Skip to main content

Kelas Mandarin untuk kanak-kanak 5 tahun

Assalammualaikum,

Ada tak mommies yang hantar anak ke kelas mandarin. Macam menarik juga kan. Semalam 'aunty'@teacher Aqeef Danial bagi tahu, school nak buat kelas trial for Mandarin. RM30 seminggu sekali je. 

Tapi since Aqeef halfday, ibu kena hantar balik Aqeef to school sebab kelas start at 2pm. Ok kot sebab seminggu sekali aje kan. 

Mesti Aqeef suka sebab dia suka tengok Ni Hao Kai Lan tu. Kadang-kadang Kai Lan ada sebut things in Mandarin, Aqeef Danial pandai ikut, sebutan pun betul. Rasanya kelas asas dan seminggu sekali tu should be fun for him. Tak pressure kan.

Gambar lepas breakfast pagi tadi..pandai ambil vitamin lepas tu hehehe

Dulu rasa macam nak hantar anak kat chinese school bila dah masuk sekolah rendah. Hehehe sebab macam bagus la kalau dapat kuasai bahasa Mandarin juga kan. Tapi bila timbang tara balik, macam tak jadi pula especially memikirkan pasal food kat kantin. Yes, ibu can prepare Bento for Aqeef Danial, tapi kalau kawan ajak gi kantin, payah juga nak tolak tu kan.

Then sekarang ni, kalau rezeki ada nanti, aim nak hantar ke Sekolah Agama Tahfiz. Lebih elok kot kan. Bahasa Mandarin tu boleh hantar kelas tuisyen ke. Tapi kat Penang, tak sure kat mana Sekolah Agama Tahfiz yang bagus. Bagus dari segi akademi dan agama la, nak la dua-dua sekali bagus kan. Hari tu lalu depan Masjid Al-Huda tu, nampak ada satu bangunan baru siap, dengar katanya nak buat Sekolah Agama Tahfiz, kalau ye, Alhamdulillah bestnya sebab dah dekat sangat dengan rumah tu.

Anak buah Jiha, Nabil pun sekolah agama tahfiz kat Shah Alam, IISA kalau tak silap, MasyaAllah 9 tahun dah hafal Juz 30. Akademik pun cemerlang.

Ibu nak anak cemerlang, ibu pun kena sama-sama cemerlang. InsyaAllah.

Semoga anak-anak ibu jadi anak yang soleh dan solehah. Amin

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…