Skip to main content

KERJA DI RUMAH DENGAN ANAK KECIL

Assalammualaikum,

Dulu masa bekerja, penat nya kan rasa. Balik rumah dengan badan penat. Rasa nak rest je. Now lega sangat lah bila dah berhenti kerja. Boleh santai-santai di rumah.

Hahaha memang tak lah. 

Kerja dari rumah dengan anak kecil, 2 orang pula tu. Lebih penat rupanya. Tapi seronok sangat. Memang lain perasaan nya. Cuma kena pandai lah nak uruskan.

Kerja di rumah dengan bisnes online

Alhamdulillah, ini jalan yang dipilih. Bisnes online sahaja. Lebih mudah sebab ada anak kecil. Tak perlu keluar sangat kecuali kalau ada urgent order so kena ke Pos Ofis dan Shaklee. 

Dan Jiha ada anak kecil yang masih menyusu badan, pulak jenis Auni Nadra ni memang sekejap-kejap nak mengempeng je kan. Tapi sebab bisnes online, bila masa nak susukan dia, jiha switch kepada smartphone. Kalau dia dah main-main tu, berpindah balik ke laptop.

Mudahkan?

Anak gembira, ibu senang buat kerja

Betul tu, kena uruskan dan layan anak dulu. Bagi dia kenyang dan gembira. Baru lah dia tak kacau sangat kita nak buat kerja kan. 

Biasanya pagi memang Jiha busy sikit la. Bagi sarapan kat anak-anak, kemudian uruskan mereka. Make sure setel sebelum pukul 10am. 

Lepas tu pukul 11am nak masuk ke dapur pula untuk masak lunch.

Malam biasanya anak spend masa dengan ayah. So ibu boleh fokus lagi dengan bisnes. Alhamdulillah dapat suami yang memahami. 

my sweethearts


Semua jalan dah ada, kita boleh adapt, InsyaAllah. 
No regret menjadi Work at Home Mom.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…