 2 biji untuk boost immune badan Jiha ni.

Alhamdulillah, setakat ini, banyak sangat membantu, mengurangkan sakit kepala dan mengurangkan selsema.

Antara lain yang Jiha amalkan ialah Nutriferon, Garlic, Omega Guard dan juga Vita E Complex.

Tahu tak pengambilan Vitamin C dan Vitamin E adalah gandingan hebat untuk menguatkan immune badan kita? Ye betul!!!

Ok la, nak rest sikit. Hopefully lepas rest ni, kembali bertenaga. Banyak kerja tergendala bila tak sihat ni kan.


Vitamin untuk cantik, Vitamin untuk immune

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…