Kelas Mandarin untuk kanak-kanak 5 tahun

March 24, 2015

Assalammualaikum,

Ada tak mommies yang hantar anak ke kelas mandarin. Macam menarik juga kan. Semalam 'aunty'@teacher Aqeef Danial bagi tahu, school nak buat kelas trial for Mandarin. RM30 seminggu sekali je. 

Tapi since Aqeef halfday, ibu kena hantar balik Aqeef to school sebab kelas start at 2pm. Ok kot sebab seminggu sekali aje kan. 

Mesti Aqeef suka sebab dia suka tengok Ni Hao Kai Lan tu. Kadang-kadang Kai Lan ada sebut things in Mandarin, Aqeef Danial pandai ikut, sebutan pun betul. Rasanya kelas asas dan seminggu sekali tu should be fun for him. Tak pressure kan.

Gambar lepas breakfast pagi tadi..pandai ambil vitamin lepas tu hehehe

Dulu rasa macam nak hantar anak kat chinese school bila dah masuk sekolah rendah. Hehehe sebab macam bagus la kalau dapat kuasai bahasa Mandarin juga kan. Tapi bila timbang tara balik, macam tak jadi pula especially memikirkan pasal food kat kantin. Yes, ibu can prepare Bento for Aqeef Danial, tapi kalau kawan ajak gi kantin, payah juga nak tolak tu kan.

Then sekarang ni, kalau rezeki ada nanti, aim nak hantar ke Sekolah Agama Tahfiz. Lebih elok kot kan. Bahasa Mandarin tu boleh hantar kelas tuisyen ke. Tapi kat Penang, tak sure kat mana Sekolah Agama Tahfiz yang bagus. Bagus dari segi akademi dan agama la, nak la dua-dua sekali bagus kan. Hari tu lalu depan Masjid Al-Huda tu, nampak ada satu bangunan baru siap, dengar katanya nak buat Sekolah Agama Tahfiz, kalau ye, Alhamdulillah bestnya sebab dah dekat sangat dengan rumah tu.

Anak buah Jiha, Nabil pun sekolah agama tahfiz kat Shah Alam, IISA kalau tak silap, MasyaAllah 9 tahun dah hafal Juz 30. Akademik pun cemerlang.

Ibu nak anak cemerlang, ibu pun kena sama-sama cemerlang. InsyaAllah.

Semoga anak-anak ibu jadi anak yang soleh dan solehah. Amin

LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies